Kies op maat

Inloggen Menu

Traumatheologie

Wat gebeurt in de relatie tussen God en mens als deze overweldigd wordt door pijn, moeite en verdriet? Hoe worden woorden gegeven aan de gevolgen van diepingrijpende gebeurtenissen in mensenlevens? Welke toonsoort wordt gekozen in de vertolking van het lijden? Ontdek het in dit vak.

In de Bijbelwetenschappen is deze thematiek opnieuw in de belangstelling komen te staan. Deze keer niet alleen vanuit het denken over verzoening, verlossingen heling, maar nog meer vanuit het brede veld van traumastudies. Dit veld van onderzoek raakt verschillende disciplines en levert inzichten op vanuit de psychologie en psychotherapie, vanuit de literatuurgeschiedenis, maar ook vanuit de sociologie en vluchtelingenstudies, historisch perspectief. Er verschenen exegetische studies die de inzichten van het onderzoeksveld toepassen voor een vernieuwde blik op de Bijbelteksten, maar ook omgekeerd leveren Bijbelteksten inzichten voor traumabehandelingen. Zo is in de theologieën van het Oude Testament en het Nieuwe Testament in het bijzonder aandacht gekomen voor de uitingsvorm en de toonsoort van de klacht. Het thema van dit vak is traumastudies. Daarin is aandacht voor de notie van de klacht in het Oude Testament en hoe deze weerklinkt in het Nieuwe Testament.

Leerdoelen

Voor meer informatie over de leerdoelen van dit vak, zie onze studiegids:

Studiegids Bachelor - Theologische Universiteit Utrecht (tuu.nl)

 

Ingangseisen

Om mee te kunnen doen met deze module moet je de propedeuse of de eerste 60 EC van je HBO-opleiding hebben voltooid of in het bezit zijn van een VWO-diploma. 

Rooster

Let op! Keuzemodules kunnen tegelijk met andere keuzemodules worden ingeroosterd, waardoor mogelijk roosterconflicten kunnen optreden.

Toetsing

Voor meer informatie over de toetsing van dit vak, zie onze studiegids:

Studiegids Bachelor - Theologische Universiteit Utrecht (tuu.nl)