Kies op maat

Inloggen Menu

Engineering van circulaire materialen

Tijdens deze minor zullen studenten hun begrip en kennis van materialen, met een focus op polymeren, verdiepen. Hierbij wordt speciale aandacht gegeven aan circulariteit en duurzaamheid. Deze minor omvat zowel theoretische concepten (welke worden besproken in discussiecollege’s) en  praktische toepassingen van polymere materialen in diverse contexten (denk dan aan werken aan een project maar ook workshops waarin de belangrijkste concepten van kunststoftechniek aan bod komen) die noodzakelijk zijn voor een succesvol circulair productieontwerp en productiemethode.

Leeropbrengsten van studenten:

1) Een grondig begrip van de structuur, eigenschappen en gedragingen van polymeren, met aandacht voor de recyclebaarheid van materialen

2) Vertrouwd zijn met karakteriseringstechnieken die worden gebruikt voor het analyseren en evalueren van de (circulaire) eigenschappen van polymeren

3) Vaardigheden ontwikkeld in het analyseren en oplossen van problemen met betrekking tot (circulaire) polymeren die zich kunnen voordoen in werkveld gerelateerde scenario's, en het bedenken van innovatieve oplossingen voor duurzaam materiaalgebruik

4) Inzicht krijgen in circulaire processen voor polymeren, zoals recyclage, hergebruik en upcycling, en de potentiële impact ervan op het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.

Ongeacht welk project: Studenten zullen eerst het bestaande materiaal moeten analyseren/karakteriseren en vervolgens een alternatief moeten bedenken dat aan de eisen voldoet (circulair) waarbij ook het ontwerp (design-4-r en/of design-from-r een rol speelt, maar ondergeschikt).

Leerdoelen

Het hoofddoel van deze onderwijsminor is om studenten binnen het werkveld tussen Engineering en Appied Science een diepgaand begrip en kennis van materialen, met een focus op polymeren, te bieden, met speciale aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Dit omvat zowel theoretische concepten als praktische toepassingen van polymere materialen in diverse contexten (projecten en workshops), die noodzakelijk zijn voor succesvol circulair productiontwerp en productiemethode.

Ingangseisen

Doelgroep: opleidingen Engineering, Werktuigbouwkunde, Applied Science

Rooster

Werkvorm(en): De primaire focus ligt op een project van het lectoraat Circular Product Engineering of een van de samenwerkende bedrijven in de regio. Dit project benadrukt kennis van materialen, met specifieke aandacht voor polymeren, circulariteit en duurzaamheid.

Overige werkvormen:

  • Discussiecolleges
  • Workshops
  • Rapporteren (presentatie en schriftelijke rapportage)
  • Feedback krijgen en geven
  • Kennisclips bestuderen
  • Bedrijven bezoeken

Onderwijscontacttijden: Dit zijn twee dagdelen van 9.00-12.30 of van 13.00-16.30 uur. Gedurende acht weken. In blokweek 10 vindt het portfolio assessment plaats én de posterpresentatie van het project. Dit is een dagdeel van 4 uur.

Toetsing

De minor wordt middels één toets afgerond waarin de student op de volgende drie criteria beoordeeld wordt:

- Functioneren, feedback en assessment, 3 EC, weging 20 %, minimumcijfer 5,5: Bij het functioneren wordt de professionele werkhouding van de student beoordeeld, naar aanleiding van de bevindingen van de begeleidende docent én opdrachtgever op basis van de criteria die vermeld zijn op het beoordelingsformulier (checklist 1)

- Presentatie van informatie, posterpresentatie, 3 EC, weging 20 %, minimumcijfer 5,5: De presentatie is de vorm die in deze minor gekozen is om het verloop en de resultaten van het project te communiceren naar de opdrachtgever en de beoordelaar van het project. De beoordeling vindt plaats op basis van het beoordelingsformulier (checklist 2)

- Opdrachten en beroepsproduct, 9 EC, weging 60 %, minimumcijfer 5,5: De student werkt gedurende het blok aan de door de opleiding geformuleerde leerdoelen. Deze leerdoelen worden getoetst door middel van de opdrachten (plan van aanpak, literatuuronderzoek, meetrapport, posterpresentatie) die tijdens de minor uitgevoerd moeten worden. Deze opdrachten worden gedurende de minor voorzien van feedback en beoordeeld (Go/NoGo). Door middel van een posterpresentatie (en afhankelijk van de opdrachtgever van het project een onderzoeksrapport) wordt het beroepsproduct (checklist 3) beoordeeld.  

Aanvullende informatie

Locatie(s) waar de minor gegeven wordt: Zuyd Hogeschool locatie Nieuw Eyckholt en Brightlands Chemelot Campus in Geleen

Meewerkende opleidingen of instanties: Applied Science, Lectoraat Circular Product Engineering, lectoraat Material Sciences