Kies op maat

Inloggen Menu

Bouwen aan wonen op maat

Draag bij aan de grote woonopgave van Nederland

Ben jij een gedreven student met interesse voor gebiedsontwikkeling en of de gebouwde omgeving en wil je bijdragen aan de grote woonopgave van Nederland? Dan biedt de minor Bouwen aan wonen op maat jou de kans om in een multidisciplinair team voor een echte opdrachtgever in de praktijk aan de slag te gaan!

Wat houdt deze minor in?

In de Nationale Woon- en bouwagenda is vastgelegd dat er in  Nederland voor 2030 maar liefst 900.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Het grootste deel van deze toekomstige woningen moet gebouwd worden in bestaande steden en dorpen. Voor een stad als Deventer wordt ingezet op 11.000 woningen. Dat vraagt voor de realisatie om de inzet van veel verschillende professionals die goed samenwerken en elkaar aanvullen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

  • bouwen op de juiste plek met een goede ruimtelijke kwaliteit;
  • voor de juiste doelgroepen met aandacht voor eerlijke kansen en betaalbare woonlasten op de woningmarkt;
  • verkennen hoe de woningbouwopgave innovatief kan bijdragen aan het oplossen van andere  maatschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie, energietransitie, circulair bouwen en gezond en veilig wonen.

Wat maakt deze minor bijzonder?

  • Je werkt, ondersteund door diverse professionals, aan praktijkopdrachten van bijvoorbeeld gemeenten, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en adviesbureaus.
  • Je ontwikkelt vaardigheden om mee te werken aan het ontwikkelen van innovatieve woningbouwbouwplannen, op locaties die bijdragen aan de vorming van duurzame steden en gemeenschappen.
  • Je koppelt op die manier jouw kennis aan de grote nationale bouwopgave.
  • Wij beperken je niet tot één vakgebied. Je krijgt via een gebiedsgerichte benadering met focus op wonen kennis van onder andere ruimtelijke, economische, juridische en bouwtechnische aspecten met aandacht voor participatie en duurzaamheid.

Meld je aan en profiteer van de unieke kans om in samenwerking met het werkveld de complexiteit van de woningbouwopgave te doorgronden en je te ontwikkelen tot een young professional die het wonen in Nederland voor nieuwe generaties vorm geeft.

 

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is een verdiepende minor voor studenten die tijdens hun opleiding direct of indirect in aanraking zijn gekomen met gebieds- en/of locatieontwikkeling. Dat gebeurt in de regel vooral vanuit één invalshoek (de eigen opleiding) en vaak gericht op een breed scala aan mogelijke invullingen binnen die gebiedsopgave.

In deze minor leer je in een multidisciplinair team hoe je vanuit het perspectief van een opdrachtgever, een gebied tot ontwikkeling kan brengen met focus op het thema wonen. Dit sluit direct aan op de grote woonopgave die ons land op dit moment kent. Aan de hand van dit thema leer je ook specifieker de randvoorwaarden te hanteren die bij dergelijke complexe opgaven horen: economisch/financieel, juridisch, bouwtechnisch, wensen van doelgroepen en participatie. Een extra uitdaging in deze tijd is de verknoping van die woonopgave met andere grote opgaven. Denk aan klimaatadaptatie in brede zin en meer specifiek, de richtlijn water en bodem, de impact van de energietransitie op de woonopgave, de kansen voor circulair bouwen en rekening houden met de gezondheid van bewoners. 

Literatuur

Ervaringen

Vierdejaarsstudenten Ruimtelijke ordening en Stedebouwkundig ontwerp hebben voor het praktijkdeel proefgedraaid. Dat is zeer goed bevallen. De gevolgde opzet en werkwijze was erg inspirerend voor alle betrokkenen en smaakte naar meer.

Context:  Aveco de Bondt (adviesbureau) fungeerde voor het team als opdrachtgever. Ze deed dit in nauw overleg met projectontwikkelaar Van Wijnen die een grondpositie heeft in de gemeente Hengelo: 'Hart van Zuid'. Die onderlinge relaties en daarbij behorende rolneming gaven studenten goed inzicht in de complexiteit van de opdracht. Ze hebben via een aangereikte methodiek een gebiedsanalyse gemaakt en op basis daarvan een programma van eisen opgesteld rekening houdend met regelgeving en de beoogde doelgroepen. Na afstemming hiervan met Van Wijnen zijn ze aan de slag gegaan met de uitwerking van een doordacht woningplan.

Rooster

Opzet van de minor

In de minor staat de enorme woonbouwopgave waar Nederland voor staat centraal. Om er in 2030 maar liefst 900.000 woningen bij te kunnen bouwen is er een grote vraag naar professionals vanuit verschillende disciplines. Deze minor geeft inzicht in hoe de woningmarkten in Nederland werken en welke partijen hierin een belangrijke rol vervullen. Dit helpt je om vanuit je eigen vakgebied de complexiteit van de woningbouwopgave te doorgronden en het vergroot je professionele vaardigheden om met andere disciplines samen te werken. 

We vragen je om voor een opdrachtgever in de praktijk een concreet woningbouwplan op te leveren. Op die manier leer je de abstracte opgave voor Nederland: 'het bouwen van 900.000 woningen', te vertalen naar een concrete invulling op een locatie met aandacht voor het gebied en rekening houdend met de wensen van bepaalde doelgroepen. Opdrachtgevers uit de praktijk zijn bijvoorbeeld: gemeenten,  projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, investeerders of andere partijen die woningen bouwen.

Je wordt uitgedaagd om enerzijds creatief en vernieuwend aan de slag te gaan met concrete woningbouwplannen, om bij te dragen aan de woningbouwopgave. Maar er wordt vanuit het werkveld ook groot belang gehecht aan de realiteitswaarde van die plannen. Om daarin een goede balans te houden is het moduul over twee kwartielen verdeeld in een voorbereidende en uitvoerende fase.  

Onderdelen kwartiel 1 

  • Wonen: regelgeving en financiering (5 ECTS)
    Veel studenten hebben in de basis wel juridische en economisch, financiële vakken gehad, maar woningmarkten kennen daarin de nodige specificaties. Deze module geeft je inzicht in de keten van idee tot realisatie vanuit ruimtelijk, juridische en financiële kaders en de daaruit voorkomende randvoorwaarden als je aan concrete woningbouwplannen werkt.
  • Doelgroepen, wie gaat waar wonen? (5 ECTS)
    Vaak leggen opleidingen zich toe op fysieke zaken, zoals bijvoorbeeld typologieën van woningen, maar daadwerkelijk inzicht in wie waar woont of wil wonen ontbreekt vaak. Deze module brengt hierin verdieping aan. Voor diverse groepen woonconsumenten en met name die groep die nu in de knel zitten of dat dreigen te raken.
  • Praktijk deel 1: Woningmarkt- en locatieanalyse (5ects)
    Geen enkel plan komt tot stand zonder een goede analyse vooraf. Je krijgt aan het begin van de minor een opgave en locatie aangewezen waarvoor je daadwerkelijk een woningbouwplan moet maken. Een organisatie uit de praktijk is opdrachtgever. Dit onderdeel versterkt het onderzoekend vermogen. Afronding van deze fase in de vorm van een programma van eisen is een go/no go om met de daadwerkelijke planvorming aan de slag te gaan.

Kwartiel 2: de praktijk is volledig leidend

  • Opstellen woningbouwplan (10 ECTS)
    Op basis van de onderdelen uit kwartiel 1 ga je een plan maken. Daarvoor worden diverse workshops georganiseerd samen met het werkveld, dat nodig is om het goed te kunnen doen. Ook stimuleren we de studententeams om eerder opgedane kennis en ervaringen uit de eigen stamopleiding onderling uit te wisselen. Het contact met de opdrachtgevers wordt geïntensiveerd door onder andere samen met studenten workshops, gastlessen en excursies te organiseren.
  • Jouw woontoekomst? (5 ECTS)
    Het is belangrijk dat je leert om je eigen positie in te nemen bij het realiseren van woningbouwplannen. In de vorm van een Studium Generale opzet dagen we je uit je eigen visie te ontwikkelen rond het thema Wonen. Onderdeel hiervan is een excursie in binnen- en/of buitenland ten behoeve van referenties.

Toetsing

Kwartiel 1

  • Regelgeving en financiering van Wonen (5 ECTS) | Schriftelijke toets: meerkeuze en /of open vragen
  • Wie gaat waar wonen en wat vinden ze prettig? (5 ECTS) | Werkstuk om inzicht in onderlinge verbanden aan te tonen
  • Praktijk deel 1: Woningmarkt- en locatieanalyse (5 ECTS) | Groepswerkstuk, uitmondend in programma van eisen (mening opdrachtgever wordt meegenomen in beoordeling)

Kwartiel 2

  • Praktijk deel 2: Opstellen woningbouwplan (10 ECTS) | Groepswerkstuk, uitmondend in een woningbouwplan (mening opdrachtgever wordt meegenomen in beoordeling)
  • Module:  “Jouw woontoekomst” (5 ECTS) | Individueel portfolio waarmee je jouw visie op professionaliteit t.a.v. de woonopgave weet te duiden

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is. 

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Andre Bus (a.g.bus@saxion.nl) om na te gaan of er plaatsen vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.