Kies op maat

Inloggen Menu

Managing Technology Innovation Projects

Een praktische methode voor het uitvoeren van innovatietrajecten.

Je leert hoe een bedrijf van een (product)idee naar een succesvol product komt. Je maakt kennis met de verschillende dimensies van een innovatietraject en hoe deze elkaar over en weer beïnvloeden. Naast het volgen van de theorie doe je kennis en ervaring op in een innovatiemanagementgame. Het grootste deel van de minor werk je met mensen uit verschillende vakgebieden aan een praktisch innovatievraagstuk in een bedrijf met behulp van een raamwerk met praktische tools en technieken.

Wat houdt deze minor in?

Je leert hoe een bedrijf van een (product)idee naar een succesvol product komt. Je maakt kennis met de verschillende dimensies van een innovatietraject en hoe deze elkaar over en weer beïnvloeden. Naast het volgen van de theorie doe je kennis en ervaring op in een innovatiemanagementgame. Het grootste deel van de minor werk je met mensen uit verschillende vakgebieden aan een praktisch innovatievraagstuk in een bedrijf met behulp van een raamwerk met praktische tools en technieken.

Ingangseisen

Doelgroep

Je bent een voltijd student in jaar 3 of 4 van je bacheloropleiding: technisch of niet-technisch. Je wilt praktijkgericht aan de slag met de uitvoering van technologische innovaties. Je hebt interesse in het traject dat wordt doorlopen om een product van idee tot ‘business as usual’ te krijgen. Je bent iemand die in teamverband wil samenwerken met technische en niet-technische collega’s in het werkveld. Technologie is immers geen geïsoleerd onderwerp.

De opdrachten waarmee je aan de slag gaat, komen van bedrijven uit de (maak)industrie, bouw en (medische) productontwikkeling. Je wilt meer weten over de essentie van meerdere vakgebieden die je direct kunt toepassen op een innovatievraagstuk. De kracht van de minor zit in de systematische, overzichtelijke manier waarop de verschillende kennis en ervaring bijeen worden gebracht over:

  • de relatie markt, techniek, productie en bedrijf;
  • de invloed van de mensen op informatieverwerking en besluitvorming;
  • de onderlinge samenhang van verschillende vakgebieden;
  • de succesfactoren in het ontwerpen en managen van het innovatietraject.

Je leert vanuit verschillende vakgebieden hoe innovatieprocessen werken en past praktische tools en technieken toe om een innovatietraject binnen een bedrijf uit te voeren. Kortom: je wilt aan de slag!

Rooster

De minor bestaat uit drie delen.

Essentie van innovatie
We beginnen de minor met inhoudelijke bijeenkomsten over innovatiemanagement. Je verdiept je in de materie en doet spelenderwijs kennis en ervaring op over innovaties. Je maakt je de setting van de minor eigen en maakt kennis met je medestudenten en docenten. Vervolgens zoomen we in op het framework, welke specifiek is ontwikkeld voor Technologische Innovatie Projecten (TIP). Je leert de verschillen en overeenkomsten in vergelijking tot andere methoden en weet wanneer welke toepasbaar is.

Toolbox voor innovators
In deel twee pas je de tools uit het TIP-framework toe in cases van eerder gerealiseerde innovatietrajecten. Hiertoe doorloop je verschillende fasen (‘stages’) en ervaar je de bruikbaarheid van de tools en technieken in specifieke situaties. Deze fasen rond je af met een evaluatie (‘gatereview’) van de gemaakt keuzes. In dit deel zijn bedrijven betrokken die de cases aanbieden en persoonlijk toelichten.

Innovatie in de praktijk
De minor wordt afgesloten met een actueel vraagstuk van een bedrijf. Je past het geleerde toe in de praktijk door een innovatietraject bij een opdrachtgever te doorlopen. Dit deel start je parallel aan het ontdekken van de toolbox, zodat je tijdig een beeld hebt van de betreffende organisatie, het (product)idee en mogelijke aanpak.

Toetsing

De toetsing bestaat uit drie delen: Essentie van Innovatie, Toolbox voor Innovators en Innovatie in de praktijk.

We beginnen de minor met de module Essentie van Innovatie, met meerkeuzetoetsen toetsen we je kennis van essentie van innovatie.

Voor het tweede onderdeel werk je als duo aan bedrijfscasussen van actuele innovaties of je reviewed innovaties van de afgelopen jaren. Met deze casussen laat je zien dat je op een systematische manier gegevens kunt verzamelen en uitwerken aan de hand van de aangereikte tools. De resultaten werk je uit in een portfolio, daarnaast wordt er een pitch voor een bedrijf gegeven en doen we een mondeling assessment.

In het laatste onderdeel laat je zien dat je de eerste twee delen kunt toepassen op een innovatietraject in de praktijk. Als groep houd je een innovatiedossier bij. De minor wordt afgerond met eindpresentaties en je kijkt in een vraaggesprek terug op de gemaakte keuzes.

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Tom Bevers (t.bevers@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.
  •  

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint: 088 – 019 3000.