Kies op maat

Inloggen Menu

Palliatieve zorg (locatie Deventer)

Verleen passende, palliatieve zorg die aansluit op de wensen en behoeften van zorgvragers

Mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben zowel spirituele, sociale, psychische en fysieke hulpvragen. Hier zijn verschillende professionals voor nodig binnen alle settingen: van de wijk, beschermde woonvormen, geestelijke gezondheidszorg, tot aan dak- en thuislozen. In deze minor leer je meer over deze doelgroep, en om interprofessioneel (technologisch) samen te werken voor en met deze doelgroep.

Wat houdt deze minor in?

De minor Palliatieve Zorg biedt jou de gelegenheid competenties te ontwikkelen die nodig zijn om de zorg zo te bieden dat deze aansluit op de wensen en behoeften van zorgvragers in de palliatieve fase met oog voor de menselijke maat en afstemming van zorg op het individu. De competenties zijn gebaseerd op de zeven competentiegebieden van de Canadian Medical Education for Specialsts (CanMeds): zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve professional, gezondheidsbevorderaar, organisator, professional en kwaliteitsbevorderaar.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is opgezet voor 3e en 4e jaars studenten van de Academie Gezondheidszorg (AGZ).

De minor is gericht op verdieping van deze alsmaar groter wordende doelgroep binnen onze maatschappij, en hoe hierin zorg & welzijn nog beter kunnen samenwerken. Iedere deelnemende student moet zijn eigen expertise inzetten om samenwerking voor mensen met een levensbedreigende kwetsbaarheid of aandoening te doen laten slagen! Bijvoorbeeld bij iemand met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening waardoor iemand levensbedreigend kwetsbaar is maar niet per se op heel korte termijn overlijdt. Bij deze mensen is vaak sprake van een complexe zorg- en hulpvraag, waar alleen een goede samenwerking tussen zorg & welzijn persoonsgerichte zorg mogelijk kan maken.

Rooster

Opzet van de minor

Elke lesweek heeft drie dagen waarin docentafhankelijke activiteiten plaatsvinden en twee dagen voor niet docentafhankelijke activiteiten zoals zelfstudie en het voorbereiden en uitwerken van opdrachten.

De minor bestaat uit 5 leerlijnen

  • Verdiep je in de zorgvrager: Je analyseert de situatie van de cliënt en zijn sociale netwerk vanuit een holistisch mensbeeld en formuleert de palliatieve ondersteuningsvraag en een professioneel ondersteuningsplan.
  • Moreel beraad: je analyseert hoe de organisatie en coördinatie van ondersteuning en interventie aan cliënten met een palliatieve ondersteuningsbehoefte in zijn interprofessionele werkomgeving georganiseerd is en schrijft op basis van een gehouden moreel beraad een reflectieverslag.
  • Communiceren & samenwerken: je voert op persoonsgerichte wijze een gesprek met de cliënt met een palliatieve ondersteuningsvraag en diens naasten en reflecteert op je professioneel handelen. Hierbij sluit je aan op de wensen, behoeften en levensvragen op zowel lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak. ​Daarnaast stem je vanuit je eigen expertise af met de interprofessionele samenwerkingspartner om tot gezamenlijke besluitvorming te komen.​
  • Innoveren en onderzoek doen​: je onderzoekt een (inter)professioneel vraagstuk dat speelt in de praktijk van palliatieve ondersteuningsbehoeften en doet een innovatief verbetervoorstel.
  • Technologie: Je maakt een ontwerp bij bovenstaand vraagstuk waarin je het al dan niet inzetten van technologische toepassingen, gericht op interprofessionele communicatie, zorg en/ of welzijn van de cliënt en of doelgroep , onderbouwt.

Toetsing

Tijdens de minor beoordelen we de ontwikkeling van jouw competenties op verschillende manieren, waarbij we verschillende toetsvormen hanteren:

  • Reflectieverslag
  • Assessment
  • Presentatie

Aanvullende informatie

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.