Kies op maat

Inloggen Menu

Religie en samenleving II

Een wereld zonder religie bestaat niet: zes van de zeven wereldburgers rekent zich tot een religieuze groep. Dit heeft invloed op politieke en maatschappelijke problemen. En terwijl Nederland ontkerkelijkt, zorgen migratie en globalisering juist voor een toenemende religieuze diversiteit. Ook blijven tradities en erfgoed uit ons religieuze en koloniale verleden een rol spelen in onze samenleving. In de module Religie en Samenleving leer je om de rol van religie in de samenleving op een wetenschappelijke manier te bestuderen. Je leert te analyseren hoe religie een drijvende kracht kan zijn achter sociale veranderingen en conflicten, maar ook hoe religies zich als ‘levende tradities’ steeds aanpassen aan maatschappelijke veranderingen. Zo bestudeer je hoe religies hun overtuigingen en praktijken in gesprek brengen met de samenleving. In de cursus ‘Antropologie van religie’ onderzoek je hoe religie zich verhoudt tot seksualiteit, geld en politiek. In ‘Sporen van het heilige’ bestudeer je de rol van religieus erfgoed in de samenleving.

In Religie en samenleving I leg je een basis, en in Religie en samenleving II kun je je kennis verdiepen.

Als je na je hbo-opleiding de master Religie en samenleving wilt gaan doen, kun je door het volgen van deze cursussen in aanmerking komen voor een korte premastertraject. Haal je voor de vier cursussen van Religie en Samenleving I en II gemiddeld een zeven of hoger, dan hoef je helemaal geen premaster meer te doen.

Programma 
Blok 3: Antropologie van religie - 7,5 EC
Blok 4: Sporen van het heilige - 7,5 EC

Leerdoelen

Na Religie en samenleving I heb je een basiskennis over alle wereldreligies, en een meer diepgaande kennis over één daarvan, namelijk de islam. Bovendien ken je de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over religies en hun maatschappelijke rol.

Na Religie en samenleving II heb je je verder verdiept in de maatschappelijke rol van religie en heb je geleerd de theorieën toe te passen op allerlei actuele debatten over religie, en ontwikkelingen die we vandaag om ons heen zien gebeuren.

Ingangseisen

Je hebt minimaal 120 EC, waarvan in ieder geval de propedeuse, van je hbo-opleiding behaald.

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.

Rooster

Informatie over je rooster kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.

Aanvullende informatie

Ondertekende leeroverkomsten kunnen voor semester II tot en met 27 oktober 2024 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na die tijd worden ontvangen, worden niet meer in behandeling genomen.

We laten maximaal 10 studenten per cursus toe, bij meer aanmeldingen gaan we loten.