Kies op maat

Inloggen Menu

Sociaal Psychiatrische Zorg: Gevorderd

Yassin is 23 jaar. In de kindertijd is bij hem ADHD en een licht verstandelijke beperking vastgesteld. In zijn puberteit begon hij cannabis te gebruiken om de onrust in zijn hoofd te dempen. Yassin is hierdoor in een verkeerde vriendenkring beland, waarna het recreatieve gebruik uit de hand is gelopen en hij psychotische klachten kreeg. Vanwege zijn problemen is Yassin sinds een jaar in behandeling bij een ambulant team.

Welke factoren zijn belangrijke beïnvloeders bij deze complexe problematiek? Wat is bijvoorbeeld de invloed van drugs op psychiatrische stoornissen? Welke wetten en ethische dilemma’s spelen in de GGZ een rol? Hoe betrek je Yassin en zijn ouders bij de hulpverlening?

In de minor SPZ-gevorderden ga je je verdiepen in complexe problematiek bij specifieke doelgroepen. Hier komt veel bij kijken zoals de sociale omgeving en wetgeving. Daarnaast wordt de basis gelegd voor communicatieve vaardigheden zoals CGT en omgaan met verbale agressie.


Minor Sociaal Psychiatrische Zorg - HvA

Leerdoelen

Na het volgen van de minor SPZ-gevorderden kan je:

 

- uitleggen hoe complexe psychiatrische problematiek zich
  uit in het functioneren van een persoon;

- interventies bij specifieke complexe doelgroepen inzetten;

- ethische dilemma's herkennen en keuzes maken binnen
  de kaders van de wetgeving;

- beredeneren hoe je naastbetrokkenen kunt betrekken in
  de hulpverlening; 

- omgaan met verbale agressie;

- elementen van cognitieve gedragstherapie inzetten.

Ingangseisen

Indien je geen HBO-Verpleegkunde student bent, is het een vereiste om eerst de minor SPZ-Basis te volgen. Neem bij onduidelijkheden contact op met de minor coördinator Renée Janssens r.j.janssens@hva.nl 

Literatuur

Janssen L. Gezondheidsrecht begrepen. Een praktische inleiding in het gezondheidsrecht voor verpleegkundigen en (para)medici. 5e druk. Den Haag: Boom; 2019 (verplicht)

ISBN 9789024408672

Praktijkboek gedragstherapie 1 | Van Heycop ten Ham, De Vos, Hulsbergen | 9789461051707 | Boom Psychologie (aanbevolen)

ISBN 9789461051707

Rooster

De lesdagen van de minor worden geroosterd van maandag tot en met vrijdag, gemiddeld twee dagen per week. Er is geen vast rooster of een vaste vrije dag en voor de meeste onderdelen geldt een aanwezigheid- en participatieplicht. Naast de begeleide bijeenkomsten wordt er van studenten verwacht dat zij tijd besteden aan zelfstudie.

Toetsing

Onderwijseenheid Complexe Psychiatrische Problematiek - Schriftelijke toets - 7 ECTS

Onderwijseenheid Communicatieve Vaardigheden - Toets opdracht - 4 ECTS

Onderwijseenheid Herstelgericht werken - Toets opdracht - 4 ECTS

Herkansingsmogelijkheid: 1 per jaar.

Verplichte contacturen: gemiddeld 12 uur per week.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Renée Janssens, r.j.janssens@hva.nl

Vragen over Kies Op Maat-procedure?
Contact Niermela Chote-Sobha, n.chote-sobha@hva.nl 

Kosten:

De kosten voor de minor bedragen maximaal 90 euro. Dit zijn de kosten voor de aan te schaffen boeken. Kijk goed in de boekenlijst welke boeken aanbevolen of verplicht zijn.

Aanmelding en plaatsing geschiedt op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomst.