Kies op maat

Inloggen Menu

Sportmanagement

De sportwereld vraagt om professionele managers. Word jij zo’n professional?

De minor Sportmanagement is bedoeld om jou, als student met belangstelling voor sport, kennis te laten maken met de beleidsmatige, economische en juridische aspecten van sportmanagement. Als student bereid je via deze minor je voor om toe te treden tot een toekomstbestendige sportwereld, ‘Get Ready for a Smart World’!

De minor Sportmanagement heeft als doel dat jij je bewust bent van (management) vraagstukken in de sportwereld. Door kennis te verwerven en vaardigheden toe te passen in een sportorganisatie worden voorwaarden gecreëerd voor een professioneel sport- en bewegingsklimaat.

Wat houdt de minor in?

Introductie Sportmanagement
Een uitgebreide ‘Introductie Sportmanagement’ wordt gegeven om de sportwereld in hoofdlijnen te begrijpen. Maar welke positie heb jij of ambieer jij in deze wereld? Als student heb jij na deze minor de basiskennis en vaardigheden opgedaan om je als professional te begeven op het gebied van sportmanagement.

Werkplekleren
Tijdens de minor ga je 1 dag per week een sportorganisatie ondersteunen. Vanuit ‘Werkplekleren’ ga je in de praktijk ervaren wat sportmanagement is en hoe dit wordt toegepast. Deze toepassing vindt plaats in diverse organisaties, zoals non-profit sportorganisaties (gemeenten, sportverenigingen en stichtingen), profit-organisaties (fitnessscholen en commerciële sportbedrijven) en organisaties van sportevenementen (marathon van Enschede, FBK-games in Hengelo).

Naast het werkplekleren staan er natuurlijk ook andere thema’s en vakken op de planning.

Eventmanagement
Vanuit ‘Eventmanagement’ leer je hoe sportevenementen worden georganiseerd. Daarnaast ga je zelf een vertaalslag maken naar de praktijk.

Sport en Business
Sportorganisaties zijn steeds vaker op zoek naar echte professionals die deel uit kunnen maken van het bestuur, management of ondersteuning. Binnen Sport en Business leer je de commerciële kant van de sportwereld kennen en de juridische kaders die hieraan verbonden zijn.

Sport en Samenleving
Sportbeoefening en voldoende bewegen wordt door iedereen beschouwd als een voorwaarde voor een gezonde samenleving. Binnen ‘Sport en Samenleving’ vergaar je kennis over de non-profit sportinfrastructuur en hoe je sport als middel kunt zetten voor een betere wereld. Het maatschappelijk belang van kundige professionals in het management van de verschillende overheden, sportbonden, sportorganisaties en verenigingen is groot.

Sport en Innovatie
In de minor is ook aandacht voor technologie en onderzoek. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven en werken in de sport. Als student leer je in de minor vanuit onderzoeksopdrachten in Sport en Innovatie welke invloed sportinnovaties hebben en hoe technologie en circulariteit praktisch toegepast kan worden in diverse beroepen in de sportwereld.  

‘Living Technology’ is de inhoudelijke focus binnen de minor. De ontwikkeling van de waarden ondernemend, durf, enthousiast, persoonlijk en samenwerkingsgericht werken zijn ook verweven in het programma.

Leerdoelen

Wat leer je?

Sport is ‘big business’. Er gaan miljoenen, zo niet miljarden in om. Topsport is een niet te onderschatten economische factor. Ook wordt sportbeoefening en voldoende bewegen door iedereen beschouwd als een voorwaarde voor een gezonde samenleving. Maar het organiseren van een sportevenement, het managen van een sportorganisatie of het initiëren beweeginterventies is geen peulenschil.

Organisaties zijn steeds vaker op zoek naar echte professionals die deel uit kunnen maken van het bestuur, management of ondersteuning. Mensen met kennis van beleidsmatige, economische, juridische en praktische zaken. Datzelfde geldt voor het sportbeleid van de overheden op verschillende niveaus. Het maatschappelijk belang van kundige professionals in het management van de verschillende overheden, sportbonden, sportorganisaties en verenigingen is dus groot.

In de minor Sportmanagement benader je sport en bewegen vanuit verschillende invalshoeken. In het eerste kwartiel ligt de nadruk op het kennismaken met sporten in verenigingen en sporten in de wijk. Deze worden vanuit meerdere oogpunten onder de loep genomen. In het tweede kwartiel maak je kennis met onderzoek, het organiseren van evenementen en de psychologische en ethische aspecten van de sport.

Al deze competenties worden mede ontwikkeld aan de hand van specifieke praktijkproblemen binnen sportverenigingen of andersoortige sportorganisaties. Deze problemen lenen zich ervoor om vanuit verschillende invalshoeken een advies, verbeterplan of voorstel te formuleren. Na afloop beheers je verschillende disciplines en ben je in staat om duidelijke keuzes te maken vanuit het algemeen belang en ter bevordering van sport en bewegen.

Ingangseisen

Doelgroep
De minor Sportmanagement is gericht op voltijdstudenten. Als je in het bezit bent van je propedeuse kun je deelnemen.

Niet Saxion-studenten die inschrijven via Kies Op Maat, worden verzocht zich eerst te melden bij minorcoördinator j.c.keulstra@saxion.nl.

Literatuur

De literatuur wordt in de Saxion BISONcatalogus bekend gemaakt.

Rooster

Opzet van de minor:

  • De minor start met een algemene introductie over de sportwereld en jouw eigen positie en eventuele toekomstambities in deze wereld;
  • Je voert individueel opdrachten uit binnen een zelfgekozen non-profit of profit sportorganisatie;
  • Je organiseert een sportgerelateerd evenement met een maatschappelijk karakter. Je stelt een draaiboek op en zorgt na afloop voor een uitgebreide reflectie. Daarnaast evalueren jullie de excursies van je klasgenoten;
  • Je gaat op zoek naar een interessant vraagstuk op het gebied van sport en innovatie en voert een onderzoek uit. Dit resulteert in een advies met een gedegen theoretische basis;
  • Je volgt cognitieve modules over o.a. de thema's sport & recht, MVO, vitaliteit, sportbeleid en sport & business;

Alle opdrachten komen zoveel mogelijk direct uit het werkveld en worden hier ook uitgevoerd.

Toetsing

Toetsing

De minor kent de volgende toetsen:

  • Werkplekleren: opdrachten bij een sport gerelateerde organisatie en verslaglegging (5 EC)
  • Introductie Sportmanagement: summatieve en formatieve toetsmomenten. Presentaties en opdrachten (5 EC)
  • Eventmanagement: summatieve en formatieve toetsmomenten. Organiseren van, uitvoeren van en reflecteren op excursie en evenement (5 EC)
  • Sport en Samenleving (non-profit): summatieve en formatieve toetsmomenten. Presentaties en opdrachten (5 EC)
  • Sport en Business (profit): summatieve en formatieve toetsmomenten en een schriftelijke toets (5 EC)
  • Sport en Innovatie: summatieve en formatieve toetsmomenten. Een advies en onderzoeksverantwoording in creatieve vorm (5 EC)

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Jos Keulstra (j.c.keulstra@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint: 088 – 019 3000.