Kies op maat

Inloggen Menu

Psychologie in de Praktijk

Bij bijna elk beroep heb je te maken met het gedrag van mensen. Denk aan collega’s, patiënten, cliënten, leerlingen of ouders. Het is waardevol om te weten hoe mensen zich gedragen, welke risicofactoren er zijn op mentaal gebied en hoe je gedrag op een positieve manier kunt beïnvloeden. Met de minor Psychologie in de Praktijk krijg je de kans meer te leren op het gebied van (positieve) psychologie en over jezelf als professional.

Zelfbewuste professional

Als professional in de zorg, het onderwijs en het sociale domein is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Als je ontdekt wie je bent en waar je goed in bent leg je een goede basis om anderen te helpen. Daarom sta jij tijdens deze minor centraal en word je je bewust van jouw invloed op relaties met anderen. Daarnaast leer je mentale (on)gezondheid (h)erkennen. Je ervaart hoe diverse tools uit onder andere de positieve psychologie kunnen bijdragen aan mentale gezondheid, waarbij de focus vooral ligt op wat iemand wél kan. Positief denken kan mensen helpen om beter met tegenslagen, pijn of verdriet om te gaan. Het draagt bij aan veerkracht, verbetert werkprestaties en zorgt voor minder ziekteverzuim. Je leert hoe je deze psychologische kennis en ervaring inzet om anderen verder te helpen.

Leerdoelen

  • Zelfbewustzijn
    Je weet wie je bent, begrijpt je emoties en bent bewust van je krachten en valkuilen. En je gebruikt dit alles om goed met anderen samen te werken.
  • (H) erkenning
    Je begrijpt hoe mensen denken en hebt basiskennis van psychologie. Je hebt professionele vaardigheden en vertrouwt op je gevoel om te doorgronden hoe anderen zich emotioneel, mentaal en sociaal gedragen.
  • Positieve psychologie
    Je bent goed in onderzoeken en het vinden van oplossingen. Je zet psychologie zo in om (positieve) verandering bij mensen teweeg te brengen.

Ingangseisen

Deze minor is interessant voor alle studenten van zorgopleidingen in Nederland. Denk aan de opleidingen Pedagogiek, Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde en Verpleeg- en Vroedkunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Literatuur

Voor deze minor is op dit moment nog niet bekend welke literatuur gebruikt gaat worden. Studenten die zich voor deze aanmelden worden op de hoogte gebracht.

Rooster

Je week ziet er als volgt uit:

  • Je bent op maandag en dinsdag op de HZ in Vlissingen aanwezig
  • De overige dagen werk je zelfstandig of in groepsverband aan opdrachten

Toetsing

De toetsing voor deze minor is nog niet bekend.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Sonja de Graaff-Vercammen via j.f.s.de.graaff@hz.nl.