Informatiebeheer en digitale duurzaamheid
We leven in een tijd waarin erfgoed steeds vaker digitaal wordt vastgelegd: van archiefstukken en historische voorwerpen tot mondelinge verhalen en immaterieel erfgoed. Tegelijkertijd groeit de hoeveelheid digitale informatie razendsnel, en volgen technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Juist daarom is het belangrijk om erfgoed digitaal op een duurzame, gestructureerde en toegankelijke manier te bewaren. De minor Informatiebeheer en Digitale Duurzaamheid leidt studenten op tot erfgoedprofessionals die mee kunnen bouwen aan een toekomst waarin digitaal erfgoed behouden blijft én betekenisvol blijft voor gebruikers. In deze minor leer je hoe je digitale bronnen beheert, organiseert en beschikbaar stelt – niet alleen voor onderzoekers, maar ook voor (en met) gemeenschappen, vrijwilligers en het brede publiek. Je verkent thema’s als duurzame opslag, metadata, standaardisatie, community-engagement en ethische vragen rond digitalisering.
In drie samenhangende modules gaan studenten aan de slag met de uitdagingen van duurzaam digitaal informatiebeheer. Hoe organiseer je een e-depot dat ook over 50 jaar nog begrijpelijk is? We gaan aan de slag met vragen als: Wat betekent het om samen met gemeenschappen digitale collecties op te bouwen? En hoe pas je nieuwe technologieën als AI, 3D-scanning en VR verantwoord toe in de erfgoedpraktijk?
Toetsing
Module 1 – E-depot en Duurzaam Informatiebeheer (5 EC)
Wat is nodig om digitale informatie duurzaam toegankelijk te houden? In deze module staat de werking en opzet van e-depots centraal, evenals de internationale metadata standaarden en preserveringsstrategieën die daarvoor nodig zijn. Studenten maken kennis met thema’s als bitpreservering, bestandsveroudering en duurzame opslag (Green IT). We leren hoe je digitale informatie goed kunt bewaren en welke hulpmiddelen je daarvoor kunt gebruiken.
Project: Ontwerp een strategie voor een e-depot bij een kleine erfgoedinstelling.
Module 2 - Co-creatie en Community-Engagement in Digitalisering (5 EC)
Digitalisering is niet alleen een technische, maar ook een sociale en ethische opgave. Hoe werk je samen met gemeenschappen aan representatieve en inclusieve digitale collecties? In deze module leer je hoe je participatieve digitaliseringsprojecten opzet, hoe je gedeelde besluitvorming toepast en welke ethische kwesties daarbij spelen.
Project: Werk samen met een gemeenschap aan een digitale presentatie van hun erfgoed.
Module 3 – Innovatie in Digitale Erfgoedpraktijk (5 EC)
De digitale erfgoedsector verandert snel. In deze module verken je nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, 3D-scanning, VR en Linked Open Data. Wat is de potentie én de keerzijde van deze tools? Hoe maak je ze toegankelijk en betekenisvol? Studenten ontwikkelen een concept voor een innovatieve digitale erfgoedtoepassing en verkennen hoe technologie het verhaal versterkt in plaats van verdringt.
Project: Ontwikkel een concept voor een digitale
erfgoedtoepassing met innovatieve technologie.
Aanvullende informatie
De minor sluit goed aan op de minor Archivistiek of Collectiemanagement van de Reinwardt academie en vormt samen met een van deze minoren een verdiepend pakket van 30 EC. Of je nu verder wilt in digitale collectieregistratie, duurzame opslag of het zichtbaar maken van erfgoed—je vergroot je kansen op een baan bij musea, archieven, onderzoeksinstellingen of maatschappelijke organisaties.