Sportmedisch Trainer
In deze minor word je opgeleid tot Sportmedisch Trainer (SMT). Dit is een professional met een afgeronde bacheloropleiding die gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden (cardiovasculaire, metabole, respiratoire, en musculoskeletale aandoeningen) begeleidt en coacht bij het nemen van regie over hun gezondheid en welzijn. De SMT brengt daarvoor de trainings- en gezondheidsstatus in kaart en ontwerpt op basis hiervan veilige en effectieve beweegprogramma's.
Daarnaast helpt de SMT cliënten om gezonde leefstijlkeuzes te maken en deze blijvend te verankeren in hun dagelijks leven. De SMT handelt daarbij conform de principes van 'Evidence Based Practice'.
Leerdoelen
Om als Sportmedisch Trainer te kunnen functioneren werk je tijdens deze minor aan onderstaande vaardigheden:
- Het uitvoeren en interpreteren van diverse assessmentmethodes ter bepaling van de huidige leefstijl, trainings- en gezondheidsstatus, en doelen van de cliënt;
- Het helder en begrijpelijk documenteren en overbrengen van de resultaten van de huidige leefstijl, trainings- en gezondheidsstatus, en doelen van de cliënt aan zowel de cliënt zelf, alsook aan andere professionals;
- Het demonstreren en aanleren van diverse (kracht)oefeningen aan individuele en groepen cliënten;
- Het ontwikkelen, begeleiden en aanleren van veilige en effectieve beweegprogramma’s;
- Het systematisch uitvoeren van een gedragsanalyse waarbij de gedragsdeterminanten van het te veranderen gedrag in kaart worden gebracht;
- Het toepassen van diverse coaching- en gedragsbeïnvloedingsmethodieken en -technieken met als doel: het vertonen en behouden van gezond gedrag.
Ingangseisen
Voor wie bestemd?
Studenten van de volgende opleidingen en die in het bezit zijn van een propedeuse, komen in aanmerking om zich in te schrijven voor deze minor:
- Sportkunde;
- Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO);
- Fysiotherapie;
- Podotherapie;
- Verpleegkunde;
- Voeding en Diëtetiek.
Mocht je geen van bovenstaande opleidingen volgen, maar toch deze minor willen kiezen dan is dat mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je al voldoende kennis en ervaring hebt met de thematiek die aan bod komt in deze minor. Bijvoorbeeld ervaring met krachttraining, coaching en gedragsverandering die je wellicht als fitness / personal trainer hebt opgedaan. En dat je basiskennis bezit m.b.t. anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, hart en long-systeem, energiesystemen, etc.).
Toegevoegde waarde voor jou
Vanuit je huidige opleiding krijg je vaak te maken met cliënten met leefstijlproblematiek waarvan tot dan toe vaak maar een kant nadrukkelijk is belicht.
Binnen de opleidingen Fysiotherapie, ALO en Sportkunde concentreer je je voornamelijk op het aspect bewegen (en heb je dus nog minder kennis over voeding en stress en de interactie die dat heeft met bewegen en de leefstijlproblematiek). Ook gedragsverandering met het oog op zelfredzaamheid komt in deze opleidingen vaak minder nadrukkelijk aan bod. Binnen de opleidingen Verpleegkunde en Voeding en Diëtetiek heb je dan weer weinig aandacht besteed aan verantwoorde (sport)training en stress en de interactie met voeding.
De meer complete benadering in deze minor stelt je beter in staat om cliënten te helpen, omdat de gehele context beter begrepen wordt. Daarnaast helpt het je om beter samen te werken met aanverwante / complementaire disciplines.
Literatuur
Mocht je geen van bovenstaande opleidingen volgen, maar toch deze minor willen kiezen dan is dat mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je al voldoende kennis en ervaring hebt met de thematiek die aan bod komt in deze minor. Bijvoorbeeld ervaring met krachttraining en coaching die je wellicht als trainer hebt opgedaan. Daarnaast is basiskennis m.b.t. anatomie, fysiologie, trainingsleer en gedragsverandering belangrijk. Om deze basiskennis voldoende up-to-date te hebben raden we je aan om voorafgaand aan de minor één (basis)boek te bestuderen die betrekking heeft op personal training en één (basis)boek die betrekking heeft op motiverende gespreksvoering.
T.b.v. personal training kun je denken aan onderstaande twee boeken:
- Schoenfeld & Snarr (2021). NSCA's Essentials of Personal Training. Third edition
- Hargens, T. A., Edwards, E. S., Musto, A. A., & Piercy, K. L. (2021). ACSM's Resources for the Personal Trainer. Sixth Edition.
T.b.v. motiverende gespreksvoering kun je denken aan onderstaande twee boeken:
- Miller, W. R., & Rollnick, S. (2014). Motiverende gespreksvoering: motiverende gespreksvoering, mensen helpen veranderen.
- Goijarts, F., & Veen, M. (2018). Motiverende gespreksvoering voor sociaalagogisch werk.
Literatuur tijdens het blok
- McGrill, S. (2016). Behandel uw eigen rugklachten. Uw rugpijn begrijpen en de oorzaken ervan bepalen. Back Fit Pro EU, Veghel
- Computer based-learning.Sportmedisch trainer deel 1.
Rooster
Onderwijsdagen
Er wordt voornamelijk op dinsdag onderwijs gegeven en een enkele keer op de maandag of vrijdag. Er zullen hoorcolleges, werkcolleges en praktijklessen georganiseerd worden. De contacttijd van het onderwijs is ongeveer 8u per week. Daarnaast verwachten we dat je wekelijks ongeveer 16 uur aan zelfstudie doet.
Werkplekleren (stage)
De dagen voor het werkplek leren (stage) vanuit de opleiding zijn woensdag en donderdag, van september tot en met januari (als je de minor volgt in semester 1) of van februari tot en met juni (als je de minor volgt in semester 2)*. Een stageplek mag je zelf aandragen, mits deze voldoet aan de selectiecriteria. Deze schrijven o.a. voor dat er op de werkplek begeleiding plaatsvind door een HBO-professional en dat je kunt werken aan de competenties van een Sportmedisch Trainer zoals:
- Assessments uitvoeren: tijdens intake- en evaluatiemomenten in kaart brengen van de leefstijl, fysieke fitheid, gezondheidsstatus en doelen van gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden.
- Beweegprogramma’s ontwerpen en begeleiden: beweegprogramma’s ontwerpen voor gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden en hun daarbij begeleiden.
- Leefstijlcoaching: gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden coachen naar een gezonde (actieve) leefstijl.
Als je je hebt ingeschreven voor deze minor wordt ongeveer twee maanden voorafgaand aan de start van de minor meer toelichting gegeven op het werkplekleren (zoals de hierboven genoemde selectiecriteria). Tevens krijg je dan ook toegang tot een lijst van stageplekken waarmee we al lang samenwerken en waarbij je mogelijk kunt solliciteren.
* Stagedagen en -tijden mogen afwijken. Dit mag echter niet ten koste gaan van het onderwijs.
Let op: je werkplek/stage dient aangemeld te zijn de vrijdag vóór aanvang van de minor. Ben je te laat met het aanmelden van je werkplek/stage, dan kun je de stage pas inhalen in het daaropvolgende semester.
Toetsing
Er worden twee onderdelen getoetst: onderwijs en werkplekleren (stage). Wanneer beide onderdelen behaald zijn worden de credits (30 ECTS) toegekend.
Onderwijs
Het onderwijs bestaat uit twee kennistoetsen en twee ‘vaardigheidstoetsen’. Eén kennistoets en één vaardigheidstoets wordt halverwege de minor afgenomen en de andere kennistoets en vaardigheidstoets aan het einde van de minor. NB. De vaardigheidstoetsen zijn mondelinge coachgesprekken waarin de student de coachrol op zich neemt en de docent (assessor) de rol van de cliënt. Voor alle toetsen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren. Je krijgt wekelijks diverse korte oefentoetsen en opdrachten om je goed hierop voor te bereiden.
Werkplekleren (stage)
Je loopt twee dagen per week stage waarin je werkt aan je competenties als Sportmedisch Trainer. Dit kan zijn binnen fitnesscentra, personal training studio’s, gezondheidscentra, fysiotherapiepraktijken, revalidatiecentra, ziekenhuizen of reïntegratiebedrijven. Je stage wordt enerzijds beoordeeld middels een ‘portfolio’ waarin je je ontwikkeling als professional toont. Anderzijds wordt je stage beoordeeld middels een beoordeling van je ‘professionele houding’ waarin je beroepsvaardigheden beoordeeld worden. Voor beide beoordelingen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren.
Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.
Aanvullende informatie
Contact
Fontys Sport en Bewegen
Adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven
Minorcoördinator: Tim Lorenz (t.lorenz@fontys.nl)