Kies op maat

Inloggen Menu

Leidinggeven & HRM

Leidinggeven, Besturingsmodellen, Leiderschapsstijlen en cultuur, Ethiek in het bedrijfsleven, HRM (in-, door- en uitstroom) binnen retailomgeving, Gesprekstechnieken (beoordelingsgesprek, functioneringsgesprek, aanname, ontslag, slecht nieuws, overplaatsing)

Voor meer informatie zie de volgende korte clip:
https://zuyd.mediasite.com/Mediasite/Play/97c45c57f7ef443c97debbcf9ca4621e1d

Leerdoelen

Bij leidinggeven wordt aandacht gegeven aan het operationele deel van leidinggeven (het besturen van MIS), het leiding geven aan projecten (verbouwingen, uitrollen van bonuskaart en dies meer), verandertrajecten (strategiewijziging) en het ontwikkelen / herkennen van een persoonlijke leiderschapsstijl. Student krijgt theorieën over leiderschap welke geschikt zijn voor het runnen van de day to day business. Veel aspecten worden centraal bepaald, het is aan de manager op locatie om deze uit te voeren waarbij enige eigen inbreng tot op zekere hoogte is toegestaan. Om ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven, aangenomen worden dan wel overgeplaatst / ontslagen, zullen ook diverse HRM-tools de revue passeren tijdens dit blok. Op die manier draagt HRM in belangrijke mate bij aan het operationeel leidinggeven.

Ingangseisen

Doelgroepen: Economie/management.

Literatuur

Operationeel management, sturing en beheersing van het dagelijks werk

HRM: Kluijtmans, 2014

Rooster

Totaal aantal contacturen: 85

Onderwijscontacttijden: verspreid over de hele week overdag, 10 uur per week

Werkvormen: hoorcolleges, werkcolleges, gastcolleges, gespreksvaardigheden, reflectiebijeenkomsten.

Bij 15% afwezigheid of meer wordt er door de docent een vervangende opdracht verstrekt.

Toetsing

Kennistoets: leidinggeven & HRM, gesloten boektentamen, 5 EC: Kennis op gebied van managementstijlen, cultuur, ethiek, besturingsmodellen en HRM-instrumenten.

Praktijk: adviesrapport en presentatie, paper, 6 EC: Doel is om op basis van een verandering in de strategie in een retailorganisatie (offline en/of online) antwoord te geven welke MIS nodig zijn om het proces van de verandering goed te kunnen monitoren, welke leiderschapsstijl gevraagd wordt om het proces goed te kunnen begeleiden en wat deze strategiewijziging betekent voor het huidig gevoerde HRM-beleid. Ter toetsing van de individuele bijdrage en kennis van de student in de groep vindt er ook een verdediging plaats in de vorm van een presentatie en een mondelinge verdediging.

Vaardigheden: gespreksvaardigheden, mondeling, 2 EC: 1 van de 6 gesprekstechnieken (slecht nieuws, sollicitatie, ontslag, funtionering, beoordeling, overplaatsing) zal geassesst worden en de kennis van de persoonlijke leiderschapsstijl. Toetsing gesprekstechnieken zal plaatsvinden op locatie retailbedrijf.

Vaardigheden: reflectieverslag, paper, 2 EC: Verslag van op welke wijze de student het geleerde heeft toegepast in de praktijk en waar de student tegenaan liep. Wat ging goed en wat ging moeizaam? Verder laat de student middels een logboek de wekelijkse bezigheden zien met betrekking tot de studie en de voortgang van het project.

Aanvullende informatie