Kies op maat

Inloggen Menu

Focusopleiding Digitale transformatie

De maatschappij digitaliseert. Dat betekent dat bedrijven en organisaties veranderingen moeten doorvoeren in de manier waarop ze werken. De focusopleiding Digitale Transformatie richt zich op de transformatieprocessen in het bedrijfsleven door het gebruik van digitale technologie. De technologie zelf is daarbij slechts een deel van de complexe puzzel. Het gaat bijvoorbeeld ook om fundamentele veranderingen in processen en de manier van werken. Deze opleiding geeft inzicht in drie belangrijke aspecten die aan de orde komen bij het initiëren en aansturen van digitale transformatieprojecten: strategisch informatiemanagement, enterprise modelling en projectmanagement. 

Leerdoelen

Competenties De focusopleiding bestaat uit drie cursussen. In de cursus Strategisch informatiemanagement leer je een strategie te formuleren voor digitale transformatie en de sprong te maken naar operaties en implementatie. De cursus Enterprise modelling gaat in op organisatie, procesontwikkeling(en) en informatiesysteem(ontwerp) en de relatie hiertussen. Je leert kortom alle te digitaliseren bedrijfsprocessen - van organisatie tot marketing en sales - in kaart brengen. Tot slot bestudeer je in de cursus Projectmanagement: implementatie van ERP-systemen de mogelijke consequenties van een ERP-implementatie in een organisatie. Het is van groot belang om aandacht te hebben voor hoe basistechnologie bedrijfsprocessen zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen ondersteunen.

Ingangseisen

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze focusopleiding richt zich op iedereen die in zijn werk te maken krijgt met digitaliserings -of digitale transformatieprojecten. Als IT ’er leer je op strategisch niveau nadenken over de businesskant van digitalisering. Als bedrijfskundige leer je juist de technische kant van digitalisering beter begrijpen. De focusopleiding is ook geschikt voor data- en business-analisten, projectmedewerkers en junior adviseurs die door wil groeien richting een managementfunctie met IT-component.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit een reader met white papers en journal papers, een elektronisch werkboek en opdrachten en cases met uitwerkingen. Het inhoudelijke materiaal is Engelstalig en gedeeltelijk Nederlandstalig. De website van de cursus bevat het elektronische werkboek, algemene cursusinformatie, voorbeeldtentamens en aanvullingen op het cursusmateriaal.

Rooster

Let op: deze focusopleiding wordt alleen nog in 2023-2024 aangeboden. Je kunt met deze focusopleiding alleen starten in kwartiel 1, op 1 september 2023.

Kwartiel 1: Strategisch Informatiemanagement (IB3402) (1 september t/m 10 november 2023)
Kwartiel 2 of 4: Projectmangement: implementeren van ERP-systemen (IB4402) (20 november 2023 t/m 2 februari 2024 of 29 april t/m 5 juli 2024)
Kwartiel 3: Enterprise modeling (IB2102) (12 februari t/m 19 april 2014)

Toetsing

Je sluit de cursussen af met ofwel een opdracht, of een digitaal individueel tentamen met open vragen.

 

Aanvullende informatie

De cursus met een variabel startmoment is Projectmanagement: implementatie van ERP-systemen. Hoewel deze cursus op elk moment wordt gestart, is het aan te bevelen om deze cursus binnen een kwartiel (2 of 4) te plannen. Zo ontstaat er geen overlap met de andere cursussen en is de studielast goed verdeeld.