Kies op maat

Inloggen Menu

Logica

Van oudsher is logica de studie van het correct redeneren. Al in de klassieke oudheid hield men zich bezig met het analyseren van de structuur van redeneringen. Ook nu nog kan logica een belangrijk hulpmiddel zijn wanneer we de correctheid van een redenering willen onderzoeken. Logica wordt dan ook toegepast in tal van wetenschappen zoals taalkunde, filosofie en wiskunde. Een belangrijk recent toepassingsgebied is de kunstmatige intelligentie.

De cursus begint met de propositielogica, waarmee de structuur van redeneringen zichtbaar gemaakt kan worden. Zo kan 'waar rook is, is vuur' vertaald worden in r->v. Een formele taal wordt pas zinvol als de betekenis (semantiek) van deze taal is vastgelegd. De propositielogica maakt hiervoor gebruik van waarheidstabellen. De semantiek stelt ons in staat om te definiëren wanneer een formule een geldig gevolg is van een andere formule.

Na de introductie tot de logica, behandelen we de verzamelingenleer. De term ‘verzameling’, en de verwante term ‘collectie’, kennen we uit het dagelijkse leven. Verzamelingen zijn tot de ‘standaardtaal’ van de wiskunde en informatica zijn gaan behoren. Ze worden voortdurend gebruikt om nieuwe begrippen te introduceren, resultaten te formuleren, definities exact te maken, enzovoort. Enige kennis van de verzamelingenleer is dan ook onmisbaar.

Aan het eind van de cursus gaan we dieper in op de logica. Om beweringen te analyseren waarin objecten, eigenschappen van objecten, en variabelen een rol spelen, is een rijkere taal nodig: die van de predikaatlogica. Ook maak je kennis met logisch programmeren. Daarmee kunnen we de computer automatisch laten redeneren. De achterliggende techniek hiervoor zijn de resolutieafleidingen.

Leerdoelen

Na bestudering van deze cursus kun je:
- de syntactische eigenschappen van logische taal begrijpen en uitleggen,
- eenvoudige vertalingen maken tussen propositie- of predikaatlogische taal en natuurlijke taal,
- logische formules interpreteren op modellen, en bij logische formules modellen en tegenmodellen zoeken,
- de belangrijkste verzamelingtheoretische begrippen uitleggen en eigenschappen van verzamelingen door middel van redeneringen en rekenregels aantonen,
- de axioma’s en Boole-algebra’s gebruiken, en abstracte Boole-algebra’s interpreteren in een concreet geval,
- de belangrijkste graaftheoretische begrippen uitleggen en over grafen redeneren,
- begrippen rond functies en relaties uitleggen en gebruiken in redeneringen,
- resolutiebewijzen geven, al dan niet met behulp van unificatie.

Ingangseisen

Kennis en vaardigheden van de volgende onderwerpen moeten op peil en actueel zijn:
- getallen en verzamelingen,
- algebra,
- functies en grafieken,
- vergelijkingen en ongelijkheden.

 

Kijk voor meer informatie over hoe je kunt testen of je voorkennis op peil is, of hoe je die kunt verbeteren op: https://www.ou.nl/web/open-universiteit/basiskennis-wiskunde-voor-informatica.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit cursusboeken van de cursus Logica, Verzamelingen en Relaties, en de cursus Logica en Informatica.

Toetsing

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Aanvullende informatie

Voor verdere info over de cursus zie: http://www.ou.nl/studieaanbod/IB3602

Deze cursus is ook te volgen als onderdeel van de minor Fundamenten van de AI die in september 2024 weer start. De volgorde van die minor is:
september-november: Lineaire algebra en stochastiek (zonder begeleiding)
november-februari: Logica (met begeleiding)
februari-april: Kunstmatige intelligentie (met begeleiding)

Deze cursus is onderdeel van de premaster van de Master Artificial Intelligence bij de Open Universiteit. Voor uitgebreide informatie over deze masteropleiding zie: http://www.ou.nl/studieaanbod/maai

Voor vragen over eventuele toelating tot deze opleiding neem contact op met de studieadviseur via studieadvies.informatica@ou.nl.