Kies op maat

Inloggen Menu

Projectmanagement: implementeren van ERP-systemen

Buiten de behoefte om eenheid en integratie te brengen in de losse applicaties, is vaak het belangrijkste doel om de werkwijze van een organisatie te uniformeren en alle gegevens binnen de organisatie op een plek beschikbaar te hebben. ERP-systemen zijn voor de meeste grote organisaties al gemeengoed geworden en niet meer weg te denken. Organisaties implementeren hiermee vaak de 'best practices' en kunnen hierdoor beter integreren met andere organisaties binnen de supply chain waarin zij opereren. Implementatie van ERP-systemen zorgt er ook voor dat een organisatie zich snel kan richten op haar kerntaken omdat het vaak ondoenlijk is, zowel qua kosten als inspanning om die geïntegreerde functionaliteit zelf te ontwikkelen. ERP-pakketten kunnen daarom grotendeels door middel van parametrisering aangepast worden aan de specifieke behoeften en werkwijzen van de organisatie. Hoewel de voordelen van het gebruik van een integrale standaardapplicatie als ERP duidelijk zijn, is helaas de selectie, invoering en het beheer van dergelijke pakketten een complexe zaak, die intensieve aandacht en expertise behoeft. In sommige organisaties heeft invoering van een ERP-pakket zelfs tot faillissement geleid en ook succesvolle invoeringen van ERP-pakketten vergen grote inspanningen op financieel, organisatorisch en technisch gebied. ERP-projecten behoren tot de projecten met zeer hoge risico's.

Je leert aan de hand van verschillende relevante wetenschappelijke artikelen welke aspecten bij een ERP-implementatie van belang zijn en hoe deze invloed hebben op het implementatieproject en de organisatie. Je leert om aangereikte cases te beoordelen aan de hand van de aspecten uit de literatuur, zodat je in de praktijk de consequenties van bepaalde keuzen kunt herkennen en eventuele valkuilen kunt vermijden. Naast een algemene introductie over ERP-systemen leer je vanuit de aangereikte wetenschappelijke artikelen welke aspecten van belang zijn bij selectie en invoering. Aangezien bij het invoeringstraject van een ERP-systeem de grootste kosten, inspanningen en risico's aanwezig zijn, ligt het accent van de cursus op het implementatieproject van een ERP-systeem. Binnen dit implementatieproject ligt in deze cursus het accent op het projectmanagement en organisatieveranderingen. De technische aspecten van de invoering komen slechts summier aan bod.

Literatuur

Verwachte voorkennis Verondersteld wordt beheersing van de Engelse taal en basiskennis op het gebied van management en ICT, zowel qua terminologie als methoden.

Rooster

Deze cursus is gebaseerd op zelfstudie. Je kunt met deze cursus het beste starten in kwartiel 2 of kwartiel 4.


Toetsing

Digitaal individueel tentamen met open vragen.

Aanvullende informatie

Tentamenhulpmiddelen 'Schoon' tekstboek A Guide to ERP (L. Sneller)
'Schone' reader OU: Projectmanagement: implementeren van ERP-systemen
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS