Kies op maat

Inloggen Menu

Artificial Intelligence

De minor AI biedt studenten een uitgebreide inleiding in de wereld van AI, met een focus op (fundamentele) principes, technologische ontwikkelingen, en praktische toepassingen.

In de minor worden de volgende onderwerpen behandeld:

- Inleiding tot AI. Wat is AI, wat is de geschiedenis van AI, wat zijn de verschillende takken van AI en wat is de mogelijke impact van AI op de samenleving. Wij geven een historisch overzicht van AI, inclusief de evolutie, belangrijke mijlpalen, en een uitleg van basisbegrippen zoals machine learning, evolutionare algoritmen en algoritmische besluitvorming. Studenten krijgen inzicht in de verschillende soorten AI, van regelgebaseerde systemen tot zelflerende algoritmes.

- Deep Learning en Neurale Netwerken. Wat zijn neurale netwerken, hoe werken ze en wat zijn de toepassingen van deep learning. Studenten leren over de architectuur van neurale netwerken, backpropagation, en de verschillende types van netwerken zoals convolutionele en recurrente neurale netwerken.

- Evolutionary Algorithms (EA's). Wat zijn de basisprincipes van EA's, wat zijn genetische algoritmen en evolutionaire strategieën? Hoe werkt swarm intelligence en hoe kunnen EA’s worden ingezet voor bijv. optimalisatieproblemen of robotica?

- Generative AI en Taalmodellen (LLMs). Hier duiken we dieper in de wereld van generatieve AI met speciale aandacht voor taalmodellen zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer), die de basis vormen voor een breed scala aan toepassingen in natuurlijke taalverwerking (NLP). We geven een overzicht van hoe generatieve AI kan worden gebruikt om nieuwe inhoud te creëren, variërend van tekst tot afbeeldingen en video, en hoe Large Language Models (LLMs) ingezet kunnen worden voor (taak)specifieke toepassingen.

- Ethiek en Maatschappelijke Impact. Hier behandelen we de ethische overwegingen en maatschappelijke implicaties van AI-technologieën. Onderwerpen zoals bias in AI, privacy, werkgelegenheid, en toezicht/controle komen aan bod. Studenten worden aangemoedigd om kritisch na te denken over de verantwoordelijkheid van AI-ontwikkelaars en het gebruik van AI in de samenleving.

- AI in de Praktijk. Hier worden concrete toepassingen van AI in verschillende sectoren behandeld, zoals gezondheidszorg, financiën, industrie, en autonome voertuigen. Middels een project (realiseren van een prototype of demonstrator) wordt verkend hoe AI-oplossingen reële problemen kunnen aanpakken en welke technologieën daarvoor kunnen worden ingezet.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kunnen studenten:

- De basisprincipes van AI uitleggen.

- Verschillende AI-technieken benoemen en uitleggen.

- De ethische en maatschappelijke implicaties van AI bespreken.

- Voorbeelden geven van hoe AI wordt toegepast in verschillende sectoren.

- Zelfstandig basis AI-taken uitvoeren.

 

Daarnaast heeft de minor als doel om:

- Studenten te enthousiasmeren voor het vakgebied AI.

- Studenten te laten nadenken over de toekomst van AI en de impact op onze samenleving.

Ingangseisen

Doelgroep: de minor is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in Artificial Intelligence, ongeacht hun technische achtergrond.

Voor de minor is geen specifieke vooropleiding vereist. Basiskennis van wiskunde (niveau havo A of B) en programmeren wordt echter wel verondersteld.

Rooster

De contacttijden zijn verspreid over de hele week overdag: 10 à 15 uur per week.

Onderwijsvormen: Hoor-, discussie- en werkcolleges en een doorlopend project.

Aanwezigheid is vereist tijdens beoordelingsmomenten en samenwerking in projectgroep.

Toetsing

De student levert prestaties op basis van vastgelegde prestatie-indicatoren, 15 EC

Werkhouding (gedrag), beroepsproducten (kunde) en schriftelijke toets (kennis)

Aanvullende informatie

Locatie waar de minor gegeven wordt: Maastricht Brightlands Campus Heerlen