Kies op maat

Inloggen Menu

Juridische Uitdagingen in een Digitale Samenleving

De gehele samenleving digitaliseert. Bijna alles over jou is tegenwoordig digitaal beschikbaar. Je kunt daarbij denken aan je eigen Instagramlikes die worden gebruikt om jou specifieke advertenties te sturen. Maar ook aan informatie die je onbewust genereert.

Digitale informatie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een grootgebruiker van deze digitale informatie is de overheid. De overheid kan datasets gebruiken voor bijvoorbeeld opsporingsdoeleinden en is ook in staat om met behulp van computers besluiten te nemen zonder dat er een mens aan te pas komt.

In deze minor ga je op onderzoek uit naar het gebruik van big data binnen het publiekrechtelijke domein en de schaduwzijden daarvan en maak je kennis met eDiscovery technologie. Daarnaast ga je aan de slag met een (legal tech) vraagstuk van een opdrachtgever uit de praktijk. Bij beide onderdelen is het van belang dat je zelf op onderzoek uit gaat, nieuwsgierig bent en out of the box durft te denken. Een flinke dosis creativiteit wordt zeer gewaardeerd! 

Leerdoelen

Leven en werken in de metropool Amsterdam roept allerlei juridische en maatschappelijke vraagstukken op.

Jij leert in deze minor:

  • vraagstukken te analyseren;
  • voorstellen te doen op basis van diverse praktijkvraagstukken;
  • dit doe je met behulp van digitale technieken.

Ingangseisen

Deze minor is bedoeld voor studenten van meerdere opleidingen. Het streven is om je te laten samenwerken aan thema's vanuit de expertise van je eigen opleiding. Als deelnemende student heb je al eerder kennis gemaakt met praktijkgericht onderzoek en heb je communicatieve basisvaardigheden en (juridische) informatievaardigheden.

Vanuit je opleiding gelden er ingangseisen voor deelname aan een minor. Controleer voordat je je inschrijft welke ingangseisen er, voor deelname aan een minor, bij jouw opleiding gelden en of je verwacht dat je daaraan voldoet bij de start van de minor.

Literatuur

Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen.

Rooster

​Rooster wordt nader bekend gemaakt.

Je hebt twee blokken onderwijs. Elk blok bestaat uit 8 onderwijsweken. Tijdens elke onderwijsweek vinden twee bijeenkomsten plaats die in totaal ongeveer 8 lesuren van 50 minuten beslaan. Dus in totaal ongeveer 100 klokuren onderwijs.

Tijdens de bijeenkomsten met je docenten:

  • maak je kennis met je medestudenten;
  • maak je afspraken met elkaar;
  • vindt kennisoverdracht plaats;
  • leg je toetsen af.

Toetsing

Toetsvormen:

De werkkamer (15 EC)

Beroepsproduct

De onderzoeksopdracht houdt in dat je een (legal tech) vraagstuk uit de beroepspraktijk krijgt dat uitmondt in een adviesrapportage. Kennis uit theorie en praktijk verbind je hier met praktijkgericht onderzoek.


Legal big data (15 EC)

Beroepsproduct

Aan de hand van een door de docent en/of door jezelf gestelde vraag, beschrijf en analyseer je een vraagstuk met behulp van methodisch gekozen bronnen.

Beide vakken leveren een cijfer (1-10) op. Om de minor te halen dien je voor beide vakken een voldoende (minimaal 6) te halen. Je kunt de vakken niet met elkaar compenseren.

De herkansingsmogelijkheden vinden plaats binnen hetzelfde semester.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact: Krista Vaes: k.g.a.vaes@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact: Liesbeth Steenbeek, e.c.e.steenbeek@hva.nl

Kosten: Reiskosten naar opdrachtgevers en kosten om werk te presenteren.


Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.