Kies op maat

Inloggen Menu

Leiderschap in de 21e eeuw

‘Persoonlijk Leiderschap’ houdt in dat je de leiding neemt over je eigen leven, en dus ook over je studie / werk. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen communicatie en handelen en je bent nieuwsgierig naar het effect van je gedrag. Je communiceert en handelt doelbewust. Je hebt respect voor de ander en houdt contact met wat voor jou belangrijk is. Je zet jouw kwaliteiten en vaardigheden in om eigen doelen en die van de organisatie te bereiken. Als je zo werkt en leeft ben je een leider. Je eigen leider. Jij hebt het stuur in handen.

Deze minor bestaat uit 3 leerlijnen: theorie, project en training/vaardigheden.

Theorie:

Binnen de theorielijn ga je voor jezelf een visie vormen op leiderschap. Aan de hand van verschillende theoretische concepten ga je ontdekken wat "goed leiderschap" voor jou betekent, wat het verschil is tussen leiderschap en management en hoe leiderschap zich in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Dat nieuwe leiderschap vraagt nogal wat van de leiders en managers van de 21e eeuw. Wat betekent dat voor jou? Heb je ambitie om leidinggevende te worden? Of ben je nu al een informele leider? Of ben je liever een volger? Ook dat vraagt tegenwoordig veel meer van professionals.

Project:

Het project bestaat uit een "Challenge" waarin je met je projectgroep een "Wonderfull day" gaat organiseren voor een kwetsbare doelgroep binnen onze samenleving. De kaders zijn vrij: die moet je zelf binnen je groep vaststellen. Maar let op: de doelen die je voor jezelf stelt binnen de training moet je hier ontwikkelen en het gedrag dat daar bijhoort laten zien.

Training (vaardigheden):

In de training gaat het vooral om het toepassen van nieuwe inzichten en overtuigingen: effectief gedrag dus. Aan de hand van een aantal theoretische concepten wordt je uitgedaagd om je eigen gedrag onder de loep te nemen: wat doe je n welk effect heeft dat op anderen? En is dat het effect dat je beoogt? Vervolgens ga je onderzoeken of er alternatieven zijn voor dat gedrag, m.a.w.: ben je in staat om bewust je gedrag te sturen om zaken eens anders aan te pakken dan je gewend bent. Buiten je comfortzone treden is een must!

Waar of niet, het is een bekend gegeven, dat je niet kunt bepalen wat er op je weg komt maar dat de manier hoe je erop reageert alles bepalend is voor hoe je het leven ervaart. Je gevoelens, gedachten en gedrag worden voor een groot gedeelte bepaald door jouw blik op de werkelijkheid: jouw waarheid. Je handelen, wordt daarom voor een groot gedeelte onbewust gestuurd, gebaseerd op diep gewortelde overtuigingen en ervaringen uit het verleden. Deze minor draagt bij aan nieuwe bewustwording als belangrijk moment van reflectie. Dit door je regelmatig zelf af te vragen: wie ben ik, waar sta ik voor, wat denk ik, wil ik en doe ik? Daarmee versterk je jouw effectiviteit als mens en professional en ben je pas echt in staat om ook een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van anderen. Ook zijn er natuurlijk veel zaken die je zelf wel kunt leiden, als je maar weet wat de juiste keuzes zijn. Helderheid over je drijfveren en inzicht in je eigen emoties en gedrag helpen sterk om keuzes te maken die je voldoening geven en de resultaten opleveren die je wenst. Anders denken en doen vergt wel oefening en daar is deze minor voor bedoeld.

Leerdoelen

  1. Theorie: a. Verschillende theoretische concepten te onderscheiden rondom leiderschap en management; b. Theorieën rondom groepsdynamica en persoonlijkheidsmodellen toe te passen; c. Een visie weer te geven ten aanzien van leiderschap in het algemeen en het persoonlijk leiderschap in het bijzonder; d. Een transfer te maken vanuit de theorie naar het individueel functioneren en handelen; e. Verbanden te leggen tussen de verschillende behandelde theorieën.
  2. Training: a. De 7 eigenschappen van effectieve mensen van Covey te onderkennen; b. Het 7-schillenmodel van Blekkingh toe te passen; c. Een personal mission statement te formuleren;d. Verbanden te leggen tussen de theoretische concepten;e. Een transfer te maken vanuit de training naar het dagelijks functioneren.
  3. Project: a. Een inspirerende activiteit te kiezen voor een kwetsbare doelgroep in de maatschappij; b. Een activiteit te organiseren voor een zelfgekozen doelgroep die maatschappelijke meerwaarde heeft.

Ingangseisen

Geen specifieke voorkennis vereist

Doelgroepen: alle opleidingen

Literatuur

1.Over Leiderschap, Daniel Goleman, Business contact, 2007

2.De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen Covey, Business Contact, 68e druk, 2010 EAN: 9789047054641

3.Positief leiderschap in de praktijk - methoden en technieken voor opzienbarend presteren, Kim Cameron, Aldert Dreimüller, Wil Foppen, roAg, 1e druk, 2015 EAN: 9789081461900

Rooster

Onderwijsvormen: theorie, training en project

Onderwijscontacttijden: vaste contacttijden overdag

Toetsing

Essay (6 EC, weging 40): ontwikkelde visie op leiderschap

Projectverslag, reflectieverslag en verdediging (9 EC, weging 60)

Aanvullende informatie

Locaties: Ligne Sittard/Academie Verloskunde Maastricht