Kies op maat

Inloggen Menu

Zorgtechnologie

De gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen: Door de wens voor maatwerk en de vergrijzing komt er meer vraag naar verzorgend personeel. Tegelijk stijgen de zorgkosten. Deze trends vereisen een nieuwe aanpak en nieuwe technologie kan deel zijn van de oplossing.
De minor Zorgtechnologie richt zich op het ontwikkelen en inzetten van nieuwe technologie binnen de gezondheidszorg. Hiervoor hanteren wij een interprofessionele werkwijze met zorgstudenten en studenten vanuit de creatieve technologie sector. Jij als design-, ICT-, technologie- of zorgstudent bent hard nodig om concrete oplossingen te bedenken voor onze nieuwe toekomst! Samen maken jullie kennis met de nieuwste technologiën en ontwerpen (digitale) producten middels een design thinking methodiek voor de gezondheidszorg.

PAST DEZE MINOR BIJ JOU?
Technische producten zijn helaas nog vaak beperkt ontwikkeld vanuit de behoeften, capaciteiten of bewegingspatronen van (zieke) mensen. Jouw inbreng in onderzoek en het bedrijfsleven is noodzakelijk voor de toekomst. Het gebruik van de diverse zorgtechnologieën heeft impact op het dagelijks leven van cliënten. Dat vraagt om zorgvuldige begeleiding, en om nauwkeurige productontwikkeling.

Als technologie/ICT/Design-student:
De zorg is de snelst groeiende arbeidsmarkt en de ICT speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Als ICT'er heb je natuurlijk professionele kennis, maar daarnaast wordt het steeds belangrijker ook kennis te hebben van een toepassingsveld zoals smart health. Werkervaring binnen interprofessionele teams is ook een pre. Je kunt niet voorbij aan de gebruiker bij de ontwikkeling van techniek. Je leert in de minor over de mens die zorg nodig heeft, waardoor je completere technieken kunt ontwikkelen. Je maakt kennis met geavanceerde technologieën binnen een zorg-context zoals Virtual Reality, robotica, sensorsystemen en persuasive-technieken.

Als zorgstudent (ergo, fysio, oefen, verpleegkunde):
Zorgtechnologische ontwikkelingen zijn erop gericht om verlies van zelfredzaamheid en autonomie waar mogelijk te voorkomen. Er is een behoefte aan zorgprofessionals die op het snijvlak van zorg en technologie werken. Jij kent als geen ander de (zorg)behoeften van de patiënt/ cliënt en de zorgverleners die de techniek/ICT in de praktijk gaan gebruiken. Je leert de (on)mogelijkheden van ICT en techniek en gaat hiermee ook praktisch aan de slag in (project)opdrachten met technologie-studenten.

https://youtu.be/wXz18fmgY9k 

Leerdoelen

ONDERDELEN MINOR

Je volgt onderwijs over:
- Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg zoals zorgdomotica, sensor-systemen, robotica, virtual reality, ehealth, m-health en tele-consultatie;
- Ontwerpmethoden uit de creatieve industrie;
- Ontwikkeling van smart health software;
- Ethiek in de zorg en technologie;
- Techniek en technisch ontwerpen;

Je werkt in een multidisciplinair project met een opdrachtgever uit de zorg aangevuld met vakken.
Voorbeelden van projecten waaraan gewerkt is:
- Ontwikkeling van een tele-consultatiesysteem (met de Hololens) om cliënten op afstand zorg te geven in een zorgcentrum van een Amsterdamse wijk.
- Tips tegen dips: ontwikkeling van een mobiele app die hulp biedt bij depressie.
- Techniek voor behoud van zelfstandigheid: onderzoek hoe techniek jongeren met een verstandelijke beperking in staat kan stellen om zelfstandig activiteiten uit te voeren.
- Ontwikkelen van een digitale agenda voor ouderen met een visuele en verstandelijke beperking.
- Het gebruik van Virtual Reality in de geriatrische revalidatie.

Klik hier voor het filmpje over de minor Zorgtechnologie

Ingangseisen

Student is in het bezit van propedeuse en tenminste 40 studiepunten uit de hoofdfase. De minor is toegankelijk voor studenten van de faculteiten Gezondheid; Techniek; DMCI (specifiek de opleidingen Media en Communicatie, CMD en HBO-ICT); Bewegen, Sport en Voeding; Maatschappij en Recht.
Ook studenten van andere opleidingen kunnen worden toegelaten na toestemming van de minorcoördinator van de examencommissie van de eigen opleiding.

Rooster

Onderwijs kan plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag van 's ochtend tot 's avonds. Gemiddeld ontvangen studenten 12 tot 15 uur les in de week meestal op dinsdag, woensdag en donderdag. Op drie dagen wordt gewerkt aan projecten, bij voorkeur op locatie van de opdrachtgever(indien mogelijk) of op de hogeschool.

Toetsing

• Co-maker project 12 ECTS
• Demonstrator project 8 ECTS
• Competentieontwikkeling 6 ECTS
• Practicum ICT 2 ECTS
• Practicum techniek 2 ECTS

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Annabeth van Stroe, a.e.van.stroe@hva.nl
Contact Joey van der Bie, j.h.f.van.der.bie@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Niermela Chote-Sobha, n.chote-sobha@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomst in behandeling genomen.