Kies op maat

Inloggen Menu

Psychologie van Leren Veranderen in Organisaties

Ben JIJ open minded, nieuwsgierig en leergierig? Heb je LEF om veranderingen door te voeren door out of the box te zijn? DURF je naar jezelf te kijken? Wil JIJ weten hoe je mensen in beweging krijgt om te leren en te veranderen in organisaties? Dan is deze minor echt iets voor jou!

Engage!
Zoals je weet verandert de wereld in een rap tempo. Om als organisatie in deze veranderende wereld te overleven zal deze zich constant moeten aanpassen. Veranderen is een collectief leerproces en draait om 'leren samen te leren'.

De minor staat voor verbinding en beweging. Voorwaarde is het èchte contact. Je durft te leren kijken naar je eigen persoonlijke ontwikkeling en je leert ont-wikkelen in het hier en nu. In de bijeenkomsten draait het om experimenteren en samen creëren. Het gaat om ervaren & beleven. Er is meer, er kan meer en er mag meer!

In de minor geef je vorm aan je eigen leren, het leren van jullie team en van bestaande groepen in organisaties. Het draait om eigenaarschap en engagement voor het eigen leerproces creëren bij jezelf en bij anderen. De praktijk (opdracht) staat centraal, het gaat erom dat je aan het eind van de minor trots bent op waartoe je in staat bent. Engage!

Leerdoelen

Je gaat in de rol van Change Agent een veranderavontuur aan. Je gaat een bijdrage leveren aan verandervraagstukken die spelen binnen een organisatiecontext.  Je wordt constant uitgedaagd om jouw beeld van de werkelijkheid, die van elkaar EN die van de docenten kritisch en constructief te doorgronden en te toetsen.

Je voert individueel en in teamverband diverse praktijkonderzoeken uit. Je gaat aan de slag met een zelfonderzoek (welke talenten heb je in huis als change agent) en je doet een praktijkonderzoek op het gebied van organisatieverandering en je voert een interventie uit.

Aanvullende informatie

​Voor de minor geldt de minor-minimumeis. Een voorwaarde is dat je enige praktijkervaring hebt, zoals een stage. 

Je stuurt je CV of LinkedIn profiel en profileringsbrief waarin je aangeeft wat je te bieden hebt en wat je denkt te halen bij de minor naar Japke Keesmaat : j.keesmaat@hva.nl

Het maximum aantal deelnemers is 24, inclusief externe studenten.

Vragen over de minor?
Contact Joris Methorst, j.methorst@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Ineke Odenhoven, onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.

Ingangseisen

Voor de minor geldt de minor-minimumeis. Een voorwaarde is dat je enige praktijkervaring hebt, zoals een stage. 

Je stuurt je CV of LinkedIn profiel en profileringsbrief waarin je aangeeft wat je te bieden hebt en wat je denkt te halen bij de minor naar Joris Methorst: j.methorst@hva.nl

Het maximum aantal deelnemers is 24, inclusief externe studenten.

Toetsing

De eerste fase van minor staat in het teken van Teaming. Je start met een intensieve teambuilding en je doet veel zelfonderzoek. De tweede fase is Understand. Hier start je met het zoeken naar een veranderopdracht binnen een team en een organisatie. Het gaat hier om verwondering en een diagnose stellen. Explore is de derde fase waarin je gaat experimenteren en je eigen oplossingen of prototypes gaat toetsen bij de stakeholders. En uiteindelijk ga je in de laatste fase een interventie doen en hierop reflecteren. ​

Je werkt binnen een vastomlijnd kader aan een aantal opdrachten met deadlines, specifieke criteria eisen en einddoelen. Binnen dit kader word je uitgedaagd om out of the box te denken en te experimenteren. Er worden diverse onderzoeksmethodes aangereikt op gebied van observeren, interventies, prototyping, intervisie, appreciate inquiry en co-creatie. Je werkt in een interdisciplinair team van studenten en docenten. Leren met en van elkaar staat centraal! Je laat jezelf inspireren door verschillende stakeholders die ervan uitgaan dat mensen graag willen leren: ‘mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden’ (Senge, ’90). Dat betekent dus ook dat wij jou niet kunnen veranderen, dat moet jezelf willen en zelf doen...

 

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Literatuur

Engage! Een reisgids voor veranderavonturen. 2016

Rooster

De minor is een intensief programma. Het aantal contactdagen is 5 dagen per week. Dit is inclusief de bijeenkomsten, zelfwerktijd opdrachten en onderzoeken, het geven van interactieve workshops.