Kies op maat

Inloggen Menu

Mengvoerproductie - Compound feed production

Nationaal en ook internationaal zijn er veel beroepsmogelijkheden bij toeleverende en verwerkende bedrijven en onderzoek in de mengvoeder branche, in het bijzonder als het gaat om kwaliteit van het voeder, het productieproces, de juiste samenstelling en prijs van het voer. Als HBO-ér kun je de rol vervullen van veevoedingsadviseur/ specialist diervoeders, kwaliteitsmanager grondstoffen of diervoeders, praktijkonderzoeker diervoeders of nutritionist. De minor “mengvoerproductie” (AMVP) kan je helpen je voor te bereiden op een dergelijke functie of om je hierin verder te bekwamen.
Met de minoropdracht krijg je de kans om je te verdiepen in een onderwerp van jouw keuze. Dit onderwerp heeft natuurlijk te maken met de productie van mengvoer, maar kan ook raakvlakken hebben met nutritie, formulatie, diervoeding/ veevoeding, grondstoffen en procestechnologie.

Leerdoelen

Kennisgebieden

Actualia en minor excursie

  • De student presenteert kennis en ervaringen (schriftelijk en mondeling) die opgedaan zijn vanuit (wetenschappelijke) vakliteratuur en de Minor Excursie (4-5 dagen met verplichte aanwezigheid in binnen- of buitenland)

Voerkwaliteit

  • De student kan op een veehouderijbedrijf (veelal rundvee-, varkens- of pluimveehouderij) een voorkomende uitdaging en/ of probleem benoemen welke samenhangt met de kwaliteit, de samenstelling of toepassing van het mengvoer. De student gaat aan de hand van een gedegen analyse de oorzaak (causaal) opsporen en een advies geven, gebaseerd op recent onderzoek bij voorkeur aangevuld met jouw praktijkmetingen.
  • De student kent verschillende grondstofgroepen met de belangrijkste kenmerken 

Procestechnologie

  • De student kan uitleggen hoe de porcessen in een mengvoerlijn werken en waarom keuzes in apparaten gemaakt worden. 
  • De student kan technische en wetenschappelijke kennis van het mengvoer productieproces vertalen naar praktische adviezen voor de optimalisatie van het mengvoer productieproces en kwaliteit bij het mengvoerbedrijf

Advisering en optimalisatie

  • De student kan in samenwerking met een senior nutritionist een passende voersamenstelling maken voor een diersoort met behulp van lineaire programmering
  • De student kan het juiste advies geven ten aanzien van de kwaliteitscriteria van de in het mengvoer te gebruiken grondstoffen, premixen en bindmiddel specifiek per diersoort
  • De student kan beargumenteren hoe met keuzes in mengvoerproductie het effect op milieu beïnvloed kan worden
  • De student ‘spreekt de taal’ van specialisten in dit vakgebied

Vakkennis
Toepassen van vakkennis met daarin doorlopen van 2 Praktijkdagen in Barneveld “maken van mengvoer” en 5 lesdagen in Dronten

Ingangseisen

Basiskennis wat betreft fysiologie van het maagdarmkanaal, darmgezondheid, voeding van rundvee en/of éénmagigen, grondstoffen kennis, basiskennis van voer formulatie, energie- en eiwitwaardering en onderzoeksmethoden (voor insiders: modulen Aeres Hogeschool: HBOV, HPON en HSPD of HAPO/HAPI/HADP ).

Literatuur

Wetenschappelijke literatuur en praktijkrapporten.

Rooster

Op de dinsdag in de weken: (5 niet di tentamendag), 7, 10, 12, 16, 19, 21 en 23.

Toetsing

Code: AMVP01
Naam: Minoropdracht
Studiepunten: 8
Type examen: Assessment
Periode: T4

Code: AMVP02
Naam: Actualia
Studiepunten: 4
Type examen: presentatie
Periode: T4

Code: AMVP03
Naam: Vakkennis
Studiepunten: 3
Type examen: schriftelijk tentamen
Periode: T4