Kies op maat

Inloggen Menu

Denkerslab: Filosofie in Actie

The philosopher is not a citizen of any community of ideas, that is what makes him a philosopher. ― Ludwig Wittgenstein 

Wil jij de steeds complexere wereld ook een beetje beter maken, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? De zeer rijke en doorlopende geschiedenis aan ideeën van diverse filosofen, helpen je binnen deze minor een eind op weg. Binnen Denkerslab verkennen we een groot aantal van deze ideeën om vervolgens via een interventie (mediaproduct, tech-ontwerp, manifest, installatie, etc.) positieve maatschappelijke impact te creëren. 

Hoe zorgt de gemeente Amsterdam er bijvoorbeeld voor dat steden voor toekomstige generaties bewoonbaar blijven? Hoe verbeter je de werkomstandigheden bij beroepen die zijn ontstaan door de platformisering (Uber, Gorillas)? Hoe kunnen jongeren leren omgaan met beeldmanipulatie en desinformatie? En hoe gaan we eenzaamheid onderen ouderen of jongeren tegen?

Je verkent dit semester een uitgebreide toolkit voor het denken bestaande uit diverse filosofische ‘gereedschappen’ uit een grote verscheidenheid aan filosofische stromingen waaronder: ethiek, wetenschapsfilosofie, cultuurfilosofie, media- en techniekfilosofie, taalfilosofie, sociale en politieke filosofie. Door toepassing van deze gereedschappen op het onderzoeksgebied van een van onze FDMCI-lectoraten of andere onderzoeksgroepen, ontwikkel jij een denkgereedschapskist aan filosofische inzichten die als basis dienen voor de ontwikkeling van jouw interventie.  Daarnaast maak je gebruik van de expertises van studenten uit andere studierichtingen. Filosofie in actie dus!

VIDEO www.denkerslab.nl

Leerdoelen

Hoofdresultaat: 

  • Student kan diverse filosofische ideeën benoemen en toepassen na analyse van complexe maatschappelijke thema’s om positieve verandering te creëren via een zelfontwikkelde interventie.

Leerresultaten (varieert per blok):

  • Student is in staat de betekenis en implicatie van filosofie voor persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken te benoemen
  • Student kan verschillende filosofische ideeën op het gebied van toegepaste filosofie toelichten
  • Student kan filosofische ideeën toepassen op een actueel maatschappelijk vraagstuk
  • Student past vaardigheden in mondelinge en schriftelijke communicatie, kritisch denkvermogen en probleemoplossing toe
  • Student ontwerpt en produceert een interventie die positieve verandering bij een maatschappelijk vraagstuk visualiseert
  • Student maakt tijdens het ontwerpproces gebruik van de expertise van medestudenten

Ingangseisen

Je voldoet aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding).

Engels op B1-niveau noodzakelijk voor het lezen van sommige teksten (dat beheersen de meeste hbo-studenten). Colleges zijn in het Nederlands. Verder geen expliciete toelatingseisen (interesse in filosofie en motivatie tot zelfstudie zijn belangrijke impliciete voorwaarden).

Studiejaar 24-25 bevat 2 plekken voor kies op maat studenten.

Literatuur

-25 eeuwen westerse filosofie, Jan Bor (9789053528211, andere edities ook mogelijk)

-The Philosopher's Toolkit: A Compendium of Philosophical Concepts and Methods, Fosl & Baggini (9781119103219, andere edities ook mogelijk)

Rooster

Gemiddeld 3 (soms 4) x 3 aansluitende lesuren per week 

Contacttijd:
12 tot 16 uur per week (daarnaast zelfstudie, voornamelijk bestuderen literatuur)

Toetsing

30 ECTS  Toetsing door middel van midterm-assessment (formatief, eind blok 1) en eind-assessment (summatief, eind blok 2)

Herkansingsmogelijkheden: volgende onderwijsblok (voor semester 1+2 = blok 3)

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Kosten: +/- 75,- euro aan literatuur

Vragen over de minor? 
Contact: Justus Sturkenboom, j.p.sturkenboom@hva.nl en/of Wouter Janssen, w.janssen@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact: Karin van de Haterd, minoren-co-cb@hva.nl

Er zijn twee plekken voor Kies op Maat studenten.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.