Kies op maat

Inloggen Menu

Moderniteit en christelijk denken

Sinds de Verlichting ontwikkelt zich in de westerse samenlevingen een ‘moderniteit in meervoud’. In de verbeelding van de samenleving ontstaan seculiere leefwerelden en compartimenten met een eigen normativiteit. Dat leidt tot fragmentarisering en oneindig veel deelperspectieven op de werkelijkheid. In de laatmoderniteit wordt in en vanuit die context de vraag naar zin en betekenis opnieuw gesteld. Hoe wordt dit gearticuleerd en welke rol speelt daarbij het christelijk spreken over zin en betekenis?
Na een introductie van de opzet, strekking en inhoud van deze module volgen hoor- en werkcolleges. Daarbij vormen de verbinding tussen de disciplines filosofie en theologie en centrale vragen in de hedendaagse samenleving de rode draad. Deze wordt verbonden met verschijnselen als: secularisatie, verlichtingskritiek, identiteitspolitiek, het antropoceen, post-truth-samenleving, en crisisbewustzijn. 

Leerdoelen

Rooster

Let op! Keuzemodules kunnen tegelijk met andere keuzemodules worden ingeroosterd, waardoor mogelijk roosterconflicten kunnen optreden.

Bij minder dan 5 aanmeldingen, wordt deze module in zelfstudie aangeboden.

Toetsing