Kies op maat

Inloggen Menu

English minor Ecosystems

In de cursus Ecosystems and Human Well-being wordt de wisselwerking tussen mensen en ecosystemen diepgaand behandeld. Daarbij komt niet alleen het belang van ecosystemen voor menselijk welzijn aan bod, maar is er ook ruime aandacht voor de invloed van de mens op het functioneren van ecosystemen.

Bij geografische informatiesystemen (GIS) gaat het vooral om 'het op elkaar leggen van kaarten' en het koppelen, bewerken en analyseren van gegevensbestanden waarbij de geografische locatie een essentiële rol speelt. En dat biedt uitermate interessante mogelijkheden.

Bodem en water: een stroomgebiedbenadering is opgebouwd uit studietaken en een studietaakoverstijgende opdracht. De cursus behandelt bodem- en watersystemen in voornamelijk de Lage Landen en werkt vanuit een (stroom)gebiedbenadering. Met het Grensmaasproject als voorbeeld, krijg je in de eerste studietaak een algemene inleiding in de systeem- en stroomgebiedbenadering. Daarna volgen studietaken over de ontwikkelingen van het bodem-watersysteem, over de verschillende ecosysteemfuncties die bodem-watersystemen kunnen hebben en hoe die kunnen evolueren in de tijd. Via de studietaken ga je dieper in op de deelsystemen bodem, water in de bodem (en grondwater), (onder)waterbodem en oppervlaktewater. Deze studietaken zorgen voor een uitgebreide en gedegen basiskennis van de vier deelsystemen. Hier komen actuele voorbeelden aan de orde, ook uit het onderzoek van de vakgroep naar natuurlijke oplossingen in beekstroomgebieden. In de laatste studietaak (opdracht) komt het voorgaande samen bij het bestuderen van de complexe interacties tussen deelsystemen. Je ontrafelt de verschillende deelaspecten van de dynamiek van het Scheldestroomgebied in een studietaakoverstijgende, Engelstalige, multimediale casus.

Leerdoelen

Na bestudering van de minor heb je:
- kennis van verschillende technieken van verzamelen en ruimtelijk analyseren van gegevens en visueel weergeven van analyseresultaten in digitale kaarten;
- een overzicht van mogelijkheden van geografische informatiesystemen voor het analyseren van ruimtelijke data;
- voldoende inzicht om manieren te bedenken om meer ingewikkelde GIS-problemen aan te pakken.
Tevens ben je in staat:
- een overzicht te krijgen van actuele toepassingen van GIS;
- een geografisch informatiesysteem te gebruiken voor het analyseren van ruimtelijke data;
- basale GIS-problemen met behulp van een professioneel GIS-pakket op te lossen en uit te werken.
- kennis van het functioneren van ecosystemen
- kennis van de huidige toestand van ecosystemen op mondiaal niveau
- kennis van de mogelijkheden voor duurzaam beheer van ecosystemen.
Tevens ben je in staat om:
- de interactie tussen mensen en ecosystemen te analyseren met het 'conceptual framework for ecosystem assessment'
- een eenvoudig ecosysteem assessment zelfstandig uit te voeren.

Ingangseisen

Propedeuse is behaald.

Voorkennis wordt verwacht van evolutionaire processen en fysiologie op propedeuseniveau.

Literatuur

Het cursusmateriaal krijg je toegezonden.

We adviseren om de bestudering van iedere cursus te starten op de cursussite (digitale leeromgeving, www.ou.nl/mijnOU). Je vindt daar de laatste informatie over de cursus (toelichting op studietaken, voorbeeldtentamens), de opgenomen colleges (indien beschikbaar) en het forum met vragen en antwoorden van studenten.

Rooster

Je kunt deze minor in kwartiel 3 t/m 4 volgen.

Toetsing

De cursus Ecosystems wordt afgerond met een opdracht.

GIS wordt afgerond met een Computergebaseerd individueel tentamen met meerkeuzevragen en een opdracht.

De cursus Bodem en water wordt afgerond met een Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en open vragen en een opdracht.

Aanvullende informatie

Verdere informatie op: 

www.ou.nl/studieaanbod/NB1602,

www.ou.nl/studieaanbod/NB1912 en op

www.ou.nl/studieaanbod/NB2112

Mocht je besluiten om na je hbo-studie (niet milieu) de Master Environmental Sciences bij de Open Universiteit te gaan studeren dan kun je deze minor (deels) in je premaster opnemen.

Hbo-milieukundigen raden we de cursus Research Approaches in Environmental Sciences (NB9804) aan en nog een 5 EC cursus uit ons postpropedeuse aanbod.

Verdere informatie op Research Approaches in Environmental Science