Designing for Emerging Technologies
De minor Designing for Emerging Technologies wordt verzorgd door de opleiding CMD. CMD-studenten kunnen deze minor ook kiezen als themasemester-minor.
WIL JE ALS ONTWERPER NAAST WEB EN APP OOK VOOR OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN LEREN ONTWERPEN? DAN IS DEZE MINOR INTERESSANT!Eerst maak je kennis met drie opkomende technologieën: extended reality (zoals VR, augmented reality), artificial intelligence en internet of things. Daarnaast doe je inspiratie op door (sci-fi) films, series (o.a. black mirror), short stories etc. en maak je een onderbouwde visie op de toekomst zodat je de technologieën zinvol in kunt zetten. In het tweede gedeelte van de minor werk je aan jouw eigen project met een opkomende technologie: je hebt veel vrijheid om te werken aan iets wat je zelf boeiend vindt. Grofweg zijn er twee richtingen:
- Als je het interessant vindt om de techniek in te duiken, daarmee te experimenteren en een (werkend) prototype te maken is daar alle ruimte voor: kies dan voor de richting "Tech Experiment".
- Vind je het interessanter om conceptueel na te denken over wat mogelijk is met een technologie en hoe je deze zinvol in kan zetten in de (verre) toekomst voor een maatschappelijke uitdaging? Dat kan ook, dan kies je voor de richting "Design Fictie".
In deze minor heb je de ruimte en tijd om in labs met hardware en nieuwe prototyping tools te experimenteren en te ontdekken waar je opkomende technologieën allemaal voor kan inzetten!
Leerdoelen
- Oriënteren en begrijpen
- Verbeelden en conceptualiseren
- Uitwerken en prototypen
- Evalueren
- Georganiseerd en ondernemend ontwerpen
- Persoonlijk en geëngageerd ontwerpen
- Vakkundig en onderzoekend ontwerpen
Ingangseisen
- Minor: Volg je dit programma als minor? Je voldoet tenminste aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding).
Let op: Je hebt grondige ervaring met het ontwerpproces, je kan digitale prototypes maken en je kent de basisbegrippen van coderen (daarmee heb je ook ervaring)
Literatuur
Is beschikbaar op DLO. Ter voorbereiding kun je series en films kijken die over de toekomst gaan (let dan op de geloofwaardigheid van producten/objecten/systemen die nu nog niet bestaan of een futuristische "make-over" hebben gekregen), ook sci-fi short stories of boeken zijn een goede voorbereiding. Je kunt denken aan de serie Black Mirror, film Her en Minority report, maar ook boeken (wil je tips, stuur mij een berichtje op teams of mail i.kamp@hva.nl). Of verdiep je eens in een stroming zoals solar punk!
Rooster
Het rooster wordt 2 weken voor aanvang van de minor bekend gemaakt via rooster.hva.nl
Contacttijd:
fulltime, contacttijd tussen 12-16 uur
Toetsing
Je krijgt de volgende courses tijdens de minor:
- Futures Thinking and Making- kick off [3EC] - product
We beginnen het semester met een blik in de toekomst! - Human Agent Interaction [3EC] - toets mondeling en product
Ontwerpen van betekenisvolle interactie onafhankelijk van de techniek - Extended Reality [3EC] - toets mondeling en product
De basis van XR zodat je weet hoe je als ontwerper hiermee kan prototypen - Artificial Intelligence [3EC] - toets schriftelijk en product
De basis van AI zodat je weet hoe je als ontwerper hiermee kan prototypen - Internet of Things [3EC] - toets schriftelijk en product
De basis van IoT zodat je weet hoe je als ontwerper hiermee kan prototypen - Applied Emerging Technologies [15EC] - toets product en presentatie
Een project waarbij je gaat experimenteren en een prototype presenteert met de nadruk op een bepaalde technologie ("tech experiment") of op een speculatieve toekomstvisie ("design fictie"). Het gaat om een zinvolle en verantwoorde toepassing voor de toekomst met een emerging tech bedenken, communiceren en evalueren.
Iedere eenheid heeft aan het einde van het semester een herkansingsmogelijkheid. Als je na de herkansing het vak/onderdeel nog niet behaald hebt, kun je volgend jaar weer deelnemen.
Aanvullende informatie
Heb je vragen over deze minor? Of zou je weleens willen zien wat studenten in vorige jaren gemaakt hebben? Neem dan contact op met Irene via mail of teams (Irene Kamp, i.kamp@hva.nl).
Voor vragen over de kies-op-maat procedure: Onderwijsbureau CMD, info-cmd@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.