Kies op maat

Inloggen Menu

Focusopleiding Aarde en duurzaamheid

Deze focusopleiding bestaat uit de volgende drie cursussen uit onze bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen:
- Aarde, mens en milieu 1
- Aarde, mens en milieu 2,
- Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling.   Aan de hand van cursusboeken, werkcolleges en uiteenlopende opdrachten leer je stapsgewijs over de verschillende natuurlijke processen, de invloed van de mens op die natuurlijke processen, de achtergrond van verschillende milieu- en duurzaamheidsvraagstukken en de uiteenlopende oplossingen voor die vraagstukken. Ook maak je kennis met de rol die het wetenschappelijk onderzoek speelt. Hieronder wordt kort de inhoud van elk van de cursussen toegelicht.   Aarde, mens en milieu 1
De introductiecursus Aarde, mens en milieu 1 geeft een brede introductie op de biologische en chemische processen die het functioneren van het systeem aarde bepalen.    Aarde, mens en milieu 2
In de cursus Aarde, mens en milieu 2 staat vervolgens de invloed van de mens op het systeem aarde centraal. Speciale aandacht gaat uit naar de activiteiten gericht op duurzame ontwikkeling en het oplossen van milieuproblemen.   Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling
De cursus Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling gaat nog dieper in op het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ en de rol van milieuwetenschappelijke kennis in het maatschappelijk debat over duurzaamheidsvraagstukken. Je analyseert milieuproblemen in een context van duurzame ontwikkeling en schrijft academische teksten over zulke vraagstukken.

Leerdoelen

.

Ingangseisen

Om onze Focusopleiding Aarde en Duurzaamheid met goed resultaat te kunnen volgen, is voldoende voorkennis van scheikunde en natuurkunde op havo/vwo-niveau gewenst.

Literatuur

.

Rooster

Let op: deze focusopleiding wordt alleen nog in 2023-2024 aangeboden. Je kunt met deze focusopleiding alleen starten in kwartiel 1 (1 september 2023). Na deze datum kun je wel nog met de 'losse' cursussen van de focusopleiding starten, maar geen focusdiploma meer behalen.

De begeleiding vindt voornamelijk plaats via online bijeenkomsten en met behulp van de digitale leeromgeving van de Open Universiteit. Daarnaast is er elk kwartiel een themadagbijeenkomst in het studiecentrum in Utrecht waar je aan kunt deelnemen. Deze focusopleiding begint met een startbijeenkomst van de cursus Aarde, mens en milieu 1 in Burgers’ Zoo in Arnhem.

Toetsing

De cursussen van deze focusopleiding worden afgerond met een tentamen en hiervoor ontvang je een certificaat. Hieronder staat een overzicht van het soort tentamen dat je bij de verschillende cursussen kunt verwachten:
- Aarde, mens en milieu 1: digitaal groepstentamen (DGT) met meerkeuzevragen.
- Aarde, mens en milieu 2: digitaal groepstentamen (DGT) met open en meerkeuzevragen en opdracht.
- Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling: opdracht.

Lees meer informatie over tentamens en aanmelden.

Aanvullende informatie

Als je alle certificaten van de cursussen van deze focusopleiding hebt behaald, kun je een focusdiploma aanvragen. Dit diploma betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Mocht je later alsnog de hele bacheloropleiding willen volgen, mag je de certificaten die je in deze focusopleiding hebt behaald ook inbrengen in het bachelorprogramma. Waardering De focusopleiding Aarde en duurzaamheid is onderdeel van onze bachelor milieu-natuurwetenschappen. Deze bacheloropleiding kreeg onlangs van de Keuzegids 2023 het predicaat 'Topopleiding'. De opleiding behoort hiermee, volgens de definitie in de Keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs.