Kies op maat

Inloggen Menu

Burgerschap

Kies voor de minor Burgerschap!

“Klimaatverandering, migratie, de oorlogen in Oekraïne en Jemen, racisme, black lives matter, hoge inflatie, woningnood, antisemitisme, islamofobie, feminisme, klimaatactivisme, lerarentekort, coronalockdowns, politieke onvrede en een pluriformiteit in opvattingen hierover".

Wat betekent het wanneer je als kind of jongere opgroeit in Nederland anno 2023? Hoe kijken jongeren tegen de samenleving, politiek en de wereld van nu aan? Welke handvatten heb jij als professional nodig om jongeren zich te leren verhouden tot maatschappelijke vraagstukken en wat betekent dit voor het denken en handelen? Geredeneerd vanuit al deze ontwikkelingen en crises, is het niet vreemd dat er in Nederland en andere landen brede steun is voor het idee dat leerlingen op school zich leren te verhouden tot maatschappelijke vraagstukken, oftewel: het burgerschapsonderwijs.

Burgerschap staat landelijk flink in de spotlights. Het ministerie vraagt om versterking van burgerschapskennis en -vaardigheden bij jongeren en middels een aangescherpte wet krijgt burgerschap een prominentere plek in het onderwijs. Daarnaast hoef je maar een nieuwsapp te openen en de burgerschapskwesties vliegen je om de oren. Het is dus belangrijk dat we jongeren kennis, vaardigheden en een democratische houding bijbrengen, zodat zij actief kunnen deelnemen aan onze open samenleving. Maar wat vraagt dat van jou als professional werkend met jongeren of kinderen? 

In deze minor ga je aan de slag met het ontwikkelen van een eigen visie op burgerschap en onderzoekt wat dit betekent voor jouw rol als professional. Je leert hoe je jongeren kunt stimuleren tot democratische vorming aan de hand van actuele burgerschapsthema's (zoals diversiteit, onderwijs, gelijke kansen e.d.) Je krijgt kennis en vaardigheden aangereikt om tijdens de minor je eigen burgerschapsproject, product of programma voor jongeren te ontwikkelen, gericht op de stadse context (Urban Education). Tot slot loop je tijdens de minor stage op een plek die relevant is voor het in de praktijk kunnen brengen van alles wat je leert binnen deze minor Burgerschap. Dit kan op een school zijn bij een docent burgerschap, maar bijvoorbeeld ook bij een organisatie die zich inzet middels burgerschapsprojecten, zoals Amnesty International. 

Kortom: ben jij een professional in opleiding die werkt met kinderen of jongeren, ben je geïnteresseerd in actuele maatschappelijke vraagstukken en wil je graag leren hoe je de kennis, vaardigheden en houding van kinderen of jongeren op het gebied van burgerschap kan versterken? Dan is deze minor echt iets voor jou!

Leerdoelen

Na afloop van de minor…

  • Heb je vaardigheden, kennis en houdingen ontwikkeld om invulling te geven aan je rol als pedagoog/leraar/jongerenwerker bij de burgerschapsontwikkeling en identiteitsontwikkeling van kinderen en/of jongeren;
  • Heb je een eigen visie ontwikkeld op burgerschapsvorming en wat dit betekent voor je professionele identiteit als pedagoog/leraar/jongerenwerker in het burgerschapsveld;
  • Kan je verschillende theorieën en benaderingswijzen behorende tot burgerschapsonderwijs uitleggen, kritisch beschouwen en inzichten daarvan inzetten voor het onwikkelen van burgerschapsprogramma’s voor kinderen en/of jongeren op school of daarbuiten.

Ingangseisen

Je bent student aan een opleiding die gericht is op de vorming van kinderen en/of jongeren. Denk aan pabo, pedagogiek, 2egraads lerarenopleiding, social work.

Daarnaast heb je interesse in burgerschaps- en identiteitsvorming bij kinderen of jongeren en wil je je als professional bekwamen in je rol als stimulator van deze vorming en ontwikkeling bij kinderen of jongeren.

Rooster

De lessen worden op woensdagen en vrijdagen geroosterd (onder voorbehoud van roosterplanning).

Daarnaast loop je gedurende de minor één tot maximaal twee dagen per week stage, deze dag(en) kun je zelf bepalen in overleg met je stageplek.

Contacttijd:

Basismodule 1 - Democratische burgerschap;
                           werkcolleges en opdrachten
Basismodule 2 - Wereldburgerschap; idem

Keuzemodule 1 - Burgerschap in het onderwijs; idem
Keuzemodule 2 - Diversiteit en burgerschap; idem
Keuzemodule 3 - Gelijke kansen en burgerschap; idem

Burgerschapsstage (in onderwijs of bij maatschappelijke organisatie); praktijkstage

Onderzoek / groepsopdracht: Burgerschap in de stadse context; Groepsopdracht: Ontwikkelen van
                          burgerschapsproject, -product of -
                          programma voor kinderen/jongeren

Contacturen: 12 - 14 uur

Nog belangrijk: je kiest twee van de drie keuzemodules

Toetsing

Alle opdrachten kunnen een keer herkanst worden. Voor het missen van de stage of het groepsproject moet een vervangende opdracht worden gedaan.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Renate Buls, r.a.buls@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Lia Stip, minoren-foo@hva.nl