Kies op maat

Inloggen Menu

Docent Burgerschap

Burgerschapsonderwijs staat volop in de belangstelling. Scholen hebben de wettelijke plicht om aan burgerschapsvorming te doen. Deze minor draagt bij aan de competentieontwikkeling van docenten (in opleiding) die burgerschap (willen gaan) geven. Door middel van praktische en inhoudelijke workshops vergroot je je didactische repertoire waardoor je met zelfvertrouwen actuele maatschappelijke vraagstukken kunt vertalen naar het onderwijs. Denk aan het begeleiden van discussies, debatten, socratische gespreksvoering, het voeren van een dialoog, jezelf positioneren als rolmodel, zorgdragen voor een veilige leeromgeving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is en het bespreekbaar maken van gevoelige maatschappelijke thema’s. 

Leerdoelen

De docent (in opleiding) ontwikkelt zelfstandig, methodisch beroepsproducten binnen de eigen onderwijspraktijk. Hij onderbouwt deze op basis van geldende kaders. In deze beroepsproducten past hij kennis en begrip van burgerschapsthema’s toe. Hiervoor onderneemt hij verschillende activiteiten die gericht zijn op maatschappelijke oriëntatie en reflecteert hij op hoe deze activiteiten mede hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de beroepsproducten.

De docent (in opleiding) presenteert zijn persoonlijke en professionele visie op burgerschapsvorming. Hij functioneert in de eigen beroepspraktijk waar hij in co-creatie burgerschapsonderwijs ontwerpt en uitvoert. Hij reflecteert op zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling aan de hand van de bekwaamheidseisen en de professionele basis binnen de geldende kaders van het burgerschapsonderwijs

Begeleiding vindt plaats in een leerplein-setting en er worden ondersteunende workshops aangeboden. De minor wordt afgesloten met het maken van beroepsproducten en met een stageportfolio.

Ingangseisen

Propedeuse binnen een lerarenopleiding afgerond.

Literatuur

nader te bepalen naslagwerken, niet verplicht voor aanschaffen

Rooster

Bij deze minor is sprake van blended onderwijs.

1 Dag per week vinden op de dinsdag workshops plaats. Daarnaast zelfstudie en contact met een (v)mbo school voor uitvoeren van opdrachten.

Het verplicht aantal contacturen is 8 uur per week (daarnaast zelf te plannen in teams)

Toetsing

2 afrondingsvormen, die elk voldoende afgerond dienen te worden en 50% van het eindcijfer zijn.
-
een eindopdracht waarbij overdraagbaar didactisch materiaal wordt ontwikkeld middels een vorm van “lesson study”.
- een kritische doordenking burgerschapsonderwijs op te leveren in een zelfgekozen product (essay, film, verslag enz.).

Aanvullende informatie

De student moet veel zelfstandig en in een kleine groep werken. Goed plannen, of hulp hierbij inroepen is van belang.

Bij voldoende aanmeldingen wordt de minor uitgevoerd van september tot februari en bij voldoende aanmeldingen van februari tot juni.

De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor vol kan zijn of dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen.

Je meldt je aan door middel van het opsturen van de ondertekende leerovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij ons binnen is: minorsbe@windesheim.nl

Je bent aangemeld wanneer wij je leerovereenkomst per mail ontvangen hebben. Eerder ben je bij ons niet in beeld.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site 'Aanbod Vrije Ruimte'.

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.