Kies op maat

Inloggen Menu

Educatieve Minor 1, Werken In Het Onderwijs, Basis

De minor is bedoeld voor hogeschoolstudenten (buiten het educatieve domein) die interesse hebben in het onderwijs en/of overwegen het onderwijs in te gaan. De minor geeft een zo realistisch mogelijk beeld van (werken in) het onderwijs door de combinatie van stage en ondersteunend onderwijs. Wil je graag kennis overbrengen en omgaan met jongeren die altijd weer verrassend uit de hoek komen, dan is het onderwijs wellicht iets voor jou. Een goede leraar haalt het beste uit de leerlingen naar boven. Hij of zij stimuleert en inspireert en laat de leerlingen geloven in zichzelf. 'Jouw' leerlingen zien groeien, dat geeft voldoening. Een goede leraar word je echter niet vanzelf. De minor geeft je een inkijk in wat er allemaal bij komt kijken. Je maakt kennis met zoveel mogelijk aspecten van werken als leraar in het onderwijs. Je loopt stage op een samenwerkingsschool van de HvA in het voortgezet onderwijs of op een mbo. Naast deze stage, waarbij je de nodige coaching krijgt, volg je onderwijs op de HvA. Het onderwijs op de HvA biedt de nodige handvatten – kennis en vaardigheden – voor de stagepraktijk. Je krijgt onder meer les over het Nederlands onderwijssysteem, over orde houden, over het ontwerpen en toepassen van lessen. De inhoud van het onderwijs kan je direct toepassen in je stage. Opgedane stage-ervaringen kan je inbrengen bij de lessen. Je volgt het programma van het eerste semester van de kopopleiding.
https://www.hva.nl/opleidingen/kopopleiding-tweedegraadsleraar..

https://www.youtube.com/watch?v=QRyNDiGeg0I&t=3s

 

Leerdoelen

Het doel van deze minor is studenten bekend te maken met de onderwijswereld en het beroep van leraar. Indien deze minor jou over de streep heeft getrokken, kan je - afhankelijk van je voorkennis en behaalde resultaten - met deze minor een versneld traject tot tweedegraads bevoegd docent volgen. Let wel, deze minor geeft je geen onderwijsbevoegdheid, maar maakt het wel mogelijk een versneld traject tot bevoegd docent te volgen. Het vervolgtraject is mede afhankelijk van de vooropleiding en de keuze voor het vak waarin je wilt lesgeven. De keuze die je maakt, en het resultaat dat je behaalt op je stage, bepaalt of je met een vervolgtraject van een half jaar wel je tweedegraads bevoegdheid kunt halen. 

Je kunt de stage op 2 niveaus afronden: niveau A en niveau B. Met niveau A voldoe je aan de minimale stage-eisen, en met niveau B voldoe je aan de toelatingseis van de vervolgminor "Educatieve minor 2, werken in het onderwijs, vervolg". Je voldoet met niveau B ook aan de stage-eis van semester 1 van de kopopleiding. Je kunt dan in 1 van beide trajecten in 30 EC je bevoegdheid halen.   

 

Aan het einde van deze minor zijn de volgende leerdoelen bereikt.
- Je kent het Nederlands onderwijssysteem en hebt een
  visie ontwikkeld op het onderwijs;  
- Je kunt leerlingen instrueren, begeleiden en inspelen op
  behoeften en verschillen;
- Je beheerst de basisvaardigheden van ontwerpen,
  uitvoeren en evalueren van lesactiviteiten; 
- Je kunt je persoonlijke en onderwijskwaliteiten
  presenteren a.d.h.v. portfolio en een beoordelingsgesprek.

Ingangseisen

Geen studenten van lerarenopleidingen.

Literatuur

Verplichte literatuur:

Ast, M. van, Loor, O. de, Spijkerboer, L. (2021). Effectief Leren. De docent als regisseur. Groningen: Noordhoff.

Geerts, W., Kralingen, R. van (2020). Handboek Voor Leraren. Bussum: Coutinho.

Hajer, M., Meestringa, T. (2020). Handboek taalgericht vakonderwijs. Bussum: Coutinho.

Kirschner, P., Claessens, L., & Raaijmakers, S. (2018). Op de schouders van reuzen. Inspirerende inzichten uit de cognitieve psychologie voor leerkrachten. Meppel: Ten Brink.

Marzano, R., Miedema, W. (2018). Leren in vijf dimensies. Moderne didactiek voor het voortgezet onderwijs. Assen: Van Gorcum

Surma, T., Vanhoyweghen, K., Sluijsmans, D., Camp, G., Muijs, D., & Kirschner, P. (2019). Wijze lessen, 12 bouwstenen voor effectieve didactiek. Meppel: Ten Brink.

Wilde, J. de, Theunissen, M., Wal, J. van der (2021). Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding. Bussum: Coutinho.

 

Artikelen ingebracht door studenten en docent

Rooster

Je loopt, net als de andere deelnemende studenten, drie dagen stage in het onderwijs in het tweedegraads gebied. Je maakt kennis met de school, met leerlingen, met het werk als docent en met het lesgeven. Je start met het geven van 4 lessen en bouwt dat op naar zes lessen. Ook maak je een portfolio waarin je jouw ontwikkeling als docent laat zien. In de les PPO krijg je uitleg over het portfolio. De twee overige dagen zijn nodig voor het voorbereiden van de stageactiviteiten en de bijeenkomsten op de HvA. Je krijgt op maandag of woensdag (gehele dag) trainingen en coaching op het gebied van didactiek en pedagogiek

Tijdverdeling:

Voorbereiding stage en stage            432
Trainingen + coaching                      114
Voorbereiding trainingen + zelfstudie 224
portfolio                                            70
Totaal                                              840 uur

Toetsing

Studiedeel: Pedagogisch en didactisch handelen 1
ECT: 10         
Toetsvorm: Beroepsproduct
Toetsmoment: blok 1
Hertoetsmoment: blok 2

Studiedeel: Pedagogisch en didactisch handelen 2
ECT: 10
Toetsvorm: Beroepsproduct
Toetsmoment: blok 1
Hertoetsmoment: blok 2

Studiedeel: Oriëntatie
ECT: 5
Toetsvorm: Beroepsproduct
Toetsmoment: blok 1
Hertoetsmoment: blok 2

Studiedeel: Didactiek
ECT: 5
Toetsvorm: Beroepsproduct
Toetsmoment: blok 2
Hertoetsmoment: blok 3

Herkansingen vinden plaats conform de OER van de kopopleiding van de tweedegraads lerarenopleidingen.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Dineke de Rijk: m.d.de.rijk@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Lia Stip, minoren-foo@hva.nl

​Kosten: aanschaf boeken; reiskosten naar opleidingsschool.

Veel scholen vragen een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan studenten. Indien dit voor jouw school geldt dien je de VOG zelf aan te vragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven. De school vergoedt dan de kosten.

Let op: De inschrijfperiode voor HvA-studenten is eerder dan de inschrijfperiode voor niet-HvA-studenten. Dit kan tot gevolg hebben dat de minor al vol is voor de inschrijfperiode via Kies op Maat start. De minor komt in dat geval te vervallen.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.