Kies op maat

Inloggen Menu

Wiskunde voor milieuwetenschappen

De cursus Wiskunde voor milieuwetenschappen richt zich op de wiskundige instrumenten die nodig zijn om als milieuwetenschapper uit de voeten te kunnen. Concreet worden die wiskundige vaardigheden geoefend die in de verschillende cursussen van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen worden toegepast. Er wordt een aantal thema's behandeld, waaronder exponentiële, logaritmische en goniometrische functies, differentiëren, integreren, differentiaalvergelijkingen en matrixrekening. Elk thema omvat enerzijds de benodigde theoretische onderbouwing, en anderzijds veel concrete voorbeelden vanuit de milieuwetenschappelijke praktijk.

Ieder wiskundig onderwerp wordt geïntroduceerd aan de hand van een voorbeeld of probleemsituatie in de milieuwetenschappen. Na een beknopte behandeling van de wiskundige theorie, wordt deze toegepast om de geschetste problemen op te lossen. De wiskunde wordt dus vooral gebruikt om problemen te analyseren en oplossingen te vinden.

Leerdoelen

Na bestudering van de cursus heb je wiskundig inzicht en vaardigheden rond exponentiële, logaritmische en goniometrische functies, integreren en wiskundig modelleren.

Ingangseisen

Propedeutisch examen behaald.

Voorkennis

Het is voor deze cursus van groot belang dat je voorkennis op peil is, voordat je je inschrijft. De voorkennis is wiskunde op middelbareschoolniveau. Om na te gaan of je voorkennis op peil is, en hoe je die vooraf op peil kunt brengen, kun je hier kijken: <a href="https://www.ou.nl/web/open-universiteit/science-voorkennis-wiskunde" target="_blank">https://www.ou.nl/web/open-universiteit/science-voorkennis-wiskunde</a>.

Zo vroeg mogelijk, minimaal een kwartiel vooraf, beginnen met de voorbereiding van deze cursus is aan te raden.

Op de jaarlijkse landelijke dag van Milieu-natuurwetenschappen in september, is er een startbijeenkomst van de cursus waarop belangrijke zaken uit de voorkennis behandeld en geoefend worden.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit één werkboek, waarin theorie, voorbeelden, opgaven en toetsen zijn opgenomen. Tevens zijn zelftoetsen beschikbaar in de digitale leeromgeving.

Er wordt van de student verwacht dat deze een Binas tabellenboekje aanschaft.

Rooster

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 1 (1 september 2023).

Er is één keer per jaar een serie begeleidingsbijeenkomsten van 1 september tot eind januari die open staat voor alle ingeschreven studenten. Het is van belang dat voor de start van die bijeenkomsten het voorkennisniveau op peil is. De voorkennis wordt niet behandeld, maar bekend verondersteld.

Daarnaast kun je huiswerkopgaven maken en insturen. Je krijgt daar een persoonlijke terugkoppeling op.

Toetsing

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen bestaande uit open vragen (ov).

 

Tentamenhulpmiddelen

Bij dit tentamen is geen enkel hulpmiddel toegestaan.

 

Tentamentoelichting

 

Afhankelijk van welke maatregelen noodzakelijk zijn om het coronavirus te bestrijden, is het mogelijk dat de Open Universiteit de tentaminering moet vervangen door een (online) alternatief. Meer informatie hierover vind je op <a href="https://www.ou.nl/-/informatie-coronavirus" target="_blank">www.ou.nl/informatie-coronavirus</a>. De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving.

Je dient zelf <a href="http://www.ou.nl/tentamen" target="_blank">tijdig</a> aan te melden voor een tentamen.

Aanvullende informatie

Digitale leeromgeving

In de digitale leeromgeving vind je het rooster voor de cursus. Via de leeromgeving vind je deelnemen aan de virtuele klas voor de begeleidingsbijeenkomsten. Ook tref je in de digitale leeromgeving de zelftoetsen en de huiswerkopgaven aan.