Erfgoed en publiek
Hoe maak je erfgoed toegankelijk en betekenisvol voor iedereen? In deze module ben jij de schakel tussen erfgoed en publiek!
Erfgoed is overal om ons heen, maar niet iedereen ervaart het op dezelfde manier. Publieksbehoeften veranderen voortdurend, en erfgoedinstellingen zoeken naar manieren om hun relatie met bestaand publiek te verdiepen en nieuw publiek te betrekken.
In deze minor leer je hoe je erfgoedverhalen vertelt die raken. Als rondleider, educator en community curator onderzoek je hoe erfgoed niet alleen kan informeren, maar ook kan inspireren, verbinden en zelfs kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals mentaal welzijn. Je ontwikkelt vaardigheden in het schrijven van activerende teksten, het geven van prikkelende rondleidingen en het creëren van publieksproducten met impact.
Dit doe je niet alleen, maar samen met de focusgroep. Erfgoedprogramma’s en -producten ontwikkel je niet alleen voor mensen, maar vooral met hen. Zo zorg je ervoor dat zij zich niet alleen aangesproken voelen, maar ook mede-eigenaar van het verhaal worden.
Leerdoelen
Je leert hoe erfgoedinstellingen hun relatie met bestaand en nieuw publiek versterken en inspelen op veranderende publieksbehoeften.
• Je ontwikkelt vaardigheden in storytelling, educatie en publieksprogrammering om erfgoed betekenisvol te maken voor een breed en divers publiek.
• Je onderzoekt hoe verschillende perspectieven binnen erfgoed een rol spelen en hoe je een diverse groep mensen actief kunt betrekken bij erfgoedbeleving.
• Je leert erfgoedproducten en -programma’s niet alleen voor, maar samen met publiek te ontwikkelen, zodat zij zich mede-eigenaar voelen van het erfgoedverhaal.
• Je analyseert hoe erfgoed kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals toegankelijkheid, identiteit, sociale cohesie en mentaal welzijn.
Toetsing
Module 1 - Erfgoed en verhalen (5 EC)
In Erfgoed en verhalen ga je aan de slag met het verbeelden van erfgoedverhalen. Het draait daarbij om de vraag hoe je jouw specifieke publiek kunt raken, welk verhaal vertel je dan? Je leert concepten bedenken, interviewen en maakt kennis met de basisprincipes van storytelling door het maken van een publieksproduct. Je gaat aan de slag met het oefenen in het schrijven van activerende teksten die toegankelijkheid en begrijpelijk zijn voor een breed publiek of een specifieke doelgroep.
Skills: Inclusief schrijven, interviewen, storytelling, conceptontwikkeling
Module 2 - Erfgoed en educatie (5 EC)
Hoe maak je erfgoed toegankelijk en betekenisvol voor verschillende doelgroepen? In deze module leer je educatieve erfgoedproducten ontwikkelen en uitvoeren van concept tot praktijk. Je onderzoekt hoe de omgeving en context de beleving beïnvloeden en experimenteert met offline en online leerervaringen, voor zowel begeleide als zelfstandige bezoekers
Skills: Educatief ontwerpen, publieksgericht onderzoek, rondleiden & performing heritage
Module 3 - Erfgoed, welzijn en toegankelijkheid (5 EC)
Denk jij wel eens na over hoe cultureel erfgoed kan bijdragen aan welzijn en toegankelijkheid? Hoe zorg je ervoor dat prikkelgevoelige bezoekers zich welkom laten voelen en hoe ontwikkel je een toegankelijk bezoek voor mensen met gehoorbeperkingen, dementie of jongeren met mentale problemen? In deze module ontdek je hoe erfgoed een positieve impact kan hebben op het mentaal welzijn van diverse groepen. Je maakt in deze module kennis met hoe verschillende erfgoedinstellingen hun maatschappelijke impact weten te vergroten door drempels te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. We bezoeken musea en erfgoedinstellingen die hierin voorop lopen en gaan in gesprek met experts rond deze thema’s.
Skills: Samenwerken, toegankelijkheidsonderzoek, ontwerpen voor welzijn & toegankelijkheid