Kies op maat

Inloggen Menu

Storyhackers (Nederlandstalig)

Hack the story, change the world!

Ben jij betrokken en creatief en wil jij leren hoe je met verhalen verschil kunt maken in de wereld? Hoe je door het creëren van tegenverhalen een bijdrage kunt leveren aan grote maatschappelijke thema’s? Word dan Storyhacker en join onze minor!   

In deze internationale minor ga je 20 weken aan de slag met het maken van verhalen met maatschappelijke impact. Je ontwikkelt een impact campagne met video, audio en tekst, waarbij het videoproduct centraal staat. Dit kan een docu, short, animatie, reportage, of iets anders zijn. Dit is je kans om jouw creatieve skills en stem in te zetten om het verschil te maken! 

En er dat is keihard nodig, want als samenleving staan we voor grote uitdagingen. Of het nu gaat om het klimaat, om inclusief samenleven of om de toekomst van onze democratie; we staan als mensheid aan de vooravond van grote veranderingen.  

De oude wereld werkt niet meer, er moet wat veranderen. Echter, we vertellen elkaar verhalen die passen bij deze oude wereld; bijvoorbeeld dat economische groei het belangrijkste is, dat immigranten onze banen stelen, dat heterorelaties de norm zijn, en dat privacy dood is. Deze verhalen houden ons als mens en samenleving tegen om de verandering aan te gaan die nodig is. We hebben dus nieuwe verhalen. Nieuwe makers, nieuwe ideeën, nieuwe stemmen, nieuwe woorden en nieuwe beelden.  

Dat noemen wij story hacken: bestaande verhalen in de samenleving die ons belemmeren om te veranderen, begrijpen en duiden. Om vervolgens een vernieuwend tegenverhaal te maken. Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? En hoe breng je jouw stem naar buiten, om die gewenste toekomstige wereld dichterbij te brengen? Met jouw tegenverhaal richt je je op de verandering die jij wilt zien in de toekomstige samenleving.    

Video

Leerdoelen

Visuele storytelling staat als vorm centraal tijdens de challenge, je gaat dus echt beter worden en je verdiepen in beeldtaal, het conceptualiseren en maken van verschillende beeldverhalen in de vorm van fotografie, animatie en bewegend beeld. Ook leer je hoe je visual storytelling combineert met audio en tekst, om het nog impactvoller te maken.  

Je leert daarnaast over storytelling, verhaallijnen, narratieve psychologie, genres, productie van verhalen, nieuwe technologieën (zoals AR en VR), futuring methoden, concept denken en kunst. Je leert wat impact is en hoe je maatschappelijke impact kunt hebben door middel van video, audio en tekst.

Ingangseisen

We zoeken studenten uit verschillende disciplines die hun creativiteit en stem willen inzetten om verhalen te creëren met een positieve impact op maatschappelijke kwesties. Ben je enthousiast om een echte meerwaarde te hebben bij het bestrijden van dominante verhalen die ons weerhouden van het veranderen van de samenleving en systemen richting meer wenselijke toekomsten? Studenten moeten bereid zijn om over maatschappelijke onderwerpen te lezen, erover te discussiëren en ideeën te vormen om vooruitgang te boeken op deze onderwerpen door middel van verhalen. Dit kan alleen worden bereikt als iedereen die betrokken is, zich veilig, vrij en gewaardeerd voelt. Een open geest en groeimentaliteit zijn zeer belangrijk.

De toelatingseisen zijn conform de OER van je eigen opleiding.

Literatuur

Geen boeken of extra studiemateriaal nodig

Rooster

12-16 uur per week. Met 1 vaste vrije dag per week. 

Gedurende de week is er na elke les een opdracht voor de volgende les.

Toetsing

Storyhackers - 2 x 15 ECTS - Portfolio

30 ECTS totaal

Gedurende de looptijd van de minor zul je werken aan 4 opdrachten;

Blok 1: 

1)Manifesto (Week 1)  

2) Hack yourself (Week 2-4) 

3) Hack your safe space (Week 5-8)

 

Blok 2: 

4) Hack the public space (Week 2-8)

 

Je zult aan deze taken werken door verschillende stappen te doorlopen:

  1. Issue analyse 
  2. Narrative research
  3. Deconstructie - narratieve analyse
  4. Reconstructie - prototype tegenverhalen
  5. Pretest
  6. Iteratie tegenverhaal
  7. Ontwikkel verhaal + ervaringsconcept
  8. Pretest + impacttest
  9. Ontwikkel definitief verhaal + ervaring

Gedurende de minor ontvang je wekelijks feedback en feedforward op je opdracht en stappen. Deze feedback geeft signalen en informatie of je leren en werk de juiste richting op gaan.

Door aan de taken te werken en de stappen te volgen, zul je verschillende tegenverhalen creëren die je zult vertellen en evalueren. Al deze producten worden samengevoegd in jouw portfolio, met daarin jouw verhalen, ondersteunend onderzoek, onderbouwing en persoonlijke reflectie.

In blok 1 werk je aan opdracht 1 t/m 3, dit werk je uit in een portfolio en wordt getoets door middel van een mondeling assessment voor 15 EC. 

In blok 2 werk je aan opdracht 4, dit werk je tevens uit in een portfolio dat ook door middel van een mondeling assessment getoetst wordt voor 15 EC.


Herkansing van blok 3 is in blok 4.

Herkansing van blok 4 is in de laatste weken van blok 4 (begin juli)

Aanvullende informatie

Vragen over de minor? Contact Silvana Beerends-Pavlovic s.pavlovic@hva.nl

Vragen over de kies op maat procedure? Contact Karin van de Haterd Karin van de Haterd minoren-co-cb@hva.nl

Er zijn twee plekken voor Kies op Maat studenten.


Aanmeldingen worden op volgorde binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.