Kies op maat

Inloggen Menu

Circular Product Design for the Future


Hey changemaker! Welkom bij de minor Circular Product Design for the Future. Ben je benieuwd naar de toekomst van onze dagelijkse producten zoals je fiets, telefoon of shampoo-fles? Ontdek en ontwerp je eigen visie op de toekomst, waar circulaire economie, design en innovatie centraal staan. 

In 2050 wil Europa afvalvrij zijn. Hoe kan jij bijdragen aan de circulaire economie, waarbij de levensduurverlening van producten een belangrijke rol speelt en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden? Rethink, Reuse, Repurpose en Repair zijn onze strategieën.

Jouw skills zijn waardevol! Maak impact. Samen met een interdisciplinair team van studenten uit verschillende disciplines werk je voor interessante bedrijven aan uitdagende vraagstukken om hun producten te verduurzamen. 

Kennis delen en buiten je vakgebied denken geeft je nieuwe inzichten. Hiervoor experimenteer je met docenten en onderzoekers in de projectruimte, labs en werkplaatsen. Bovendien doe je inspiratie op bij lunchlezingen, masterclasses en excursies en leer je kijken vanuit verschillende perspectieven. Daarbij helpt ook dat jullie van verschillende opleidingen komen en dus andere kennis inbrengen. En zo kom je met elkaar, met hulp van een ontwerpcoach, tot innovatieve producten voor bedrijven.

Ga voor onderzoek en teambuilding mee naar Berlijn, vergroot je netwerk, maak je CV/portfolio interessanter, stimuleer je creativiteit en probleemoplossend vermogen en geniet van een toffe minor die jaarlijks met een 8-9 beoordeeld wordt.

Kijk hier: Minor | Instagram | CIRCO  | Locatie

 

WAT DEELNEMERS OVER DE MINOR ZEGGEN

"Het heeft me bewust gemaakt van de impact die je kunt maken door circulaire producten met behulp van omdenken opnieuw te ontwerpen."

"Leuk die eerste twee introweken, je gaat dan zoveel doen en je leert de groep meteen kennen."

"Ik heb nu echt het gevoel dat ik desk-research kan doen op afstudeerniveau."

"Het gebruik van businessmodellen (CIRCO) is voor mij volledig nieuw. Ik vond het dan ook moeilijk om dit op een logische manier toe te passen. Juist daarom vond ik het ook een goede oefening. Ik heb voor mijn gevoel in deze ontwerpmethodes meer geleerd over het ontwerpen en functioneren binnen een bedrijf dan bij alle opdrachten die ik hiervoor heb gedaan. Het feit dat er nog een bedrijf omheen zit met zijn eigen doelen en verdienmodellen kwam voor mijn gevoel in deze methode heel duidelijk naar voren en dat vond ik heel erg interessant."

"De feedback die wij onderweg gegeven hebben aan de docenten was merkbaar in het vervolg van de minor."

Leerdoelen

  • Je wordt junior expert op het gebied van circulariteit en duurzame producten; 
  • Je  kan vanuit je eigen expertise bijdragen aan de verduurzaming van producten, waarbij interdisciplinaire samenwerking en het gebruik van ontwerptools cruciaal zijn;
  • Je verwerft kennis over circulaire productontwerpen en bijbehorende systemen, en ontwikkelt je ontwerpvaardigheden om een veelzijdige ontwerper te worden. Ben je en ontwerper? Dan leer je als een ontwerper te denken; 
  • Je kan een vooronderzoek uitvoeren, bestaande kennis over een onderwerp vergaren en kennishiaten identificeren, terwijl je opgedane kennis gestructureerd kan overdragen; 
  • Je kan producten en businessmodellen analyseren en circulaire ontwerpen met passende verdienmodellen ontwikkelen; 
  • Je kan jouw persoonlijke ontwikkeling zelfstandig sturen door middel van opgestelde leerdoelen; 
  • Je kan je visie op duurzaamheid in de toekomstige beroepspraktijk verwoorden; Je begrijpt het belang van economische transitie, bent bekend met waardecreatie en kan duurzaamheidsperspectieven toepassen op concrete problemen of vraagstukken.

Ingangseisen

Toelatingseisen conform OER eigen opleiding

Literatuur

Wij werken met de volgende boeken:

  • Rau, T. & Oberhuber, S. (2016). Material Matters. Bertram + de Leeuw Uitgevers Bv. 
  • Percelijn, B. (2017). De Verborgen Impact. Volt. 
  • Haffmans, S., Gelder van, M., Hinte van, E. & Zijlstra, Y. (2018). Products that Flow. BIS Publishers. 
  • Bakker, C., Hollander den, M. & Hinte van, E. (2019). Products that Last. BIS Publishers.

Rooster

Nader bekend te maken voor de kerstvakantie. Deze minor vraagt een voltijd inzet van je, dus 32-40 uur per week. Er is 1 thuiswerkdag inbegrepen!

De contacttijd (~14 uur/week) bestaat uit werkcolleges, gastlessen, werksessies, coachings, excursies en workshops.

Contactmomenten vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. 

Elke donderdag werk je individueel.


Toetsing

In deze minor kunnen 30 EC behaald worden en bestaat uit verschillende modules:

Individueel traject (10 ECTS) 

  • Intro week 
  • Touch The Topic (TTT) 
  • Individueel Portfolio 
2 projecten (20 ECTS) met echte opdrachtgevers 
  • BOOTCAMPS
  • CIRCO 
  CHRONOLOGISCHE OPBOUW

Introweek: Elkaar leren kennen, basiskennis opdoen, bedrijven bezoeken en teambuilding. 

BOOTCAMPS: Tijdens onze bootcamps leer je de basiskennis over creativiteitstechnieken, gedrag, behoefte- en ketendenken, milieu-impact, ergonomie, materialen, productietechnieken en end-of-life. Aan deze bootcamps is een casus van een bedrijf gekoppeld. Ontwerpers verdiepen zich op de kennis waarmee ze binnenkomen. Niet-ontwerpers leren de basisprincipes van ontwerpen. Iedereen kan dus meedoen. 

Touch The Topic: Onderzoeken. Maar hoe dan? In het ‘Touch The Topic’ (TTT)-vak leer je hoe je gestructureerd kunt zoeken naar relevante en betrouwbare informatie en hoe je deze informatie kan vertalen naar een artikel. Het zelfgekozen onderwerp is een voorbereiding op de CIRCO-casus.

CIRCO: Verder gaan wij met de CIRCO-methode aan de slag. Eerst brengen wij de keten van levering in kaart, we onderzoeken waar waardeverlies ontstaat en waar wij kansen zien om succesvolle toekomstgerichte oplossing te bieden. Wij kijken welke nieuwe businessmodellen nodig zijn en wat er dan zou veranderen voor een bedrijf. Bij een succesvolle afronding ontvang je een CIRCO-certificaat.

Individueel Portfolio: Waar wil je (nog) beter in worden? Kies je eigen leerdoelen. 

Aanvullende excursie: Nog onder voorbehoud i.v.m. de financiële mogelijkheden: Wij gaan een mid-week naar Berlijn. Onderzoek doen, kennis opdoen en uitwisselen (bijvoorbeeld met de hogeschool - HTW Berlin), teambuilding, brainstormen, etc. 

TOETSVORMEN

Vergeet blokken voor tentamens. Je past opgedane kennis toe in twee ontwerpopdrachten in teamverband, waarvoor je een cijfer krijgt. Ook het individueel portfolio telt mee in je eindcijfer.

Eventuele reparatiemogelijkheden vallen binnen de 20 weken van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Alex Hanhues, a.h.hanhues@hva.nl

Vragen over de Kies Op Maat-procedure?
Contact: Monique Ax-Bervoets, Christian van Dokkum  minoren-techniek@hva.nl

Kosten: Wij hebben de intentie om naar Berlijn te gaan (maandag t/m vrijdag). Naast waardevolle kennis opdoen gaat het natuurlijk ook om teambuilding en is er vrije tijd voor culturele dingen. Hiervoor vragen wij een persoonlijke bijdrage van €300,- voor de trein en de overnachtingen.

Video: https://vimeo.com/279618804