Kies op maat

Inloggen Menu

Van Brein tot Gedrag

Inschrijven is niet meer mogelijk voor semester 1 2024-2025. Het maximum aantal deelnemers is bereikt voor deze minor.

Dag minorkiezer, 

Heb jij zin om dieper in het mysterie van "Brein tot Gedrag" te duiken? Stap met ons in deze boeiende reis door biospychologische processen, breinwerking en functieleer, en ontdek hoe deze het fundament leggen voor jouw unieke gedrag.

In de eerste 10 weken gaan we grondig in op "Van Brein naar Gedrag", waarbij we een diepgaande verdieping maken in de wereld van biopsychologie. Hier gebruiken we een studieboek voor in het Engels. We richten ons op zintuigen, emotie, stress, intelligentie, perceptie, cognitie, slaap en interne regulatie. Duik in de complexe werking van het brein en begrijp hoe deze aspecten van invloed zijn op ons dagelijks gedrag.
Na het verkennen van deze fundamenten plannen we een uitje naar het anatomie museum in het AMC. Hier kunnen jullie de anatomische preparaten bewonderen die direct verbonden zijn met wat jullie hebben bestudeerd - het brein en het zenuwstelsel.

Maar dat is niet alles! In de tweede helft, "van Gedrag naar Brein", gebruiken we de theoretische kennis en taal die jullie hebben opgedaan en zetten we deze om in praktische toepassingen. We kijken dan naar de invloed van adem, slaap, voeding, stress, mindfulness, psychedelica en bewegen op ons zenuwstelsel. We gaan op onderzoek uit naar hoe we deze thema's/gedrag kunnen inzetten om het zenuwstelsel te reguleren.
Om deze fase extra boeiend te maken, organiseren we een uniek symposium over de adem, waarin JULLIE de kans krijgen om jullie opgedane kennis te presenteren. Ook organiseren we een (of meer) ademsessie(s) waarin je zonder boek en laptop kan ervaren hoe het is om je zenuwstelsel te beïnvloeden. Een stimulerende ervaring om inzichten te delen en van elkaar te leren, dit symposium en de ademsessies vormen een hoogtepunt in de tweede fase van de minor.

Maak je klaar voor een tof programma dat niet alleen je geest zal verrijken, maar ook kansen biedt voor persoonlijke en professionele groei. Het is ieder jaar hard werken in een leuk en gezellig team van studenten en docenten bij de minor "Van Brein tot Gedrag".
Ontmoet ons binnenkort op de minorenmarkt of online.

En uiteraard zien wij jou graag in september als deelnemer bij de minor!

Team Brein

Leerdoelen

1. Kennis opdoen (Cognitief domein):

  • Verwerven van gedegen kennis over biospychologische processen, breinwerking en functieleer.

2. Inzicht verwerven (Cognitief domein):

  • Ontwikkelen van een diepgaand inzicht in hoe menselijk gedrag voortkomt uit de biopsychologische processen en functieleer en de combinatie van nature en nurture factoren.

3. Toepassen (Cognitief en Praktijk domein):

  • Toepassen van verworven kennis in de praktijk door het analyseren van gedrag en situaties. Het doel hierbij is het herkennen van onderliggende breinwerking van gedrag en dit in praktische situaties toepassen.

4. Analyseren (Cognitief en Praktijk domein):

  • Analyseren van gedrag op specifieke thema's, waaronder stress, slaap, voeding, adem, bewegen en het nut van niets doen.

5. Probleemoplossing (Cognitief en Praktijk domein):

  • Opdoen van kennis over functieverstoringen en begrip van de beperkingen die hieruit voortkomen. Dit impliceert het vermogen om oplossingen te identificeren voor problemen die voortkomen uit dergelijke functieverstoringen.

6. Reflectie (Cognitief en Praktijk domein):

  • Reflecteren op de invloed van stress op breinwerking en het verwerven van inzicht in stressreductiemethoden.

7. Toepassen in de praktijk (Praktijk domein):

  • Inzicht krijgen in de invloed van gedrag en omgeving op breinontwikkeling en breinwerking. Dit betreft praktische toepassing in real-life situaties.

8. Integratie (Cognitief en Praktijk domein):

  • Integreren van wetenschappelijke kennis rondom breinthema's en deze vertalen naar begrijpelijke informatie voor een breed publiek.

9. Toepassen in de praktijk (Praktijk domein):

  • Actief kennis nemen van praktijksituaties waarin alle bovengenoemde kennis van nut en invloed is, waardoor de geleerde inzichten praktisch toegepast worden.

Dit is een grof overzicht van de leeruitkomsten.
Hier kunnen geen rechten aan verleend worden tijdens de minor, wijzigingen voorbehouden.

 

Ingangseisen

Neem contact op met Liesbeth Steenbeek: (e.c.e.steenbeek@hva.nl).

Zij informeert je over de aanmeldingsprocedure. Er zijn acht plekken voor externe studenten. Aanmelding vindt plaats in volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomst.

Je kunt de contactpersoon mailen voor inhoudelijke vragen. De minor wordt enkel in semester 1 aangeboden, een mailtje met deze vraag liever niet sturen. 

Literatuur

1. Kalat, J. (2018). Biological Psychology (14th Edition). Boston USA:Cengage Learning. EAN 9781337408202. Te verkrijgen via Athenaeum boekhandel. Sommige jaren verschijnt er een nieuwe editie, zorg dat je de meest recente editie bezit. Een pdf van het boek is niet aan te raden gezien het open boek tentamen.


2. Verschillende online te verkrijgen wetenschappelijke artikelen.

NB. Biological Psychology van Kalat is in het Engels, en mogelijk geldt dit ook voor wetenschappelijke literatuur voor de andere modules.
De colleges, werkcolleges en practica worden echter voor alle vakken in het Nederlands gegeven. 

Rooster

Je krijgt op zoveel mogelijk vaste dagen per week les. Je hebt elkaar veelal nodig om opdrachten te maken, dus aanwezigheid tijdens deze lesuren wordt sterk aangeraden. Bij een aantal onderdelen is aanwezigheid onderdeel van de toetsing. Het definitieve rooster is een week voor aanvang van het kwartaal beschikbaar via de roosterportal.

Contacttijd

Je hebt iedere week tot drie blokken van 200 minuten gedurende de gehele periode (20 weken lang). In deze blokken vindt op een sociaal constructivistische manier kennisoverdracht plaats (de conceptuele onderdelen). 

Colleges worden opgevolgd door werkgroepen waarin je veel samenwerkt. Je leert samen over de toepassing van deze kennis. Daarbij werk je samen en individueel aan schrijfopdrachten. Het samenwerken vindt uiteraard ook plaats buiten de contacturen, houd daar rekening mee.
Uiteraard is er ook sprake van zelfstudie. Contacttijd, afspraken in teams en zelfstudie bij elkaar maakt deze minor tot een full-time minor.

 

Contacttijd lesblokken: 

3 lesblokken van 200 min per week = 10u per week, 20 weken lang: 200 uur.

Contactijd overig: Daarnaast is er, zo nodig, contacttijd mogelijk in de vorm van teams, e-mailcontact, telefonisch- of face to face-contact met een van de docenten.

Toetsing

In de minor volg je onderdelen die gericht zijn op het opdoen  van kennis over het brein (biopsychologie en het functioneren van het brein). Na het opdoen van deze basiskennis komen verdiepende en verbredende thema's aan bod in onderdelen die zich richten op de klinische neuropsychologie.  

Daarnaast zul je in groepjes wetenschappelijke artikelen gaan raadplegen om een wetenschappelijk onderbouwd stuk te schrijven over een specifiek, aan het brein gerelateerd thema. Ook bestaat deze minor uit een onderdeel waar je kennis zult maken met relevante praktijksituaties, bijvoorbeeld door het bijwonen van gastcolleges, een presentatie op een symposium of het bezoeken van een museum over het brein. Tenslotte schrijf je een individueel essay, waarin wordt gevraagd een onderzoekende, kritische blik te werpen op basis van de in de minor opgedane kennis. Op een rijtje: (per blok 15 ECTS)

  • Biopsychologie (5 ECTS) MC toets individueel.
  • Brein, functioneren en gedrag (5 ECTS), Casuïstiek toets met open vragen met open boek
  • Integratie, de collegelijn (5 ECTS), Beroepsproduct.

  • Praktijk (5 ECTS), Praktijkopdracht.
  • Brein en Gezond Gedrag (5 ECTS), Casuïstiek/open vragen tentamen n.a.v. gastcolleges en artikelen.
  • Neurowetenschap: een kritische reflectie (5 ECTS), schriftelijke opdracht (essay).

NB. Wil je meer inhoudelijke informatie over wat je kunt verwachten tijdens de minor? Een leuk boek om je te oriënteren is: Van der Linden, M. (2006), Hersenen en Gedrag: Evolutie, biologie & psychologie. Amsterdam: Boom.
Uiteraard zijn de populair wetenschappelijke boekjes van prof.dr. Erik Scherder ook interessant. Kijk ook eens een ted-talk van deze auteur.



Er zijn 2 herkansingsmogelijkheden per studiejaar. Die kunnen mogelijk in S2 vallen.  

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Joyce Kootker, j.a.kootker@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Liesbeth Steenbeek, e.c.e.steenbeek@hva.nl

Kosten

- K​osten voor literatuur
- Eénmalige excursie naar een museum (+/- 15 euro)

Er zijn acht plekken voor externe studenten.


Aanmelding vindt plaats in volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomst.