Kies op maat

Inloggen Menu

Omgaan met Onbegrepen Gedrag

In deze minor ga je aan de slag met het verschijnsel onbegrepen gedrag in de maatschappij. Let op! Je krijgt geen les in onbegrepen gedrag. Je verdiept jouw kennis, vaardigheden en ervaringen samen met anderen. Hoewel het verschijnsel onbegrepen gedrag uiteraard gaat over mensen waarvan we het gedrag niet direct of vanzelfsprekend begrijpen, gaat het in deze minor vooral om jou.

Visievorming, ontwikkeling van het moreel kompas en interactievaardigheden zijn de centrale thema’s in deze minor. Je buigt je daarom gedurende de hele minor over de vraag: 'wie begrijpt wie niet?'. Omgaan met onbegrepen gedrag is omgaan met mensen die tijdelijk of voor langere duur de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Vaak is er sprake van een combinatie van ernstige sociale problematiek zoals: eenzaamheid, woningnood, werkloosheid, schulden, sociale uitsluiting en trauma’s als gevolg van oorlog en ander geweld. Ook een verstandelijke beperking, (beginnende) dementie of een stoornis in het autismespectrum kunnen ertoe leiden dat mensen zich onbegrijpelijk gedragen, net zoals een (niet herkende) blaasontsteking of problemen met de schildklier dat kunnen doen.

De periodes waarin iemand onbegrepen gedrag vertoont kunnen tijdelijk of meer structureel van aard zijn. Het gaat om mensen die niet op eigen kracht mee kunnen doen en zelf niet altijd (meer) om hulp vragen. Het gaat ook om hun familie en andere naasten wier leven structureel beïnvloed wordt door de problematische situaties van de mensen met onbegrepen gedrag. Hoewel slechts een relatief kleine groep van deze mensen overlast veroorzaakt of misdrijven pleegt is de impact van het onbegrepen gedrag op de samenleving soms erg groot. In de minor staan de begrippen normalisatie, onderscheidingsvermogen en continuïteit, vanuit meerzijdig perspectief bekeken, centraal.

We onderzoeken samen hoe, waarom en wanneer er wat speelt en welke impact dit heeft op verschillende betrokken actoren, als ook op de samenleving als geheel. Waar hebben we het over als we het hebben over personen met onbegrepen gedrag? Wat betekent het voor jullie (als professionals) en hoe gaan jullie om met dit verschijnsel? Tijdens de minor worden diverse experts uit het werkveld uitgenodigd voor gastlessen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het perspectief van ervaringsdeskundigen, psychiatrie, casusregiseur veiligheid en woningcorporatie.

 

Leerdoelen

Je kunt het verschijnsel onbegrepen gedrag in een brede maatschappelijke context plaatsen.

Je kunt eigen aannames ten aanzien van personen met onbegrepen gedrag exploreren samen met anderen. 

Je hebt interactievaardigheden ontwikkeld op het gebied van houding en gespreksvoering in het contact met mensen met onbegrepen gedrag. 

Je hebt een professionele visie ten aanzien van de impact en aanpak van mensen met onbegrepen gedrag ontwikkeld. 

Je kent het belang van een dialogische houding als het gaat om omgaan met het verschijnsel onbegrepen gedrag.

Ingangseisen

Je hebt affiniteit met de doelgroep en/of de problematiek en onderschrijft het belang van interprofessioneel werken. Je bent twee dagen per week fysiek aanwezig op de HvA. Pro-actieve deelname en aanwezigheid zijn vereist.

Deze minor wordt aangeboden in semester 1 en 2 in resp. blok 2 en 4. In blok 2 en 4 staat de minor open voor vt-studenten Kies op Maat studenten. In blok 2 sluiten Ad-studenten van de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn aan in het kader van hun keuzedeel.

Literatuur

-Koekkoek, B., De kwestie verwarde personen. Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag, Uitgeverij LannooCampus, 2023. 

-Klaase, F., Wat staat erop het spel. Sociale ethiek voor zorg en welzijn. Uitgeverij Coutinho, 2021.

-Kijk-, luister- en leesmateriaal aangeboden op BrightSpace.

Rooster

De werkcolleges en werkgroepbijeenkomsten vinden plaats op dinsdag en donderdag. We verwachten dat deelnemers beide lesdagen aanwezig zijn.

De werkcolleges en werkgroepbijeenkomsten vinden plaats op dinsdag en donderdag, minimaal 4 uur per dag.

Toetsing

Het betreft een 15 ect minor en bestaat uit de volgende drie modules.

-Visie-ontwikkeling, 7 ects. Toetsvorm: twee opdrachten: sprookje (groep) en visie (individueel).

-Moreel beraad, 4 ects. Toetsvorm: individueel reflectieverslag.

-Effectief omgaan met onbegrepen gedrag, 4 ects. Toetsvorm: individueel reflectieverslag.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Monique van Luijnen: m.w.m.van.luijnen@hva.nl


Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Liesbeth Steenbeek, e.c.e.steenbeek@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.