Kies op maat

Inloggen Menu

Lineaire algebra en stochastiek

Inhoud

Deel 1 van de cursus bevat lineaire algebra. We bekijken hoe we stelsels van lineaire vergelijkingen kunnen oplossen. Verder behandelen we de representatie van stelsels in matrices, waarna we onderzoeken hoe we met matrices kunnen werken en waar ze voor gebruikt kunnen worden. Als toepassing van lineaire algebra behandelen we de Simplexmethode: een methode om een optimale oplossing te kunnen vinden, bijvoorbeeld bij de productie van bepaalde dingen, als maar beperkte hoeveelheden grondstoffen beschikbaar zijn.
Deel 2 van de cursus gaat over stochastiek. Aan bod komt hoe we verzamelde gegevens kunnen ordenen en presenteren. We bieden je een wiskundige basis voor kansmodellen en introduceren verschillende kansverdelingen. Je leert hoe je parameters voor de kansverdelingen kunt schatten en toetsen. Als afsluiting behandelen we wachtrijen. Veel processen in de realiteit kunnen worden gemodelleerd met wachtrijen. Vragen zijn dan hoelang een behandeling duurt, of hoe groot de kans is dat een proces niet in behandeling kan worden genomen.

Leerdoelen

Na bestudering van deze cursus heb je:
1. theoretische kennis en vaardigheden voor het oplossen van wiskundige vraagstukjes op de volgende onderwerpen:
- lineaire vergelijkingen, oplosmethoden en Gauss-eliminatie,
- vectoren en matrices,
- lineaire optimalisering, Simplexmethode,
- combinatoriek en kansrekening,
- stochastiek (stochastische variabelen, verwachtingen en variantie),
- kansfuncties en kansverdelingen,
- statistiek (beschrijvende statistiek, regressie, hypothese toetsen),
- wachtrijen (loketmodellen en blokkeringsfuncties).
2. praktische vaardigheden voor het opstellen en analyseren van eenvoudige wiskundige modellen voor informaticaproblemen.

Ingangseisen

Ingangseisen

 

Bij de start van de cursus wordt verondersteld dat de wiskunde voorkennis op middelbareschoolniveau is. Dat betekent dat kennis en vaardigheden van de volgende onderwerpen op peil en actueel zijn:
- getallen en verzamelingen,
- algebra,
- meetkunde,
- functies en grafieken,
- vergelijkingen en ongelijkheden.

Kijk voor meer informatie over hoe je kunt testen of je voorkennis op peil is, of hoe je die kunt verbeteren op: https://www.ou.nl/web/open-universiteit/basiskennis-wiskunde-voor-informatica.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit twee cursusboeken.  

Rooster

Je kan je op elk moment aanmelden. De cursus wordt gedurende kwartiel 3 en 4 (februari-juli) begeleid. Buiten de begeleidingsperiode kan de cursus worden bestudeerd op basis van zelfstudie.

Toetsing

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

Deze cursus is ook te volgen als onderdeel van de minor Fundamenten van de AI die in september 2024 weer start.

De volgorde van die minor is:
september-november: Lineaire algebra en stochastiek (zonder begeleiding)
november-februari: Logica (met begeleiding)
februari-april: Kunstmatige intelligentie (met begeleiding)

Als onderdeel van de minor Fundamenten van de AI kun je deze cursus volgen in de periode februari-april en aansluitend, in april-juni, Logica en de laatste cursus, Kunstmatige intelligentie, volgend studiejaar in september-november.

Voor verdere info over de cursus zie: www.ou.nl/studieaanbod/IB0602

Deze cursus is onderdeel van de premaster van de Master Artificial Intelligence bij de Open Universiteit. Voor uitgebreide informatie over deze masteropleiding zie: http://www.ou.nl/studieaanbod/maai

Voor vragen over eventuele toelating tot deze opleiding neem contact op met de studieadviseur via studieadvies.informatica@ou.nl.