Kies op maat

Inloggen Menu

Inleiding in de gezondheidspsychologie

Gezondheid is een samenspel van een gezond lichaam en mentaal en sociaal lekker in je vel zitten. Maar wanneer beschouwen mensen zich gezond of ziek? Hoe komt het dat mensen wel weten welke gedragingen ongezond zijn maar vertonen mensen ze toch?  Hoe kun je het beste omgaan met pijn of beperkingen door een chronische aandoening? Gezondheidspsychologie bestudeert de relatie tussen gedrag, gezondheid en ziekte. Gezondheidspsychologie draagt bij aan het bevorderen van gezondheid door mensen te motiveren en zich bewust laten worden van hun eigen kracht op het gebied van gezondheid en welbevinden. Het gaat hierbij om zowel gezonde mensen als patiënten, maar ook over hun omgeving.

In deze cursus krijg je inzicht in de wetenschappelijke kennis over relaties tussen gedrag, gezondheid en ziekte. Je leert over de betekenis, oorzaken en gevolgen van stress, en over theorieën die gezond en ongezond gedrag kunnen verklaren. Ook wordt besproken hoe leefstijlen samenhangen met gezondheid en ziekte. Daarnaast ga je dieper in op ziekte, acceptatie van ziekte en ziekterollen. Andere thema's zijn het gebruik van medische voorzieningen, de aard, symptomen en functie van pijn, en de rol van sociale steun als het gaat om 'coping' bij chronische ziekten. De cursus is een verplicht onderdeel van de bachelor opleiding psychologie maar is ook als losse cursus interessant.

 

Bij deze cursus zijn geen begeleidingsbijeenkomsten. De cursus is zodanig opgezet dat het digitale werkboek van de cursus je leeractiviteiten aanstuurt. Als je het tekstboek en het digitale werkboek helemaal hebt doorgenomen, is de leerstof aan de orde geweest. Vanuit het digitale werkboek wordt verwezen naar de hoofdstukken uit het tekstboek. Je wordt aangeraden om je door middel van de opdrachten in het digitaal werkboek door de stof te laten leiden. Ook kan je in het digitaal werkboek testen of je voldoende kennis hebt opgedaan door zelftoetsen en voorbeeldtentamens te maken.

Leerdoelen

Nadat je de cursus hebt bestudeerd, kun je:

- de doelstellingen en onderwerpen van de discipline gezondheidspsychologie beschrijven, evenals relatie tussen gezondheidspsychologie en andere disciplines;

- de fysiologie van het menselijk lichaam beschrijven;

- aangeven op welke manier de interventiecyclus toepasbaar is in relevante terreinen voor de gezondheidspsychologie;

- de diverse aspecten van de verschijnselen stress en coping beschrijven;

- de omvang van en risicofactoren voor de belangrijkste chronische aandoeningen beschrijven;

- de diverse aspecten van leefstijl, gezondheidsbelemmerende- en gezondheidsbevorderende gedragingen en verslavingen omschrijven;

- de psychologische aspecten van (omgaan met) ziekte, het gebruik van medische voorzieningen en de problematiek van patiëntcommunicatie beschrijven;

- de diverse aspecten van het fenomeen pijn omschrijven;

- de diverse aspecten van chronische en levensbedreigende ziekten omschrijven;

- de inhoud van het veld van de gezondheidspsychologie omschrijven.

Ingangseisen

Dit vak is niet als losse cursus via Kies op Maat te volgen. Je kunt dit vak alleen volgen indien je een e-minor van de Open Universiteit volgt waarin deze cursus is opgenomen.

Vanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

Literatuur

- Engelstalig tekstboek: Health Psychology: Biopsychosocial interactions door E.P. Sarafino en T.W. Smith. Uitgeverij Wiley, 10e druk

- digitaal werkboek (via internet)

Rooster

Deze cursus volg je in kwartiel 1 of 3, afhankelijk van de gekozen e-minor.

Bij deze cursus zijn geen begeleidingsbijeenkomsten. De cursus is zodanig opgezet dat het digitale werkboek van de cursus jouw leeractiviteiten aanstuurt. Vragen kunnen online aan de tutoren worden gesteld via het digitale werkboek, en ook bestaat de mogelijkheid om de tutoren te spreken in een digitaal spreekuur. Als je het digitale werkboek en de reader helemaal hebt doorgenomen, is alle leerstof aan de orde geweest. Vanuit het digitale werkboek wordt verwezen naar de hoofdstukken uit de reader. Je wordt aangeraden om je door middel van de opdrachten in het digitaal werkboek door de stof te laten leiden.

Toetsing

Digitaal individueel tentamen (mc)

Je maakt het tentamen op een door jou gekozen moment op een computer tijdens een van de tentamensessies in het studiecentrum of thuis op je eigen computer.

Aanmelden kan tot 14 dagen voor de gewenste tentamensessie.

Aanvullende informatie

Deze cursus maakt deel uit van een van de e-minoren van de Open Universiteit en is niet afzonderlijk te volgen.