Kies op maat

Inloggen Menu

Toekomstige Duurzame Energiesystemen

Duurzame energiesystemen krijgen tegenwoordig veel aandacht om effecten van energiearmoede, netcongestie en klimaatverandering te minimaliseren en in de toekomst te voorkomen. Hoe de huidige energiemarkt en die van de toekomst eruit ziet (of zou moeten zien) wordt behandeld binnen de minor Toekomstige Duurzame Energiesystemen. Binnen het onderwijs van deze minor wordt er naast dit maatschappelijke aspect aandacht besteed aan de technologische werking van energiesystemen. Hierin komen energie-opwek (zoals zonnepanelen), energiebesparing (zoals raamtechnologieën) en energieopslag (zoals zoutwaterbatterijen) methodes aan bod. Naast de technologische werking van state-of-the-art technologieën worden innovaties op dit gebied behandeld die een significante rol kunnen spelen in de toekomst om een betaalbare en beschikbare duurzame energievoorziening te realiseren. Basiskennis vanuit dit onderwijs wordt vervolgens toegepast binnen een praktijkopdracht welke een beroepsrelevante onderzoeksvraag zal bevatten. Deze onderzoeksvraag kan verschillende componenten bevatten zoals, ontwerpen, realiseren (mechanisch/elektrisch), valideren en data inventarisatie/analyse/visualisatie.

Leerdoelen

  • De minor beschrijft het belang van toekomstige duurzame energiesystemen in het realiseren van een betaalbare en beschikbare duurzame energievoorziening.
  • De minor behandeld de werkingsprincipes van state-of-the-art technologieën voor duurzame energie opwek, energiebesparing en energieopslag in de gebouwde omgeving samen met innovaties die potentie hebben om over ca. 5 jaar de energiemarkt te kunnen veranderen. Middels deze kennis zijn de studenten in staat om een beroepsrelevant onderzoek uit te voeren binnen het werkveld, lectoraat Duurzame Energie of aansluitende projecten.
  • Middels een projectmatige onderzoeksopdracht ontwikkelen studenten vaardigheden in projectmanagement, onderzoeksvaardigheden, analyseren en adviseren. Studenten werken in een multidisciplinaire community waarin ze leren om effectief te communiceren met betrokkenen en klantrelaties te ontwikkelen en behouden.

Ingangseisen

Doelgroep: alle opleidingen

Rooster

Werkvorm(en): Hoorcollege, Tutor Overleg, Gastcollege, Excursie, Community Overleg, Projectwerk.

Onderwijscontacttijden:  Ca. 120 contacturen voor ingeroosterde activiteiten als werkcollege, gastcollege, excursie, tutor overleg en community overleg. De overige uren (ca. 300 uur) zullen de studenten besteden aan niet ingeroosterde activiteiten als projectwerk. Een 40-urige werkweek met aanwezigheid wordt van de student verwacht.  

Toetsing

De minor Toekomstige Duurzame Energiesystemen wordt middels één toets afgerond waarin de student op de volgende drie criteria beoordeeld wordt:

- Functioneren, individueel assessment, 3 EC, weging 20 %, minimumcijfer 5,5.

- Presentatie van informatie, groepsberoepsproduct, 3 EC, weging 20 %, minimumcijfer 5,5.

- Inhoud, groepsberoepsproduct, 9 EC, weging 60 %, minimumcijfer 5,5.

Aanvullende informatie

Locatie(s) waar de minor gegeven wordt: Zuyd Hogeschool locatie Nieuw Eyckholt en Brightlands Chemelot Campus in Geleen

Meewerkende opleidingen of instanties: Lectoraat Duurzame Energie