Kies op maat

Inloggen Menu

Premaster programmeertechnieken 2

In de Premaster programmeertechnieken 2 maak je kennis met geavanceerdere concepten van objectgeoriënteerd programmeren (in Java) en objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen. Deze premaster is onderdeel van het premasterprogramma voor de masteropleidingen Computer Science en Software Engineering aan de Open Universiteit. In deze premaster wordt je kennis op een niveau gebracht dat noodzakelijk is voor toelating tot deze masteropleidingen. Als je een hbo-student bent, kun je deze premaster als onderdeel van je hbo-opleiding volgen in de vorm van een minor, in overleg met je onderwijsinstelling.

 

Leerdoelen

In het onderdeel ‘Objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen’ leer je een systeem te analyseren en te ontwerpen volgens het Unified Process model. Na afronding van dit onderdeel wordt verwacht dat je

– voor een klein informatiesysteem een analyse kunt uitvoeren in de vorm van een use-casediagram, use-casebeschrijvingen en een domeinmodel

– kunt aangeven wat de kenmerken zijn van een goed objectgeoriënteerd ontwerp

– voor gegeven use cases een objectgeoriënteerd ontwerp kunt maken in de vorm van interactiediagrammen en een daaruit afgeleid ontwerpklassendiagram waarbij je gebruik maakt van GRASP-patronen.

Na afronding van het onderdeel ‘Geavanceerd objectgeoriënteerd programmeren’ wordt verwacht dat je een wat complexer objectgeoriënteerd programma kunt ontwerpen, implementeren (gebruikmakend van onder andere dynamische binding, exception handling en threads), testen en documenteren.

Ingangseisen

Als je een hbo-opleiding volgt die verwant is aan informatica, kun je deze premaster volgen als onderdeel van je hbo-opleiding in de vorm van een minor. Informeer naar de mogelijkheid hiertoe bij je hbo-onderwijsinstelling. Daarnaast toetst de Open Universiteit of je voorkennis afdoende is. De premaster is bedoeld voor studenten die van plan zijn om de masteropleiding Software Engineering of de masteropleiding Computer Science te gaan volgen.

 

Het is vereist dat je de Premaster programmeertechnieken 1 hebt afgerond, of de kennis die daarin opgedaan wordt op andere wijze hebt verkregen. Zie de beschrijvingen van die premaster voor nadere informatie over de inhoud ervan.

Voor vragen over toelating tot deze premaster kun je contact opnemen met de studieadviseur aan de Open Universiteit via studieadvies.informatica@ou.nl.

Literatuur

Het onderwijsmateriaal bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen 'Geavanceerd objectgeoriënteerd programmeren' en ‘Objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen’ van de Open Universiteit. Daarnaast is er een studeerwijzer. Meer informatie over deze premaster vind je op www.ou.nl/studieaanbod/IB0303.

Rooster

Deze premaster kan worden gevolgd in de periode november-februari. De premaster bestaat uit zelfstudie, met wekelijkse online bijeenkomsten (19.30 -21.00 uur). Zie de website voor actuele informatie.

Toetsing

De premaster wordt getoetst met een aantal opdrachten en met twee digitale tentamens met open vragen.