Duurzame Leefomgeving en Beleid
Minor Duurzame Leefomgeving en Beleid: Maak het verschil voor de toekomst!
Wil jij bijdragen aan een duurzame leefomgeving en leren hoe beleid écht impact maakt? Kies dan voor de minor Duurzame Leefomgeving en Beleid! Tijdens deze minor verdiep je je in thema’s zoals duurzaamheid, beleidskunde, assetmanagement en wet- en regelgeving. Je krijgt niet alleen theoretische kennis, maar gaat ook praktisch aan de slag met actuele ruimtelijke- en/of mobiliteitsvraagstukken.
Het unieke aan deze minor? Je loopt stage bij een gemeente, waar je werkt aan een concreet duurzaam beleidsvraagstuk. Dit betekent dat je in de praktijk ervaart hoe beleid tot stand komt en hoe je met verschillende stakeholders samenwerkt om de leefomgeving toekomstbestendig te maken.
Wat levert deze minor jou op?
✅ Kennis over duurzaamheid en beleid in de praktijk
✅ Ervaring binnen een gemeentelijke organisatie
✅ Een sterk netwerk in het werkveld
✅ Vaardigheden om complexe beleidsvraagstukken op te lossen
Ben jij een gedreven student met een passie voor duurzaamheid en wil je leren hoe je beleid omzet in actie? Schrijf je in en draag bij aan een toekomstbestendige leefomgeving
Leerdoelen
Je hebt gevorderde kennis en inzicht op het gebied van de werking van de overheid, beleid, beleidsprocessen, wet- en regelgeving, effecten van mobiliteit op het milieu en de leefomgeving en duurzame mobiliteit.
Je analyseert het huidige beleid van een overheid of organisatie en verzamelt informatie voor het opstellen van nieuw beleid door het uitvoeren van veldwerk en deskresearch. Je maakt hierbij gebruik van kennis op het gebied van de overheid, beleidsprocessen, wet- en regelgeving en duurzame mobiliteit.
Je ontwikkelt voor een opdrachtgever een visie en beleidsplan voor een specifieke casus of gebied met betrekking tot een duurzame ruimtelijke- of mobiliteitsopgave. Dit doe je onder begeleiding en in samenwerking met teamgenoten. Je neemt de effecten van mobiliteit op het milieu en de leefomgeving mee in je visie en beleidsplan en laat zien dat je rekening houdt met verschillende belangen en perspectieven en de wijze waarop het beleid gemonitord en geëvalueerd kan worden.
Aan een opdrachtgever presenteer je op professionele wijze een visie of beleidsplan. Je schrijft een notitie waaruit blijkt hoe je tot de ontwikkelde visie bent gekomen. Je beargumenteert waarom het beleid bijdraagt aan de daadwerkelijke realisatie van deze visie.
Je stelt een professioneel en juridisch correct verkeersbesluit op voor de tijdelijke of permanente aanpassing van een verkeerssituatie.
Competenties: Initiëren, Ontwerpen, Specificeren, Managen, Onderzoeken, Communiceren en Professionaliseren
NLQF5
Ingangseisen
Om toegang te krijgen tot deze module dien je minimaal 50ec van je propedeuse te hebben behaald. Er is geen inhoudelijke voorkennis nodig. Het maakt niet uit welke studie jij doet.
Literatuur
Alle literatuur zal (gratis) verstrekt worden via Brightspace.
Rooster
Het onderwijs van Duurzame Leefomgeving en Beleid bestaat uit een mix van kenniscolleges, werkcolleges, projectbijeenkomsten en workshops waarin vaardigheden worden aangeboden. Er is ook een tweedaagse stage in het werkveld en/of bij een opdrachtgever, dit is twee dagen voor een periode van acht weken. Je werkt deels individueel en deels projectmatig in groepen aan verschillende opdrachten.
Al het onderwijs vindt klassikaal op locatie plaats.
Er zijn gemiddeld 12 contacturen per week, verspreid over twee dagen. Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.
Toetsing
- Opstellen beleidsplan (groepsopdracht)
- Opstellen verkeersbesluit (individueel)
- Papieren toets (individueel)
De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.
Aanvullende informatie
Je volgt deze module samen met tweedejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit.
Deze module wordt aangeboden in Semester 2 - (13 april-3 juli 2026)
Deze module kan samen gevolgd worden met de module: Stedelijke Gebiedsontwikkeling (1 september - 7 november 2025) of
Openbaar Vervoer, Goederenvervoer & Logistiek (10 november 2025 - 23 januari 2026).