Kies op maat

Inloggen Menu

Duits voor Professionals/Deutsch für den Beruf

Tijdens deze minor leer je succesvol samenwerken en communiceren in het Duits en verbreed je jouw kennis over de Duitse taal, cultuur en professionele omgeving. Je oefent je spreek-, lees- , luister- en schrijfvaardigheden en je past in gesprekken, presentaties en e-mails je kennis, vaardigheden en grammatica toe.

Naast het opdoen van kennis van de taal, is ook inzicht in de Duitse cultuur van belang. Daardoor creëer je sneller wederzijds begrip en kun je beter communiceren. Om goed samen te werken is het belangrijk om te weten hoe je je zakenpartner het beste aan kunt spreken, wat de do’s en don’ts zijn en hoe je je presenteert over de grens. Dit leer je allemaal tijdens deze minor. Onderwerpen die we behandelen zijn:

  • Small talk
  • Gesprekken voeren over actualiteiten
  • Marktverkenningen voor het aanbieden van een product of dienstverlening
  • Sollicitatiecultuur, benodigde documenten voor een sollicitatie, sollicitatiegesprekken
  • Zakelijke e-mails en brieven

De minor is onderverdeeld in drie thema’s:

  • Deutschland – Geschäftskorrespondenz & Grammatik
  • Deutschland – Markterkundung & Land und Leute
  • Deutschland – Bewerbungstraining

Aan de hand van de drie verschillende thema’s gaan we dieper in op de Duitse cultuur en maatschappij. We diepen de informatie verder uit met behulp van presentaties en groepsdiscussies die je als student over de geselecteerde onderwerpen houdt. Je hebt de mogelijkheid om je bij individuele opdrachten op jouw toekomstige werkveld te richten. Tijdens de colleges verbeter je jouw lees-, spreek- en schrijfvaardigheid en leer je meer over verschillende vormen van zakelijke communicatie en sollicitatieprocedures.

Leerdoelen

Als student van Zuyd bevind jij je midden in de Euregio. Dit innovatieve en cultureel gevarieerde gebied heeft veel potentie voor jou tijdens en na je opleiding. We willen je bij Zuyd dan ook de kans geven om de kennis op te doen waar de beroepspraktijk in de Euregio om vraagt.

Dat gaat niet alleen om kennis van de taal, maar ook om kennis over cultuurverschillen en de manier van werken. Daarom kun jij je tijdens deze minor onderdompelen in de Duitse taal én cultuur. Dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld stage gaat lopen in een Duitstalige omgeving of als je na je opleiding contact hebt met Duitstalige collega’s of klanten.

Tijdens de minor oefen jij je Duitse spreek-, lees- , luister- en schrijfvaardigheid en leer je deze toepassen in een professionele omgeving. Ook leer je meer over de Duitse (werk)cultuur en het onderhouden van zakelijke contacten. Bij het afronden van de minor streven we naar een schrijfvaardigheid op minimaal B1-niveau, en naar minimaal B2-niveau voor je overige vaardigheden. Zo begin jij goed voorbereid aan je carrière in de Euregio!

Ingangseisen

Vereiste voorkennis: Duits Havo-3 of A2-niveau

Doelgroepen: Alle opleidingen, behalve studenten die met een Duits diploma tot hun opleiding zijn toegelaten.

Literatuur

Lesmateriaal:

  • W.Th. Duijvestijn e.a., Duitse grammatica,  ISBN 90 6675 698 5
    Plus antwoordboek , IBSN 9789066756991
  • Menschen im Beruf – Bewerbungstraining, ISBN 9783191215873
  • Pons Bürokommunikation, ISBN 978312562980

Optioneel: kosten voor de deelname aan de Goethe-toets

Rooster

Vaste contacttijden overdag, 3 dagdelen per week.

Werkvormen: werkcollege en practica, excursie(s).

Locatie(s) waar de minor gegeven wordt: Maastricht, eventueel Aken/Bonn

Toetsing

Zakelijke brief + grammatica, 3 EC's, weging 20%

Sollicitatiegesprek, 3 EC's, weging 20%

Groepspresentatie van een Duitse deelstaat (en eventueel regio) voor de marktverkenning voor een product of dienstverlening uit het eigen land of het vestigen van een eigen praktijk of bedrijf, passend bij het eigen studieprofiel, 3 EC's, weging 20%.

Presentatie groepsopdracht: Studiereis naar een stad/regio/deelstaat in Duitstalig land, 3 EC's, weging 20%.

Portfolio met opdrachten van alle drie delen van de minor, schriftelijk: 3 EC's, weging 20%

Aanvullende informatie

Extra kosten: Eventuele reiskosten en entrée voor de excursie(s) naar Aken en/of Bonn.