Kies op maat

Inloggen Menu

Psychologie van arbeid en gezondheid

De psychologie van arbeid en gezondheid houdt zich bezig met het bestuderen en bevorderen van welzijn en gezondheid op het werk. Wil je weten wat oorzaken van werkstress zijn en hoe werkstress kan worden voorkomen en aangepakt? Ben je benieuwd hoe gezondheidsproblemen van werknemers voorkomen kunnen worden, of hoe ze weer gezond aan de slag kunnen? Deze cursus behandelt dergelijke vragen vanuit psychologische theorieën en onderzoek. Hierbij is aandacht voor het toepassen van de theorie in de arbeidspraktijk. Onderwerpen die in deze cursus aan de orde komen zijn onder meer werkstress, duurzame inzetbaarheid, burn-out, arbeidsre-integratie, diversiteit en positieve interventies om welbevinden op het werk te verhogen.

Waarom heeft de een meer last van werkstress dan de ander? Wanneer is er sprake van burn-out en wat zijn risicofactoren? Hoe kunnen we gezondheid en welbevinden van individuele werknemers meten? En wat kunnen we doen om gezondheidsproblemen van werknemers te voorkomen, ze vitaal en duurzaam inzetbaar te houden of om ze weer gezond aan het werk te krijgen? Op dit soort vragen wordt antwoord gezocht in deze boeiende cursus psychologie van arbeid en gezondheid.

De psychologie van arbeid en gezondheid bestudeert en bevordert het welzijn en de gezondheid op het werk. Ze bestrijkt het hele veld van interventies en richt zich zowel op het individu als op de organisatie. Ze heeft aandacht voor primaire en secundaire preventie, maar ook voor behandeling, re-integratie, duurzame inzetbaarheid en groei.

Na een algemene inleiding op het vakgebied, wordt dieper ingegaan op gezondheidsindicatoren, (emotionele) arbeidsbelasting, stress en gezondheid op het werk. Vervolgens wordt aandacht besteed aan werkverslaving, burn-out, arbeidsre-integratie en interventies vanuit Positieve Gezondheid. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe de gezondheid op de werkplek bevorderd kan worden.. Ten slotte komen thema’s als diversiteit aan de orde evenals technologie en  baanonzekerheid.. Je leert aan de hand van praktijkvoorbeelden de kennis toe te passen.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze cursus kun je:

- benoemen en toelichten welke factoren van invloed zijn op het functioneren van werkenden en kun je de daarvoor belangrijkste theoretische kaders binnen het vakgebied omschrijven en toepassen op werksituaties;

- actuele thema's binnen het werkveld van de psychologie van arbeid en gezondheid benoemen en toelichten;

- belangrijke interventies op het gebied van arbeid en gezondheid benoemen, toelichten en beargumenteren in welke situaties welke interventie zinvol kan zijn;

- de voor het vakgebied belangrijke onderzoeksmethoden en meetinstrumenten beschrijven, toelichten en  beargumenteren in welke situaties welke onderzoeksmethoden en meetinstrumenten zinvol kunnen zijn;

- de fasen van de interventiecyclus toepassen op voor A&G-psychologen relevante terreinen, dat wil zeggen: een probleemsituatie systematisch analyseren, aanbevelingen voor interventies doen en daaraan gekoppeld suggesties voor onderzoek doen;

- omschrijven wat gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW) inhoudt en hoe je interventies op dit gebied planmatig ontwikkelt en inzet in de praktijk.

Ingangseisen

Dit vak is niet als losse cursus via Kies op Maat te volgen. Je kunt dit vak alleen volgen indien je een e-minor van de Open Universiteit volgt waarin deze cursus is opgenomen.

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk. De cursus bevat enkele Engelstalige artikelen, daarom is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

Literatuur

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen: een Nederlandstalig tekstboek, De psychologie van arbeid en gezondheid van W. Schaufeli en A. Bakker (2020), enkele wetenschappelijke artikelen (Engelstalig en Nederlandstalig) en een digitaal werkboek met opdrachten.

Rooster

Afhankelijk van de gekozen e-minor volg je deze cursus in kwartiel 1, 2, 3 of 4.

Er zijn geen bijeenkomsten.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding. De cursus is zo opgezet dat je deze zelfstandig kunt doorlopen en afronden. In de digitale leeromgeving worden jouw leeractiviteiten aangestuurd.

Toetsing

Digitaal individueel tentamen (mc)

Je maakt het tentamen op een door jou gekozen moment op een computer tijdens een van de tentamensessies in het studiecentrum of thuis op je eigen computer.

Aanmelden kan tot 14 dagen voor de gewenste tentamensessie.

De cursus heeft 2 deeltentamens. Het is niet noodzakelijk om de cursus gedurende de hele onderwijsperiode te volgen. Eerder tentamens afleggen is mogelijk.

Aanvullende informatie

Deze cursus maakt deel uit van een van de e-minoren van de Open Universiteit en is niet afzonderlijk te volgen.