Familie en Context
Mensen leven en ademen in hun relaties. Vooral familierelaties hebben een grote invloed op het welzijn. Dáár leer je hechten, zorgdragen, problemen oplossen en liefhebben. Of niet. Generaties voor je hebben zo goed als mogelijk doorgegeven wat ze konden, maar ook schade wordt doorgegeven, bijvoorbeeld destructieve coping, onvermogen om als ouders leiding te geven, of verslaving.
Je werkt in de sector Zorg & Welzijn, of volgt een opleiding tot pedagoog, social worker of vaktherapeut. Je werkt met mensen en realiseert je: deze client staat niet op zichzelf. Zijn zorgen en hulpvragen zijn nauw verbonden met mensen om hem heen. Maar hoe precies? En hoe werk je met het hele gezinssysteem, ook als je maar één gezinslid als client hebt?
Deze minor vormt een verdieping op je basiskennis. Het geeft je stevigheid bij hulpverlening waarin complexe vraagstukken een rol spelen. Samengestelde gezinnen, bijvoorbeeld, waar de loyaliteit aan biologische ouders het samenleven lastig maakt. Uithuisplaatsing, waar ouders razend van onmacht zijn. Gezinnen waar zorg om is, vanwege ziekte of schulden, en waar niemand een vertrouwensrelatie mee krijgt.
Deze minor biedt een perspectief van relationele verbondenheid als antwoord op de individualiserende trend in de samenleving. Een samenleving waar tegelijk een groot beroep gedaan wordt op de draagkracht van systemen en op onderlinge zorg. Als student uit het Sociale Domein heb je een brede basisprofessionaliteit vanuit de eerste opleidingsjaren en stage of werk.
Studenten zeggen het volgende over de minor:
“Interessant hoe je leert over verhoudingen en dit ook leert te herkennen bij jezelf. Er is veel geregeld om diepgang te creëren. Wat ik fijn vind is dat het niet heel veel overlapt met de studie Social work, maar dat je dus echt nieuwe dingen leert. De diverse lessen sluiten heel goed op elkaar aan. De minor is heel persoonlijk en dat maakt dat de stof concreet wordt. We werken ook met prachtige casussen uit praktijk van docenten, wat we leren is toepasbaar op ons eigen werk. Ik vind het super dat er vanuit de praktijkervaringen van alle studenten gedeeld wordt, en de mix van voltijd en deeltijdstudenten is super-inspirerend.”
Deeltijdstudenten geven aan dat deze minor het hart is van wat zij willen leren over hulpverlening: ‘deze minor zou standaard in de opleiding aangeboden moeten worden. Doordat er meer lessen en lesdagen zijn dan we gewend zijn, is het soms even passen en meten, maar dat is de moeite waard. En er wordt samen gekeken naar wat haalbaar is.’
Leerdoelen
Aan de start van de minor verken je allereerst in een twee/drie-daagse hoe jijzelf ervaring hebt opgedaan met gezinssystemen in je eigen gezin van herkomst, en hoe dat jouw beeld van en visie op gezinnen als professional beïnvloedt. Die reflectie op je eigen gezin van herkomst helpt om de dynamiek in clientgezinnen te leren begrijpen.
De kern van de minor wordt gevormd door 3 methodiekvakken: contextuele hulpverlening, dialogisch werken en video-hometraining. Daar leer je systemisch samenwerken met gezinnen. Maar dat gaat niet zonder de praktijk. In trainingssessies, onder andere in een Living Lab waarin we live met cliënten werken, trainen we vaardigheden. Stage lopen buiten de minor om mag, maar is niet verplicht gezien de korte duur van de minor (10 weken). We geven les op twee dagen per week, voor deeltijdstudenten stellen we een maatwerktraject op.
Ingangseisen
Alle professionals uit het sociale domein zijn welkom. Vaktherapeuten, pedagogiek- en psychologiestudenten zijn van harte welkom, evenals social workers, pleegzorgwerkers, PMT’ers en gezinsverpleegkundigen.
Verdere ingangseisen:
-
- De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
- Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
- We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
- We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
- Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.
Rooster
November - februari.
Het exacte rooster zal t.z.t. bekend gemaakt worden.
Toetsing
Vakken worden getoetst met afzonderlijke kleine deeltoetsen, en je ontwikkeling als professional leg je vast in een portfolio. Met het vak Video Hometraining verwerf je een certificaat van de introductiecursus van het AIT, goed voor 12 SKJ punten.
Je werkt in kleine, hechte leerwerkgroepen, en de sfeer in de minor is er een van ‘elkaar kennen’, en een groot enthousiasme van docenten, die ook in de praktijk werkzaam zijn. Studenten van eerdere jaren beoordelen de minor bovengemiddeld op alle onderdelen.
Aanvullende informatie
Procedure na inschrijving:
- Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
- In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
- Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
- Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
- Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.