Kies op maat

Inloggen Menu

Film & Imagination 15EC

Laat je inspireren door de kunst van film maken en kritisch kijken. Ontdek de boeiende wereld van storytelling, visual & virtual effects, fotografie en imagination. Verdiep je in filmtaal en vertel je ontdekkingen in een video-essay. Ga op zoek naar zin en betekenis in film.

Deze minor is uitstekend te combineren met de Minor De Creatieve Mediaprofessional in blok 2 tot een mooie combinatie van 30 EC.

Een minor Visual Media voor beschouwende makers

Ben je een beginnende filmliefhebber zonder veel technische kennis maar met een hart voor film? Dan ga je aan de slag met films

Je maakt samen met filmmakers in beeld en geluid verhalen die mensen raken over culturele, maatschappelijke en spirituele onderwerpen. Zo leer je je kennis filmisch ‘verwoorden’. 

Belgisch filmtijdschrift Humbug is partner voor wie gaat voor filmrecensies schrijven en publiceren. Creatief productiehuis Lukkien, onder meer verantwoordelijk voor internationale content voor merken als Rituals en Playmobil, is partner vanuit de filmindustrie. Gastdocenten regie en cinematografie geven met docenten visual & virtual effects van Lukkien werkcolleges.

Herken je zowel de visuele kracht van de reclamemaker als de gelaagdheid in Pan’s Labyrinth, Barbie, Knor en Friends? Zou je die willen ontdekken? Doe dan vanaf september met ons mee!

Leerdoelen

Extra informatie over het programma van deze minor

Verbreding
Naast veel filmvoorstellingen zal jouw filmonderzoek gestimuleerd worden, in onze Rabbit Hole. Je kunt onderzoek doen naar genres, trends en series. Wekelijk vinden er filmgesprekken plaats en presentaties van je groepsgenoten over film, genre & techniek, in onze Screentalks.

Werkplaats Filmbeschouwing
In deze werkplaats ontwikkel je basis-skills voor het maken van een video. Je krijgt praktische ondersteuning in het MediaLAB. Ook de fotografie workshops en bijhorende lessen zullen hier plaatsvinden. We creëren een broedplaats en zullen je op een eigenzinnige wijze uitdagen, op je eigen niveau.

Verdieping
Op verschillend niveau zullen er technieklessen aangeboden worden, zowel rond montage en productie als rond beeldtaal en filmbeschou­wing. Je leert met video essays monteren en regie toepassen, wederom vanuit je eigen niveau. Er zijn bedrijfsbezoeken naar bijvoorbeeld het productiehuis van Lukkien. Wij kijken uit naar de momenten waar het creatief of technisch gaat schuren, die vangen we in The Fightclub, want zonder wrijving geen glans!

Werken met een (kunst) canon
Deze minor zet de film­canon in als instrument en als vorming, zowel voor de maker als voor de denker. Onderzoek naar de ontwikkeling van deze canon en het leren kijken naar voorbeelden uit die canon zijn belangrijke instrumenten. Naast de filmtheoretische kant (filmtaal, filmanalyse, filmge­schiedenis, film als kunstvorm) is de kunsthistorische kant van belang: samen zoeken we naar vormen van overdracht van deze bronnen uit onze rijke traditie.

Leerdoelen

  1. De student kan vanuit een beargumenteerde (eigen) levensbeschouwelijke visie de narratieve film in een culturele en historische context plaatsen
  2. De student kan narratieve films en series relateren aan de eigen (toekomstige) beroepspraktijk
  3. De student kan de basistechnieken van fotografie en filmmaken toepassen (montage, cameravoering, geluid) in zijn of haar (toekomstige) beroepspraktijk

Ingangseisen

Voor toelating tot deze minor is vereist dat de student de propedeuse behaald heeft.

Deze minor is open voor alle HO-studenten. De minor is vooral interessant als je werkt in de creatieve industrie, de communicatie, het onderwijs, hulpverlening en het pastoraat. Ook kun je bij deze minor goed terecht als je vanuit je vak creatieve coaching of begeleiding wilt inzetten met film; of je jezelf wilt leren kennen via film, rond bijvoorbeeld leiderschap, vanuit bedrijfskunde en HRM.

Verdere ingangseisen

Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:

  • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, je eigen leerproces kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
  • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en met de groep in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen, via het medium FILM.
  • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep, je technische vaardigheden en levensbeschouwing.

Literatuur

Veel films, online content en digitale teksten, maar ook filmische essays van collega’s.

Extra eigen kosten: eventueel bezoek aan filmfestival.

Rooster

September – november 2024

Het exacte rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt. Minimaal 3 dagen contacttijd (ook in de ondersteunde makersomgeving, het MediaLAB)

Toetsing

  • Tussentijdse formatieve toetsing (vaardigheden, kijkverslagen e.d., in overleg)
  • Een opdracht (video essay)
  • Een assessment (beroepsproduct of portfolio)

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.