Kies op maat

Inloggen Menu

Peuters en VVE

Peuters en VVE

De ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 6 jaar verloopt razendsnel. Kinderopvangorganisaties en basisscholen werken steeds meer samen en streven naar een soepele overgang voor de kinderen en naar continuïteit in hun ontwikkeling. Vooral kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de ouders laag opgeleid zijn, in armoede leven of geen of weinig Nederlands spreken, hebben specifieke ondersteuning nodig.

 

In deze minor loop je stage in een kinderopvangorganisatie die voorschoolse educatie aanbiedt. Voorschoolse educatie is bedoeld om kinderen tussen 2,5 en 4 jaar oud te stimuleren in hun ontwikkeling, als ondersteuning van de opvoeding door de ouders thuis. Een kinderopvangorganisatie die vve aanbiedt, moet aan extra eisen voldoen, bijvoorbeeld werken met een specifiek vve-programma. Voor ‘doelgroepkinderen’ is het nog belangrijker dat de pedagogische en educatieve kwaliteit op hoog niveau is, omdat zij meer dan andere kinderen voor hun ontwikkeling afhankelijk zijn van de pedagogische (educatieve) medewerkers en leerkrachten.

In deze minor verdiep je je o.a. in de ontwikkeling van peuters, in passend beredeneerd spelaanbod, in de vve-methode en het observatiesvolgsysteem van je werkplek, in samenwerking tussen voor- en vroegschool, in meertaligheid en ouderbetrokkenheid.

 

Een belangrijk onderdeel van deze minor wordt gevormd door de Basistraining VVE. Hierin komen praktijk en theorie samen rond veel voorkomende (spel)activiteiten en dagelijkse routines in de VVE. Je werkt aan praktijkopdrachten rond onder andere de speelleeromgeving, interactievaardigheden en handelingsgericht observeren.

 

Daarnaast verdiep je je verder in de volgende onderdelen:

  • Vroege ontwikkeling en beredeneerd aanbod
  • Meertaligheid en diversiteit
  • Ouderbetrokkenheid
  • Doorgaande lijn / Samenwerking voor- en vroegschool.

 

Je kijkt in deze minor dus over de grenzen van het basisonderwijs heen. Met deze minor op zak zul je in de kleutergroep beter in kunnen spelen op de ontwikkeling van kinderen, omdat je beter begrijpt waar kinderen vandaan komen. Ook leer je goed hoe je kinderen kunt ondersteunen die zich wat langzamer ontwikkelen of specifieke behoeften hebben. De minor maakt je geschikt voor een taak als vve-coördinator binnen een school of IKC. Tot slot kun je als HBO-professional aan de slag in de kinderopvang of in een peuter-kleutergroep. 

Leerdoelen

Leerdoelen

- je voldoet aan de verschillende onderdelen van de Basistraining VVE.

- Je kunt de ontwikkeling van kinderen volgen, registreren en stimuleren vanuit een observatievolgmodel.

- je kunt een beredeneerd spelaanbod opstellen en uitvoeren op individueel en op groepsniveau.

- je kunt de kwaliteit van ouderbetrokkenheid op een voorschool analyseren en een verbetervoorstel doen.

- Je bouwt respectvol en wederzijds contact op met ouders.

- Je speelt in op uiteenlopende culturele achtergronden van kinderen in je praktijk

- Je stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, en speelt in op meertaligheid.

- je kunt de kwaliteit van samenwerking tussen voor- en vroegschool in kaart brengen en adviseren over verbetering.

- je bent vertrouwd geraakt met een vve-programma.

Ingangseisen

Ingangseisen

De minor is geschikt voor derde- of vierdejaars studenten die een opleiding volgen in educatie, pabo, lerarenopleiding of pedagogiek (daarvan ten minste 120EC hebben behaald), en gemiddeld voldoende staan voor de stage.

Literatuur

Literatuur

o.a.

Feldman, R.S. (2020). Ontwikkelingspsychologie. Pearson. (m.n. deel 3).  

Janssen-Vos, F. & Van der Meer, L. (2017). Basisontwikkeling voor peuters en de onderbouw. Van Gorcum.

Sardes Kwaliteitskaart Doorgaande lijn binnen de voor-en vroegschool. Sardes. 

Singer, E., Kleerekoper, L. (2009). Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. Elsevier.

 

Basistraining VVE / Vier VVE. (Map bij de training)

Handleiding van het observatievolgsysteem van je werkplek.

 

Artikelen en websites die aangereikt worden tijdens de bijeenkomsten over taal en meertaligheid, Ouderbetrokkenheid en samenwerking tussen kinderopvang en basisschool.

Rooster

Rooster

Het rooster wordt bekend in januari 2025. Houd rekening met twee dagen college op maandag, dinsdag en/of woensdag. Gedurende de hele minor loop je op donderdag en vrijdag stage in een peutergroep (kinderopvang) waar VVE wordt aangeboden (en ook kinderen met een VVE-indicatie aanwezig zijn op jouw stagedagen).

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen vinden de colleges afwisselend plaats in Amsterdam en in Alkmaar, of alleen in Amsterdam of Alkmaar. 

Toetsing

Toetsing

De toetsing van de Basistraining VVE bestaat uit een portfolio, een eindpresentatie en een schriftelijk verslag.

Voor de andere vier onderdelen verzamel je op verschillende momenten feedback van docenten, medestudenten en je praktijkbegeleiders op je handelen in de praktijk, je reflectie en je verwerking van theorie. Je laat op verschillende manieren zien hoe je je ontwikkelt, bijvoorbeeld door een taalkaart van je groep, mondelinge uitwisseling over het observatiemodel op je werkplek, een verslag van je beredeneerd spelaanbod, een advies over versterking van samenwerking en een poster over ouderbetrokkenheid.

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

De Basistraining VVE (Vier VVE) is geïntegreerd in deze minor. Je ontvangt een certificaat wanneer je de onderdelen van de basistraining voldoende hebt afgerond.   

Onder voorbehoud van wijzigingen.