Kies op maat

Inloggen Menu

Buitenlandse stage Onderwijs en Opvoeding (BSOO)

Een buitenlandse stage is een levensveranderende ervaring voor elke student. Deze minor biedt precies deze mogelijkheid voor studenten aan de faculteit FOO, de Faculteit Gezondheid en aan anderen die geïnteresseerd zijn in een buitenlandse ervaring rond onderwijs en opvoeding op een plek ergens op de wereld. De doelgroepen voor deze stage zijn docenten in opleiding, pedagogen, studenten gezondheid en anderen die een vergelijkbare stage zoeken. Het stageonderwerp betreft altijd activiteiten rond jonge mensen in het buitenland. Dat kan lesgeven op een Surinaamse school zijn met grote klassen, werken met kinderen met gedragsstoornissen op de Antillen, sexuele voorlichting geven aan kinderen in Tanzania, werken met lichamelijk gehandicapte jongeren op Sulawezi, het opvangen van moeilijk bereikbare zwerfkinderen op de Filipijnen, lesgeven aan leerlingen op een internationale school in Turkije, meedraaien in het jongerenwerk in Marokko, en ga zo maar door. 

In deze minor leer je de beroepspraktijk van collega's elders in de wereld kennen, door met hen samen te werken. Daardoor ga je anders kijken naar wat je in je opleiding hebt geleerd. Je zult ook ontdekken wat je écht belangrijk vindt in dat beroep.

Drie maanden functioneren en communiceren in een andere cultuur en een onbekende beroepspraktijk is ook een uitstekende voorbereiding op een arbeidsmarkt waarin internationale ervaringen steeds belangrijker worden.

Het programma start met een voorbereidingsfase van 5 weken op de HvA. Daarna volgt de stage van 3 maanden in het door jou gekozen buitenland. De stageplaats wordt in overleg met de minor geregeld. Er zijn verschillende plekken waar je stage kunt lopen, waaronder Ghana, Tanzania, Nepal, de Caraïbisch-Nederlandse eilanden en Suriname. Maar ook dichterbij in Europa, of in Marokko of Turkije zijn er mogelijkheden.

Vooral voor de bestemmingen dichterbij is er een grote kans op een Europese Erasmus+beurs, zodat een buitenlandse stage ook niet heel duur hoeft te zijn. Voor de verdere bestemmingen zijn er beurzen beschikbaar via Holland Scholarship.

Na afloop van de stage is er een verwerkingsfase van 3 weken op de HvA, waarin je reflecteert op je ervaringen en deze vormgeeft in een documentaire die je presenteert aan derden.

Video

https://clipchamp.com/watch/017GRIeLCXp

Rooster

Week 1 t/m 6: Voorbereidingsfase op de HvA. Lessen zijn dan geroosterd op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9:20 tot 15:20 + één ander dagdeel. Totaal 3,5 dag les per week.

Week 7 t/m 18: Stage in het buitenland.

Week 19 t/m 20: Verwerkingsfase op de HvA. Lessen zijn dan geroosterd op maandag en woensdag.

Deze roostering is onder voorbehoud. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Verplichte contacturen per week:

Totale contacttijd semester: 35 + 480 + 10 = 525 klokuren

Week 1 t/m 6: voorbereidingsfase op de HvA. 5 weken x 7 dagdelen les = totaal 35 klokuren

Week 7 t/m 17: stage in het buitenland. 12 weken x 40 uur = totaal 480 klokuren

Week 18 t/m 20: verwerkingsfase op de HvA. 3 weken, totaal 10 klokuren

Toetsing

1. Verdieping Stageland - 4 EC,
    toetsvorm; portfolio, toetsmoment; blok 1 wk 5,
    herkansingsmoment; blok 2 wk 9

2. Interculturele Communicatie - 3 EC,
    toetsvorm; opdrachten voor- en na de stage,
    toetsmoment; blok2 wk 8,
    herkansingsmoment; blok 2 wk 9

3. Taalvaardigheid - 2 EC,
    toetsvorm; tentamen / presentatie,
    toetsmoment; blok 1 wk 5,
    herkansingsmoment; blok 2 wk 9    

4. Onderzoek & journalistieke presentatie - 3 EC,
    toetsvorm; product en presentatie,
    toetsmoment; blok 2 wkn 9,
    herkansingsmoment; blok 2 wk 10

5. Buitenlandstage - 18 EC,
    toetsvorm; product, toetsmoment; blok 2 wk 8,
    herkansingsmoment; blok 2 wk 10

Er zijn herkansingsmogelijkheden.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contact Ferry Haan, f.h.g.haan@hva.nl
06-34136390

Vragen over de Kies op Maat procedure?

Contact Lia Stip, minoren-foo@hva.nl