Kies op maat

Inloggen Menu

Klinische psychologie 1b: psychopathologie

De cursus Klinische psychologie 1b: psychopathologie is een vervolg op de cursus Klinische psychologie 1a: theoretische benaderingen en persoonlijkheid. Het belangrijkste onderwerp binnen de klinische psychologie is afwijkend, slecht aangepast of 'abnormaal' gedrag dat door individuen zelf en/of hun omgeving als ongewenst wordt ervaren. Men spreekt in dit verband ook wel van psychische, psychiatrische of psychopathologische stoornissen, of kortweg van psychopathologie. Deze stoornissen ontstaan uit een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Het accent ligt in deze cursus op de uiteenlopende wijze waarop diverse psychische stoornissen zich manifesteren, op de prevalentie van de stoornissen, op de theoretische visies ten aanzien van het ontstaan en voortbestaan van de stoornissen, op de culturele aspecten en comorbiditeit ervan en op de diagnostiek en behandeling.

 

De cursus Klinische psychologie 1b: psychopathologie is een eerste kennismakingscursus met diverse vormen van psychopathologie. In de cursus Klinische psychologie 1a: theoretische benaderingen en persoonlijkheid heb je al het continuüm normaal-abnormaal leren kennen, de verschillende benaderingen van psychopathologie, de klinische classificatie van psychische stoornissen en de diagnostiek ervan. In de cursus Klinische psychologie 1b: psychopathologie maak je kennis met uiteenlopende psychische stoornissen en de wijze waarop deze zich kunnen manifesteren.

Leerdoelen

Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je

- de belangrijkste symptomen van de verschillende psychopathologische stoornissen zoals beschreven in de DSM-5-TR reproduceren

- de prevalenties van de verschillende psychopathologische stoornissen benoemen

- de wetenschappelijke stand van zaken wat betreft de theoretische visies ten aanzien van het ontstaan en voortbestaan van de psychopathologische stoornissen beschrijven

- de culturele en genderaspecten en de comorbiditeit benoemen

- de diagnostiek van de verschillende psychopathologische stoornissen beschrijven

- de effectiviteit van de behandelingsvormen die worden toegepast bij de verschillende psychopathologische stoornissen reproduceren.

- psychologische casussen over stoornissen interpreteren en de diagnose en behandeling daarvan beschrijven.

Ingangseisen

Deze cursus kan alleen gevolgd worden indien je een e-minor van de Open Universiteit volgt waarin deze cursus is opgenomen.

Om aan de e-minor deel te nemen moet je gemiddeld een 7 staan voor de vakken in jouw HBO-opleiding. Je dient een cijferlijst bij de leerovereenkomst bij te voegen.

Literatuur

Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie’ van Van der Molen, Dehue, Thewissen & van Hooren, 2023

Rooster

Je volgt deze cursus in kwartiel 4 van de e-minor Klinische psychologie.

Toetsing

Digitaal individueel tentamen met 30 meerkeuzevragen.

Aanvullende informatie

Deze cursus is niet 'los' te volgen maar enkel in combinatie met een inschrijving voor de e-minor.