Energietransitie voor Engineers
Word een Innovator in de Energietransitie: Schrijf je in voor onze Minor!
De energietransitie is overal om ons heen. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In deze minor ga je écht aan de slag! Ontwerp en realiseer toepassingen die de toekomst van energie vormgeven. Een van de spannende projecten is het bouwen van een kleine windturbine, waarmee je aan het eind van de minor deelneemt aan een internationale wedstrijd.
Naast hands-on projecten volg je workshops en colleges die je verdiepende kennis bieden. Excursies geven je de kans om de praktijk van dichtbij te zien en te begrijpen. Binnen de minor kun je kiezen voor een focus op werktuigbouwkunde of elektrotechniek, afhankelijk van jouw interesse en expertise.
Bij ons leer je niet alleen de theorie, maar krijg je ook hands-on ervaring met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. Werk samen met toonaangevende bedrijven, neem deel aan uitdagende projecten en draag bij aan een duurzamere toekomst. Of je nu geïnteresseerd bent in zonne-energie, windenergie, waterstoftechnologie of slimme netwerken, bij ons vind je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een verschil te maken.
Waarom kiezen voor deze minor?
- Praktijkervaring: Werk als engineer aan echte projecten en zie jouw ideeën tot leven komen.
- Diepgaande kennis: Volg workshops en colleges die je inzicht geven in de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie.
- Competitieve uitdaging: Neem deel aan een internationale wedstrijd en meet je krachten met andere innovatieve geesten.
- Multidisciplinaire aanpak: Kies voor een werktuigbouwkundige of elektrotechnische benadering en ontwikkel je vaardigheden in jouw vakgebied.
- Excursies: Bezoek bedrijven en projecten om de praktijk van dichtbij te ervaren.
Sluit je aan bij de volgende generatie ingenieurs die de wereld veranderen. Schrijf je vandaag nog in voor onze minor en zet de eerste stap naar een opwindende en betekenisvolle carrière in de energietransitie!
Leerdoelen
In de minor werk je gezamenlijk aan één project en volg je vakken binnen je eigen focusgebied.
De gezamenlijke leeruitkomst is:
Je realiseert in teamverband een toepassing binnen de energietransitie waarbij de eigen vakexpertise in samenwerking met studenten van een andere opleiding wordt toegepast. Voor de realisatie is er in teamverband een concept geselecteerd waarbij de keuzes vanuit de eigen expertise zijn onderbouwd. Je toont zelfstandig met onderbouwde keuzes aan dat de toepassing klopt binnen het eigen vakgebied met onder andere berekeningen en analyses op basis van beschikbare kennis- en vaardighedenbronnen.
De twee vakken die alle studenten volgen zijn: waterstoftechnologie en assetmanagement.
Bij de focus werktuigbouwkunde werk je aan
· De analyse van een warmtevraagstuk uit de gebouwde omgeving aan de hand van een casus uit het bedrijfsleven. Hierbij verdiep je je in de warmte- en koudetechniek. Je toont je vaardigheden en kennis aan d.m.v. portfolio-opdrachten.
· Verdieping van je kennis op diverse gebieden van de energietransitie. Denk aan waterstoftechnologie, windenergie. Je toont je vaardigheden en kennis aan d.m.v. portfolio-opdrachten.
Bij de focus elektrotechniek/informatica werk je aan:
· Power/Smartgrids: hoor- en werkcollege en practica
· Hoogspanningstechniek
· Protective Relaying
· Transiënten
· Waterstof voor elektrotechniek
Ingangseisen
Voor studenten engineering (werktuigbouwkunde, elektrotechniek of informatica of vergelijkbaar): propedeuse behaald
Voor overige studenten één van de twee voorwaarden:
- Je beschikt over basiskennis van thermodynamica, stromingsleer, materiaalkunde en je hebt vaardigheden in ontwerpen
- Je beschikt over basiskennis van elektrotechniek, digitale techniek en programmeren en je hebt vaardigheden in ontwerpen.
Literatuur
- Duurzame Energietechniek (Entrop e.a.)
- Toegepaste Energietechniek (Ouwehand e.a.) – focus WTB
- Warmteleer voor technici (van Kimmenaede) – focus WTB
- Door de hogeschool ontwikkeld lesmateriaal
- Laptop waarop software geïnstalleerd kan worden (minstens 40 GB vrije ruimte)
- Transients in Power Systems (van der Sluis) – focus ET/TI
- Phase tot Phase (online) – focus ET/TI
- Power System Essentials (Schavemaker en vd Sluis) – focus ET/TI
Rooster
Je hebt één tot twee projectdagen op school.
Daarnaast volg je 12-15u colleges. Één van de dagen van de week reserveren we voor excursies; er zijn dan geen onderwijsactiviteiten.
De meeste colleges zullen op dinsdag, woensdag en vrijdag zijn.
Toetsing
Porfolio-opdrachten, gezamenlijke opdrachten, schriftelijke toetsen