Drama en Theater: Krachtig in gedrag
Deze minor laat je kennismaken met de kunst van het theater. Je speelt en improviseert in spellessen, kijkt voorstellingen, duikt in de theatergeschiedenis, doet onderzoek naar de mogelijkheden van drama en theater binnen je eigen vakgebied, je leest en analyseert theaterteksten en je maakt een voorstelling.
Drama en theater is een kunstvorm waarbij verbeelding, expressie, communicatie en inleving belangrijke onderdelen zijn. Ben jij geïnteresseerd in gedrag van mensen? Dan kan deze minor daarin wat betekenen. Leer de kracht ervaren van goede verbale en non-verbale communicatie, zowel op de spelvloer, als ook daarbuiten.
Aan de hand van krachtige, grappige maar ook confronterende dramaoefeningen, ontdek je waar je kracht ligt in spel en waar je nog dingen te leren hebt. We vragen je uit je comfortzone te stappen. Dit vereist een open en onderzoekende houding.
Tijdens deze minor leer je door:
- te kijken
- te luisteren
- te doen
- te doen alsof
- te observeren
- te spelen
- te ervaren
Leerdoelen
In deze minor leer je middels een onderzoekende en open houding:
- de kracht zien, maar vooral ervaren van goede verbale en non-verbale communicatie
- de vele mogelijkheden ontdekken waarop je jezelf kunt presenteren
- inspelen op onverwachte situatie, door te improviseren
- hoe je theater(vaardigheden) kunt inzetten binnen je eigen vakgebied
- hoe je je eigen creativiteit kunt vergroten en kunt inzetten binnen je beroep
- hoe je je inlevingsvermogen kunt vergroten
- hoe je constructief kan samenwerken
Dit alles zal bijdragen aan de ontwikkeling van jezelf, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.
Binnen de minor Drama & Theater krijg je de volgende modules:
Theatergeschiedenis en -analyse
Je verdiept je in kenmerken van een bepaalde periode en analyseert stukken uit die tijd. Je leest met elkaar theaterstukken uit verschillende periodes.
Productie
Met een groep kies je een bestaande theatertekst en speelt deze voor publiek.
Tevens bezoek je met medestudenten en docenten een zestal voorstellingen en analyseert deze.
Spel
Tijdens de spellessen werk je aan je spelvaardigheden, aan tekstbehandeling, samenspel en improvisatie.
Onderzoek
Je onderzoekt wat de meerwaarde van drama/theater kan zijn binnen je eigenvakgebied.
Reflectie en intervisie
Halverwege en aan het einde van de minor presenteer je op eigen wijze je voortgang en deel je je ervaringen.
Ingangseisen
Ervaring in spelen is niet nodig. Zin om te spelen en om te ontdekken wat toneel en theater kan bieden wel. We verwachten een open houding om te willen leren en om over eigen grenzen heen te willen stappen.
Na inschrijving hebben we met iedere student een kennismakingsgesprek waarin we de doelen en verwachtingen van de minor zullen bespreken.
Deze minor is toegankelijk voor iedere HBO-student.
Literatuur
- Reader Minor Drama en theater. Deze kun je t.z.t. bestellen via de REPRO van Windesheim.
Rooster
Inzet en aanwezigheid
Deze minor vraagt veel van je op het gebied van fysieke aanwezigheid: bijna alle lessen zijn verplicht. Daarnaast moet je veel samenwerken met je studiegenoten, waarbij je aanwezigheid ook van groot belang is.
Je moet je voor 100% kunnen inzetten voor deze minor. Daarom willen je vragen voor jezelf na te gaan of je ergens tijdens de minor in de knel kan komen met je aanwezigheid. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de minorcoördinator of bespreek dit in het kennismakingsgesprek.
Je bent vier (soms drie) dagen op Windesheim. Daarnaast werk je thuis aan het lezen en leren van teksten en het doen van een persoonlijk praktijkonderzoek en zul je op Windesheim in eigen tijd repeteren.
We zullen tijdens deze minor ook een zestal voorstellingen gaan kijken met elkaar, dit zal op de avonden plaatsvinden zijn. Er wordt tijdig gecommuniceerd wanneer dit zal zijn.
Toetsing
In deze minor kennen we verschillende toetsen:
- Presentaties (bijvoorbeeld het presenteren van een voorbereide monoloog ter afsluiting van de spellessen, het presenteren van een analyse van een voorstelling voor de module Theater kijken, etc.
- Dossiers (bijvoorbeeld het schrijven van onderzoeksplan en het maken van een regieplan voor de Productie).
- Aanwezigheid en participatie wordt vereist bij alle lessen.
Aanvullende informatie
De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor vol kan zijn of dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen.
Je meldt je aan door middel van het opsturen van de ondertekende leerovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij ons binnen is: minorsbe@windesheim.nl
Je bent aangemeld wanneer wij je leerovereenkomst per mail ontvangen hebben. Eerder ben je bij ons niet in beeld.
Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site 'Aanbod Vrije Ruimte'.
Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.