Kies op maat

Inloggen Menu

Psychologie van Leren Veranderen in Organisaties

Ben jij open minded, nieuwsgierig en leergierig? Heb je lef om veranderingen door te voeren en nieuwe uitdagingen aan te gaan? Durf je naar jezelf te kijken? Wil jij weten hoe je mensen in beweging krijgt om te leren en te veranderen in organisaties? Dan is deze minor echt iets voor jou.

Zoals je weet verandert de wereld in een rap tempo. Om als organisatie in deze veranderende wereld te overleven zal deze zich constant moeten aanpassen. Veranderen is een collectief leerproces en draait om 'leren samen te leren'.

De minor staat voor verbinding en beweging. Voorwaarde is het èchte contact. Je durft te leren kijken naar je eigen persoonlijke ontwikkeling en je leert ontwikkelen in het hier en nu. In de bijeenkomsten draait het om experimenteren en samen creëren. Het gaat om ervaren & beleven. Er is meer, er kan meer en er mag meer!

In de minor geef je vorm aan je eigen leren, het leren van jullie team en van bestaande groepen in organisaties. Het draait om eigenaarschap voor het eigen leerproces creëren bij jezelf en bij anderen. De praktijk (-opdracht) staat centraal waarin je met een team werkt aan een verandertraject bij een bestaande organisatie. Het gaat er om dat je aan het eind van de minor trots bent op waartoe je in staat bent!

 

Leerdoelen

Je gaat in de rol van veranderaar of 'Change Agent' een veranderavontuur aan. Je gaat een bijdrage leveren aan verandervraagstukken die spelen binnen een bestaande organisatiecontext. Je wordt constant uitgedaagd om jouw beeld van de werkelijkheid, die van elkaar en die van de docenten kritisch en constructief te doorgronden en te toetsen.

Je voert individueel en in teamverband diverse praktijkonderzoeken uit. Je gaat aan de slag met een zelfonderzoek (welke talenten heb je in huis als 'change agent' en hoe wil en kan jij die verder ontwikkelen) en je doet praktijkonderzoek op het gebied van veranderen in organisaties. En je voert interventies uit: tijdens de lessen en bijeenkomsten in de minor, maar ook in de organisatie waar jullie je opdracht doen.

Ingangseisen

Voor de minor geldt de minor-minimumeis. Daarnaast is praktijkervaring in de vorm van een stage vereist (uitzonderingen kunnen worden gemaakt in overleg met de minorcoördinator mits er andere relevante werkervaring is opgedaan).

Literatuur

Tjepkema, S., e.a. (2022) Verhalen Veranderen, beweging brengen in teams en organisaties. Boom uitgevers

Rooster

De minor is een intensief programma. Het aantal contactdagen is 3 dagen per week, daarnaast is er nog gemiddeld 1 dag nodig voor het uitvoeren van opdrachten individueel, met je team en bij een opdrachtgever. De totale studiebelasting is 3,5- 4 dagen, dit is inclusief alle bijeenkomsten, zelfwerktijd zoals lessen voorbereiden, onderzoek doen, projectwerk (voor en/of bij een opdrachtgever) bijeenkomsten met je team en het voorbereiden en geven van interactieve workshops.

16 contacturen per week.

Toetsing

Wat leer je?
  • Hoe individuen leren
  • Hoe teams effectief leren, werken en presteren
  • Hoe een reëel vraagstuk bij een opdrachtgever aan te pakken
  • Wat jij nodig hebt om veranderingen in organisaties zelf te begeleiden

 

Hoe leer je dat?

  • Door veel zelf te doen, uitproberen en leren in de klas (ook zelf workshops geven), maar ook als team en bij de opdrachtgever
  • Door inspirerende en ondersteunende workshops 
  • Door naar jezelf en naar elkaar te kijken en van elkaar te leren
  • Met een ‘waarderende benadering’:  leren van wat werkt, talenten versterken en inzetten
  • Begeleid door ervaren docenten tijdens workshops, gastcolleges, consultaties, team coaching en individuele begeleiding

 

Wanneer heb je de minor gehaald?

  • Als je actief aan de workshops, team coaching, consultaties  en veranderwerkplaatsen bijdraagt
  • Als je jezelf als veranderaar leert kennen en ontwikkelt en dit in je veranderdossier beschrijft en in de mondelinge toetsen laat zien
  • Als je met je team een bijdrage levert aan een verandervraagstuk in de praktijk
  • Als je in de eindpresentatie laat zien welke verandering jullie op gang hebben gebracht en wat jou bijdrage was als veranderaar
  Je werkt binnen een duidelijk kader aan een aantal opdrachten met deadlines, specifieke criteria en einddoelen gericht op het leren van jou, je team of de betrokken in de organisatie. Binnen dit kader word je uitgedaagd om vanuit andere perspectieven te kijken, te denken en te experimenteren. Er worden diverse (onderzoeks-)methodes aangereikt op gebied van het inzetten van verhalen voor het richting geven aan veranderen. Verhalen delen, ophalen, samen creeren en herschrijven. Maar ook aannames uitdagen, leerinterventies ontwerpen en uitvoeren, teamcoaching, appreciate inquiry, krachtgericht coachen en co-creatie. Je werkt in een interdisciplinair team van studenten en docenten. Leren met en van elkaar staat centraal! Je laat jezelf inspireren door verschillende stakeholders die ervan uitgaan dat mensen graag willen leren: ‘mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden’ (Senge, ’90). Dat betekent dus ook dat wij jou niet kunnen veranderen, dat gebeurt alleen succesvol als je het zelf wilt en zelf doet.

Deze minor bedraagt 30EC.

Herkansingsmogelijkheden: Gedurende de looptijd van de minor.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Kosten: ​Geen extra kosten naast aanschaf van de literatuur.

Facbookpagina van de minor: https://www.facebook.com/minorPLV/

Vragen over de minor?
Contact Joris Methorst, j.methorst@hva.nl en Jeanine Spierings, a.g.a.m.spierings@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact: onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.