Kies op maat

Inloggen Menu

FAQ

Veel gestelde vragen

1. Ik wil een vak of minor volgen dat hier niet te vinden is?
Het is de bedoeling dat in de toekomst www.kiesopmaat.nl is gevuld met het landelijke aanbod van vakken en minoren op WO- en HBO-niveau. Mogelijk dat nog wat later ook internationaal aanbod te vinden is. Tot die tijd zul je zelf moeten shoppen bij de verschillende instellingen.
Je vindt bij kiesopmaat alleen de minoren van de aangesloten instellingen. Deze instellingen bepalen zelf welke minoren aangeboden worden via www.kiesopmaat.nl.
2. Hoe weet ik of ik een vak of minor kan volgen?
Wanneer je voldoet aan de ingangseisen die bij het vak of minor staan vermeld en je toestemming krijgt van beide instellingen (de examencommissie van je eigen opleiding en de instelling die het vak aanbiedt) mag je het onderwijs volgen.
LET OP: Als je wilt dat het resultaat meetelt bij je eigen opleiding, moet je vooraf toestemming vragen aan de examencommissie van je opleiding.
3. Waarom zou ik onderwijs aan een andere instelling willen volgen?
  • Omdat je eigen instelling een bepaalde specialisatie niet aanbiedt;
  • Omdat je een eigen stempel op je studie wilt drukken;
  • Omdat even samen studeren met anderen verrijkend is;
  • Omdat andere studenten erg enthousiast zijn over het vak of de minor;
  • Omdat je een gat in het rooster zinvol wilt vullen;
  • Omdat het leuk is om op andere instellingen mensen te leren kennen;
5. Kan ik wel een keuzevak of -minor volgen?
In vrijwel iedere opleiding is ruimte gereserveerd waar een student zelf kan kiezen welk vak zij of hij wil volgen. Meestal biedt de opleiding dan een pakket vakken of minoren aan waaruit gekozen kan worden. Het is bijna altijd mogelijk om zelf met een alternatief voorstel te komen. Daarnaast is het soms zelfs mogelijk om in plaats van een deel verplicht onderwijs een vergelijkbaar vak of minor aan een andere instelling te volgen. Informeer altijd eerst bij je studieadviseur.
6. Mijn instelling doet moeilijk over het volgen van onderwijs buiten mijn instelling.
Vaak heb je meer rechten dan je denkt. De Landelijke Studentenvakbond heeft een studentenlijn waar je met je vragen terecht kunt. Deze studentenlijn is een advieslijn voor studenten door studenten. Je kan er terecht met problemen met hogeronderwijsinstellingen. Voor advies over welke minors er zijn en welke keuze voor jou het beste is kun je niet bij de studentenlijn terecht. De studentenlijn is iedere werkdag tussen 11.00 en 17.00 bereikbaar op 030- 231 30 29, ook kun je mailen naar lsvb@studentenlijn.nl.
7. Hoe kan ik me inschrijven?
Op www.kiesopmaat.nl vind je bij ieder vak en minor een knop 'Aanmelden'. Als je daar op drukt kun je een leerovereenkomst aanmaken. Die print je uit en neem je mee naar je studieadviseur kan die je verder helpen bij het krijgen van toestemming van je examencommissie. Als je die toestemming hebt gekregen, stuur je de ondertekende leerovereenkomst naar de aanbiedende instelling. Het adres van de aanbiedende instelling vind je op de leerovereenkomst. Pas wanneer de gastinstelling akkoord is met je aanvraag, kun je je echt inschrijven. Hoe je dat moet doen, zal de gastinstelling je vertellen.
8. Ik wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Kies Op Maat
Dat kan! Geef je op voor de nieuwsbrief. Stuur een mailtje naar info@kiesopmaat.nl.
9. Ik wil meedoen met Kies Op Maat
Kies Op Maat zoekt studenten die kunnen fungeren als aandachtshouders. Je werkt als aandachtshouder samen met Kies Op Maat en helpt bij:
  • het beheren en controleren van de inhoud van vakken en minoren;
  • het aanleveren van extra inhoud (nieuws, achtergrondinformatie);
  • het verbeteren van de site.